home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Hibrid háború(k)
LENNERT MÓGER Tímea
2016.03.14.
LXXI. évf. 10. szám
Hibrid háború(k)

Március 3-án a zombori Bosnyák Ernő moziban vetítették Litauszki János Balázs Béla-díjas rendező Határúton című és K. Debreceni Mihály Szalézi Szent Ferenc-díjas fiatal filmes Ukrajna újratöltve című dokumentumfilmjét. Az esemény a Petőfi Sándor-program keretében valósult meg Szabó Sándor, a nyugat-bácskai szórványt segítő, kárpátaljai ösztöndíjas kezdeményezésére, a Dunatáj Egyesülés helyi civil ernyőszervezet támogatásával.

A szervezők nevében Pelt Ilona, a Dunatáj Egyesülés titkára és Szabó Sándor köszöntötte a filmek alkotóit és a mozi közönségét.

Mindenki igyekszik megőrizni magában egy szeletke Vajdaságot. Na de kinek mit jelent Vajdaság, az otthon? A többi közt ezek a kérdések is felmerülnek a Határúton című dokumentumfilmben, melynek főszereplője, riportere Szakács Melinda, egy oromi lány, aki már Budapesten keresi az útját. A kilencvenes évek balkáni háborúját gyerekként élte meg, kortársaival együtt az itthon vagy a külföldön való boldogulás dilemmájával szembesül. A rendező, Litauszki János elmondta, a film készítésekor a jelenlegi vajdasági helyzet kialakulásának (háborús) okait kívánta láttatni, Melinda gyerekként megélt élményvilágának „szemüvegén” keresztül.


Jelenet a Határúton c. filmből

A film szerkesztője Józsa Márta, az alkotási folyamatban részt vett Bozsik Péter irodalmár is. A vásznon feltűnik, megszólal közéletünk néhány alkotószemélyisége, például T. Kiss Tamás és Herédi Károly. Az Ukrajna újratöltve című film egyik ajánlójában elhangzik az akár mindkét alkotásra vonatkoztatható idézet: „Történelmi helyzetekben egy filmes sem teheti meg, hogy ne vigye vászonra azt, amit látott, és ne örökítse meg a körülötte zajló eseményeket…”

A hibrid háború alcímet viselő dokumentumfilm az elmúlt években és a jelenben is folyamatban lévő, ám gyanúsan elhallgatott ukrajnai zavargások mikéntjeit, miértjeit boncolgatja. Áldozatok családtagjai, szemtanúk, politikusok, haditudósítók, elemzők szólalnak meg a téma kapcsán. A film megtekintése után a közönség sem maradt vélemény nélkül, hosszasan tárgyalta a látottakat. Elhangzott, hogy mindez erősen összecseng a közelmúlt délszláv polgárháborújának (nem eléggé feldolgozott) élményanyagával.

A rendezőtől, K. Debreceni Mihálytól megtudtuk, ennek a filmnek a Majdan 2.0 című, inkább híradó jellegű filmanyag az előzménye, viszont az Ukrajna újratöltve már elemzőbb hangot üt meg. Az alkotók tervei között szerepel a harmadik rész elkészítése is, hiszen vannak még a tarsolyukban nyilvánosságra nem hozott, a készítők testi épségét veszélyeztető képsorok is. A jövő kérdése, hogy mikor kerülhetnek nyilvánosságra.

A Petőfi-programnak köszönhetően a dokumentumfilmeket több helyszínen is bemutatták: március 4-én Újvidéken, a Petőfi Sándor Művelődési Központban, 5-én a kisoroszi tájházban, 6-án pedig Muzslán, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..