home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hétköznapi álmok
Tóth Lívia
2015.10.03.
LXX. évf. 39. szám
Hétköznapi álmok

Ki találta fel a demokráciát, a politikusok vagy a tudósok? Bizonyára a politikusok, mert a tudósok előbb az állatokon kísérleteztek volna.

Mostanában ez a kedvencem. Meg az, amikor megkérdezik, hogy vagyok. Mert mit lehet erre válaszolni? Jól — mondom a legtöbbször udvariasan. Ha ugyanis mást felelek, például azt, hogy nem egészen jól, vagy lehetne sokkal jobb is, akkor érkezik a következő kérdés: de hát van munkahelyed, nem? És a férjednek is. Ilyenkor kénytelen vagyok bevallani, valóban, mindketten dolgozunk. Ha viszont így van, akkor nem lehet gond, vagyis jól vagyok, vonják le a következtetést. Hiszen a munkahely, sokak szerint, még mindig biztos jövedelemforrás, megélhetés, tehát valóságos főnyeremény az ember életében.

Persze, két kifejezéssel is vitatkozhatnék, az egyik a biztos, a másik a megélhetés. Mert a legtöbb fizetés manapság se nem biztos, se nem megélhetés. Legalábbis nem lehet úgy élni belőle, ahogyan szeretnénk. Pedig nincsenek különleges vágyaim! Például nem akarok hetvenezer euróba kerülő autót venni.

Éppen a napokban mutattak nekem egy Mercedes márkájú, nyolcszemélyes kombit, melyért a tulajdonosa ennyit fizetett. A sötétített üvegeken nem láttam be, de azért megtudtam, az utastérben a számos kütyü mellett csupa bőrülés található. Ez az információ teljesen hidegen hagyott, mert én úgy gondolom, vétek egy gépkocsira ennyi pénzt költeni. Vagy húszezer eurót egy motorra.

Nekem teljesen másra, egészen hétköznapi dolgokra kellene az a hiányzó összeg, amely egyik hónapban sem folyik be a családi kasszába, még akkor sem, ha ketten dolgozunk. De talán majd most, az előttünk álló hónapokban sikerül valamennyi pénzt megtakarítani. Bizonyos szakemberek ugyanis, akik mindig mindent pontosan kiszámolnak, azt állítják, hogy azok járnak a legjobban, akik gázzal fűtenek. Az áram ugyanis augusztus 1-jén 12 százalékkal drágult, egy köbméter földgáz viszont októbertől átlagban 8,5 százalékkal lesz olcsóbb. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy ennek az energiahordozónak az ára júniusban 5, júliusban pedig 10,5 százalékkal csökkent, akkor az már több mint 20 százalék. Habár ebből talán ki kellene vonni azt az 5,6 százalékot, amellyel az idén egyszer megdrágították.

Ha ez mégsem így lesz, akkor a következő évben rakok majd félre egy nagyobb összeget, amikor 30 dinárral lesz olcsóbb a benzin. Hogy honnan szedem? Az amerikai pénzügyi guruk jelentették be, hogy 2016-ban 20 százalékkal csökkenhet a nyers nafta ára, ami azt eredményezheti, hogy Szerbiában 120 dinár lehet a benzin literje.

Csak nehogy úgy járjak, mint az egyszeri, aki csoda szépet álmodott, de amikor felébredt, azt kellett látnia, hogy abba a bizonyos éjjeli edénybe lóg a keze.


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..