home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2014.07.23.
LXIX. évf. 30. szám

Szembetűnő a magánnyugdíjpénztáraink rugalmassága. Még nem is született parlamenti döntés nyugdíjrendszerünk átalakításáról, a magánnyugdíjpénztárak, a biztosítók és a bankok máris közzétették azokat a feltételeket, amelyeket szolgáltatásaik igénybevételéhez teljesíteni kell. Úgy látszik, a pénzzel dolgozók már akkor biztosra vették az „állami” ellátmány csökkentését, amikor az még csak valószínű lehetőségnek tűnt.

Magánnyugdíjpénztárak előnyben?

Szembetűnő a magánnyugdíjpénztáraink rugalmassága. Még nem is született parlamenti döntés nyugdíjrendszerünk átalakításáról, a magánnyugdíjpénztárak, a biztosítók és a bankok máris közzétették azokat a feltételeket, amelyeket szolgáltatásaik igénybevételéhez teljesíteni kell. Úgy látszik, a pénzzel dolgozók már akkor biztosra vették az „állami” ellátmány csökkentését, amikor az még csak valószínű lehetőségnek tűnt. Több ezer ember nem várta meg az új rendszabályok meghozatalát, hanem havi pontossággal befizette az előírt összeget, hogy megkapja a szerződésbe foglalt magánnyugdíjat, mely átlagosan 25 000 és 250 000 dinár között mozoghat. Most nem is róluk van szó, hanem azokról, akik ezután kívánják majd igénybe venni a pénztárak szolgáltatásait. Erről azonban egyelőre csak annyit közölhetünk, hogy aki most lép a kiegészítőnyugdíj-igénylők sorába, és negyven évig kívánja fizetni a hozzájárulást — hogy végül megkapja a minimálisnak számító havi 25 700 dinárt —, annak havonta 849 dinárt kell befizetnie. Aki esetleg húsz év után igényelné a magánnyugdíj havi folyósítását, annak 1000 dinárral kell megtoldania ezt az összeget.
Aki „rendes” nyugdíjba vonulása alkalmából az „államinál” nagyobb összegre számít, annak érdemes érdeklődnie a részletekről a jelzett pénztáraknál.

Jól sikerült az első társasest

Miután Palics nyugdíjasai megfelelő helyiséghez jutottak, napirendjükre tűzték baráti találkozójuk megszervezését. Az első ilyen alkalomra július 16-án délután került sor, és megelégedéssel mondhatjuk, hogy szép számban jelentek meg nők és férfiak egyaránt. A lehetőségek egyelőre szerények voltak. Némelyek kártyacsomagjukat hozták el, mások pedig „nehezebb” játékszerrel, sakktáblával, dominóval vagy Ki nevet a végén? társasjátékkal jelentek meg. A palicsi példát követhetnék azok a városi és falusi helyi szervezetek, amelyek számára továbbra is gondot okoz egy — alkoholos vagy üdítőital nélküli — társasest, szórakoztató műsor, délutáni összejövetel megszervezése. Persze azt aligha tilthatják meg, hogy az emberek saját nedűt hozzanak, s megkínálják vele régi vagy új barátaikat...

Röviden

ISMÉT LEHET VÁGNI VALÓ CSIRKÉT rendelni a nyug-díjasotthonban és a helyi közösségi szervezetek irodájában, mégpedig augusztus 6-áig. A leszállítás 15-étől 17-éig várható. A csirkék súlya 2,30 és 2,60 kiló között van. Az árut két részletben lehet kifizetni, az elsőt az átvételkor tagkönyv, csekk és igazolvány felmutatása ellenében.

INGYENES SZÁMÍTÓGÉPES SZEMVIZSGÁLATOT tartanak július 30-án, tehát a hónap utolsó szerdáján, 8-tól 10 óráig. A vizsgálatot Mića optikus végzi. Háromhavi részletre való vásárlás esetén fel kell mutatni az igazolványt és a legutóbbi nyugdíjcsekket. Augusztus 6-án, a hónap első szerdáján VÉRNYOMÁS- ÉS VÉRCUKORMÉRÉST tartanak. 

GYORS VÁLASZT ADÓ IRODA nyílt a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Minisztériumban. A lehető legrövidebb idő alatt válaszol a lakosság nyugdíjjal és szociális ügyekkel kapcsolatos kérdéseire.
Az iroda elérhetőségei:
e-mail: brziodgovori@minrzs.gov.rs
telefonszám: 011/303-8661 vagy 011/303-8677
postacím: Belgrád, Nemanja (Nemanjina) u. 22—26.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..