home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
„Híd az országok, a kontinensek és a nemzetek között”
Szakáll Laura
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám
„Híd az országok, a kontinensek és a nemzetek között”

Véget ért a XIII. Interetno Fesztivál Szabadkán
Tánc, káprázatos népviseletek, zene, vásári hangulat, gólyalábasok, finom illatok, bor, kürtőskalács és gyermekzsivaj — ez jellemezte Szabadka főterét az elmúlt napokban. A világ ugyanis ismét eljött hozzánk az Interetno Fesztivál szervezőinek jóvoltából.

A főtér néhány napra világvárossá változott, ahol lépten-nyomon ismerősökkel találkozhatunk. Nyolc ország reprezentatív táncegyüttesei, zenészei és neves zenekarok léptek fel Etnopolis színpadán. Az esti táncpanorámák alkalmával bemutatkozott Costa Rica, Észak-Ciprus, Lettország, Macedónia, Románia, Magyarország és természetesen a Szerbiát képviselő csapatok, közöttük a házigazda Róna táncegyüttes is. Az idén is nagy sikert aratott a kézműves-kirakodóvásár, ahol az agyagedénytől a kézművesszappanig szinte minden megtalálható volt. A gyerekek a játszóházban szórakozhattak, foglalkozásokon vehettek részt, és hangszerbemutatók, bábelőadások is várták a legkisebb fesztiválozókat.

Nyolc borász kínálta minőségi italait a borutcában, ahol világzenei kisszínpadot állítottak fel, melyen fellépett az Etnokor, a Juhász Zenekar, valamint a külföldi táncegyütteseket kísérő együttesek is. A késő esti szórakozásra vágyókat a Népkör épületében táncház várta, melyen megismerkedhettek a külföldi vendégekkel, megkóstolhatták ételeiket, egy kis ízelítőt kaphattak kultúrájukból. A programok gazdagsága lehetővé tette, hogy egy nulladik napot is beiktassanak a szervezők, így a 22-ei megnyitó előtti napon is sok érdekesség várta a fesztiválozókat. Az ünnepélyes megnyitón felcsendült a már jól ismert dallam, az Interetno Song, azaz a fesztivál himnusza, Kovács Nemes Andor színművész-zenész, Csizmadia Anna népdalénekes és Bakos Árpád zenész előadásában. Az említett produkcióban a Népkör táncosai is közreműködtek.

— A Népkör munkatársai az Interetno Fesztivál által több száz külföldi fiatalt, köztük táncosokat, zenészeket látnak vendégül. Ezáltal mi más népek kultúrájából kaphatunk egy kis ízelítőt, ők pedig megismerhetik a miénket — ezekkel a szavakkal nyitotta meg az Interetnót Maglai Jenő. Szabadka polgármestere továbbá azt mondta, a Népkört dicséret illeti, amiért ilyen fesztivált szervez Szabadkán, hogy néhány napra elhozza nekünk a világot. Az Interetno Fesztivál már branddé vált, a főteret betöltő tömeg pedig azt bizonyítja, hogy a szabadkaiak szeretnék, ha ez a nagyszabású multikulturális rendezvény megmaradna, erősödne. Az Interetno hivatalos megnyitóján Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke Vajdaság Autonóm Tartomány és saját nevében köszöntötte a szervezőket, a fellépőket és a nézőket. Azt mondta, hogy az Interetno által egy város kel életre a városban. Szabadka és a szervező intézmény, a Népkör MMK kitűnő házigazdának bizonyul.

A világviszonylatban is jelentős rendezvény első napján a külföldi táncegyüttesek műsorszámain kívül a közönség az Együtt táncolni program részeként megszervezett Szabadkai tolerancia elnevezésű összeállítást is megtekinthette. A műsorszám célja, hogy bemutassa a város különböző nemzeteinek együttélését és Vajdaság sokszínűségét a szabadkai művelődési egyesületek táncosai, zenészei által.

Palya Bea és új zenekara a fesztivál harmadik napján lépett fel. A sokak által várt koncert fergeteges volt, az énekesnő A NŐ projekt című lemezét mutatta be Szabadkán. Vajdaságba mindig szívesen jön, azt mondja, az itt élő emberek sokkal nyitottabbak, érzékenyebbek a jó szóra, és a zenét is sokkal érzékenyebb füllel hallgatják.

A csornai Romungro Gipsy Band is bemutatkozott az Interetnón. Az esős idő miatt a szabadtéri színpad helyett a Népkör MMK Kosztolányi Dezső Termében tartották meg a koncertet. Ennek ellenére az együttes kitűnő hangulatot teremtett. A fiatal magyar és roma muzsikusokból álló csapat autentikus lovári és beás cigány népzenét játszik, hagyományos roma hangszereken, mint az akusztikus gitár, a kanna és a kanál. Ezt egészíti ki az ének és a szájbőgő. Végtelenül vidám, táncos, hangulatos és egyúttal komoly hangzásvilág jellemzi ezt a zenei kultúrát.

A fesztiválon koncertet adott továbbá a Karavan Familia és a szabadkai Chick Norris Band is. Az Interetno az idén is tájolt: a külföldi csapatok Magyarkanizsán és Zentán is bemutatkoztak. Augusztus 26-án, a fesztivál utolsó napján a fellépők szentmisén vettek részt a Szent Teréz-székesegyházban, majd a templomtól a város főteréig tartó látványos felvonuláson. A hivatalos záróünnepségen a közönség ismét megcsodálhatta a táncosokat. A rendezvény lezárása után koncert, majd mulatság következett. A Népkörben megtartott salsa- és diszkóesttel ért véget a XIII. Interetno Fesztivál Szabadkán. A nagyszabású rendezvényt a Népkör Magyar Művelődési Központ szervezte Bodrogi Béla fesztiváligazgatóval, Bodrogi Hajnalka ügyvezető igazgatóval, valamint Szulovszki Szilvia és Rumenjaković Karlo művelődésszervezővel az élen.

Tekintse meg a Hét Nap pazar képriportjait, Szabó Attila felvételeit is,
amelyek az Interetno Fesztiválon készültek:

A nulladik napon
A megnyitón
Péntek délután
A 3. nap
A 4. nap 
A zárónapon

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..