home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Hiteles tanúságtétel a mindenkori kapaszkodóinkról
Talpai Lóránt
2023.02.28.
LXXVIII. évf. 8. szám
Hiteles tanúságtétel a mindenkori kapaszkodóinkról

Kiss Antal esperes életrajzi visszaemlékezései

Bácskossuthfalván az ECHO Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban mutatták be Korsós Tünde Az Úr az én őriző pásztorom című kötetét. A könyv Kiss Antal esperes életrajzi visszaemlékezését tartalmazza, leánya, avagy a szerző tollából. A könyv szerzőjével Dudás Károly író beszélgetett.

Kiss Antal református lelkipásztor, esperes ötvenöt évig állt a helybeli református közösség élén, és összetartásra buzdítva küzdött a magyar közösség érdekeiért.


Kiss Antal (1918—2006)

Móricz Árpád bácskossuthfalvi lelkipásztor az elődjéről kiemelte, kolozsvári teológushallgatókét a legmagasabb szintű európai szellemi műhelyben tanult. A legnehezebb időkben is megállták helyüket azok, akik innen kerültek ki, akik Tamási Áron és az erdélyi helikonisták örökségét hozták magukkal.

„Ne az őseiteket kövessétek, hanem azt, akit az őseitek követtek.” Szellemi táplálékként vigyük magunkkal Kiss Antal örökségét, melyet a közösségnek hagyományozott, és kövessük azt az utat, amelyen ő is járt — emelte ki a lelkész.

Korsós Tünde könyve édesapja életét mutatja be. Az ember, a lelkész, a közéleti munkás, a családapa, a nagyapa alakja összeforrt a falu lakosságának az életével. Az ember, akinek szava számított Vajdaságban, de az egész Kárpát-medencében is. Emberi nagysága, a magyarság megtartójaként és útbaigazítóként követendő példa mindenki számára, aki a közéletben valaha szerepet vállalt — hangoztatta Dudás Károly, aki hozzáfűzte azt is, hogy a könyv egy hiteles tanúságtétel a mindenkori kapaszkodóinkról. —Időnként a háládatlanság is felüti a fejét közösségünkben, és elfeledkezünk azokról, akik sokat tettek közösségünkért. Itt, Bácskossuthfalván tudunk támaszkodni azokra az értékekre, amelyeket ránk hagyományozott az esperes úr. Életünk, sorsunk, múltunk, jelenünk összefoglalása ez a kötet, mely jövőnket is megalapozza. Megszívlelendők Anti bácsi gondolatai az összefogásról, ha van bennünk lelkiismeret, tehetség, közösségünk iránti felelősség, ennek a gyümölcseként tarthatjuk kezünkben ezt az értékes kötetet — mutatott rá Dudás Károly.

Korsós Tünde az édesanyjának tett ígéretét teljesítette ennek a monográfiának a megírásával. Nyugdíjas tanárként sikerült időt szakítania rá. A hittanórák és a konfirmáció hangulatát idézte fel a könyv írása közben, és reméli, hogy ezeket az érzéseket át tudja adni olvasóinak. Megható tényként közölte, hogy éppen édesapja születésének 105. évfordulóján mutatják be a művet. Maga a kötet rendkívül szerteágazó, a többi közt szól a baranyai szórványról, a Bácskossuthfalvához köthető híres családokról, a gyülekezeti életről, a gyülekezet örömteli és kevésbé örömteli pillanatairól.

A könyvbemutatón közreműködött a Bácskossuthfalvi református egyház kórusa, Cérna Viola szavaló, valamint Maruzsenszki András hegedűjátékát hallgathatta meg a közönség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..