home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Hitelesség, tisztesség, pontosság
Szilágyi Edit
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Hitelesség, tisztesség, pontosság

Októberben tartották meg Szegeden az egyházközségi lapok és internetes oldalak szerkesztőinek XI. országos találkozóját a Magyar Katolikus Újságíró-szövetség (MAKUSZ) a Szeged—Csanádi Egyházmegye és az alsóvárosi ferencesek közreműködésével.

A találkozó alkalmával bemutatták egymásnak sajtótermékeiket, és sok új információra tettek szert. A vajdasági sajtó képviselői a Hírvivőn kívül bemutatták a Hét Napot és a Magyar Szót is, a megjelentek nagy érdeklődése közepette.

A MAKUSZ 1991-ben alakult meg azzal a fő céllal, hogy a tájékoztatás igaz legyen.

A találkozót minden évben más-más helyszínen tartják meg. A tizenegyediket a Ferences rendházban, illetve a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolában rendezték meg. A szeptemberben megnyílt szeged-alsóvárosi ferences kolostor, illetve látogatóközpont Magyarország második legnagyobb középkori épületegyüttese. A ferencesek 1444-ben telepedtek le ezen a tájon, és a török hódoltság idején az ott élők lelki gondozását is ellátták. A szerzetesek nagy részét az emberekkel való személyes kapcsolat tölti ki, a lelki gondozás, a szegényekkel való foglalkozás, a tanítás, a munka. A több mint 500 m2-en kialakított látogatóközpont, a templom, a kolostor mágnesként vonzza a látogatókat. Az Alsóvárosban levő Szent Péter-templom a tatárjárás előtt épült. Faragványai a gyulafehérvári műhelyben készültek, romjának darabjai ma is megtalálhatók a kolostorkertben levő kőtárban. A hagyomány szerint a kolostortól keletre levő temetőben temették el Dózsa György fejét. Az 1713-ból való főoltár az üdvözülés útját jelképezi. Egy érdekesség a sok közül: a rajta levő Szentháromság-szimbólum, a háromszögbe zárt istenszem, oltalmazó céllal, a tájainkra jellemző napsugaras oromzatok ihletője is. A sekrestyében misét is tartanak, egész falát elfoglaló szekrénysorában tárolták egykor a mellékoltárok kellékeit. A megkülönböztetés céljából mindegyik ajtaján olajkép látható, ezek a mellékoltárok megfelelői. Különösen szép az ebédlő, mennyezeti festményén a Szentháromság látható.

Az épületegyüttes megtekintése során a jelenlevők megcsodálhatták a 17. századi barokk szoborcsoportot, amely Szűz Máriát és szüleit ábrázolja. Az egyik kiállító teremben megtalálható a legrégibb magyarországi ülőbútor. 1450 körül készült. A hagyomány szerint a templomot Mátyás király alapította, palástját a ferenceseknek adta, ebből később miseruha készült. Különösen értékes egy 17. századi anyakönyv.

A Magyarországról, valamint a határon túlról érkező sajtóapostolok a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg-termében megtartott előadássorozaton kívül anyanyelv-használati, fotózási és Layonet-tervezési műhelymunkában vehettek részt.

A Sajtóapostolok Találkozója a megjelentek bemutatkozásával kezdődött — a moderátor hagyományosan Gróf Lajos, a MAKUSZ egyházközségi lapok szakosztályának elnöke volt —, majd Kis Didák szegedi gvardián és fr. Zatykó László OFM a ferences központról, a ferencesek életéről, a lelkipásztori munkáról beszéltek.

A megjelenteket a főiskola dísztermében szombaton reggel Kiss-Rigó László szeged—csanádi megyés püspök köszöntötte. Üdvözlő beszédében rámutatott arra, hogy a lapok közösségformálóak, növelik az identitástudatot, és fontosak az evangelizáció szempontjából is.
Sorjáztak az előadások: Antal Zsolt, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola docense a Szeged—Csanádi Egyházmegye médiumairól tartott előadást. A továbbiakban A testvériesség és feladatorientáltság egy plébániai lap küldetése és létrejöttének lehetséges módozatai címmel hangzott el előadás. A beszélgetést Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont igazgatója vezette. Vas Zoltán, a kunszentmártoni polgármesteri hivatal sajtóreferense összefoglalójában a közéleti és az egyházi történések összefonódását mutatta be saját városa és sajtótevékenysége példáján. Lengyel Erzsébet a szaléziak jövő évi terveire hívta fel a figyelmet. Az ünnepi események már januárban megkezdődnek, Utolsókból lesznek az elsők címmel. A szalézi csoda c. kiállítás Nyergesújfalun, Magyarország első szalézi iskolájának helyszínén lesz megtartva. Júliusi, augusztusi és októberi programokat főleg fiatalok számára terveznek.

A munkához idő, a jó munkához még több idő kell és folyamatos tanulás. Műveljük a nyelvet, ne engedjünk belekeverni idegen szavakat vagy divat diktálta részeket, mondta Szikora József a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke, majd hozzátette: küldetésünket teljesítsük minden körülmények között.
Pintér M. Lajos főszerkesztő a Szeged-ma.hu és társmédiumait (Telin TV, Déli Szó Szeged) mutatta be. Hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is szoros együttműködésre fognak törekedni az egyházakkal. A Médiaközpont szakemberei a műhelymunkából — a fotózásból — is kivették a részüket, fotókészítéssel, illetve sajtótechnikával kapcsolatos és fotóismereti bemutatót tartottak.

Írásainkkal informálni szeretnénk, s formáljuk az olvasót. Nem téveszthető szem elől a hitelesség, a tisztesség és a pontosság, mondta Kipke Tamás Érthetőség, szabatosság és választékosság különböző műfajú újságcikkekben című előadásában. Később a műhelymunka során kitért a köznyelvre, a nyelvjárásokra, a szakmai szóhasználatra.

Lapok és weboldalak esztétikájáról Wertheim Mátyás ferences barát tartott előadást.

A ferences látogatóközpontban A tömegmédia mint az új evangelizáció eszköze címmel Bartucz Katalin, a Szeged-Csanádi Egyházmegye médiareferense vezetésével kerekasztal-beszélgetést tartottak.

A Szegedi Fogadalmi templomban a diákmisét a hit éve kezdetének szentelték, a gyerekek aktív bevonásával. A sajtósok megtekintették a nagysikerű Munkácsy-kiállítást a Móra Ferenc Múzeumban.

Az igen tartalmas találkozó összegzéssel fejeződött be. Sokan azt állították, hogy a lapok példányszáma az internet használatával arányosan csökken. Ezt tényként kell elfogadni, és tenni kell a fennmaradás érdekében, technikai fejlődéssel is. A hitelesség, a pontosság, a tisztesség alapkövetelmény. Ez nemcsak az egyházi lapokra és internetes oldalakra érvényes. Jó gyakorlat, és kivitelezhető, hogy a közéleti média is foglalkozzon egyházi témákkal. Hátrány, ha a lapok életre hozásában nem vesz részt a plébános. Nem téveszthető szem elől a tény, hogy a média közösségformáló. Az igényt is lehet tanítani, nem szabad engedni a tömegmédia értékromboló hatásának.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..