home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hetedik
Brasnyó Zoltán
2015.10.12.
LXX. évf. 40. szám
Hetedik

Máig jól emlékszem egy bizonyos videotékás élményemre 1996 nyarán. Abban az időben még elsősorban a műsoros kazetták borítói alapján választottunk filmet, és persze a tékában kölcsönzősként dolgozó önjelölt filmesztéták és kritikusok szakértelmére hagyatkoztunk. Amikor kiválasztottam egy viszonylag új, a Hetedik című thrillert, a videotékás hölgy azonnal rávágta: tedd azt vissza, kisfiam, nem neked való.

Amikor rákérdeztem, hogy miért, lakonikusan és valami furcsa, profetikus hangnemben csak ennyit mondott: annak a végén a rossz győz. Szerintem maga sem tudta, mennyire rátapintott a lényegre. Húszéves David Fincher kultfilmje, a Hetedik.

Talán mondanom sem kell, ragaszkodtam hozzá, hogy megnézzem. Hiába is próbáltak volna mindenféle korcsoport-besorolásokkal visszatartani. Amikor végignéztem, nem elsősorban a végkifejlet volt rám nagy hatással, hanem inkább a bizarr gyilkosságok láncolata és az az eredeti ötlet, hogy egy sorozatgyilkos a hét főbűn alapján vadássza le — látszólag — ártatlan áldozatait. A befejezéssel kapcsolatban azt tudom felidézni, hogy ugyan rendhagyó volt, és roppant furcsa, valahogy mégsem éreztem azt a katartikus „heuréka” pillanatot.

Nem rendült meg tőle a világom tizenhárom évesen, jó öt évvel később azonban, amikor szervezett busszal éppen egy nyaralásról tartottunk hazafelé, mit ád Isten, éppen a Hetediket vetítették a buszon, éjfél után. Az elejétől a végéig, tátott szájjal néztem, és ma már bizton állíthatom, az élmény felülírta a nyaralásét is. Olyan mozaikdarabkákból építkezik ez a végtelenül sötét és esőáztatta történet, amelyek a befejezéssel együtt egy kerek egészet, ha úgy tetszik, egy szörnyűséges freskót alkotnak az igazságérzettel bevont, ártatlan lelkületünk fehér falán. Meggyaláz és bűnbe ejt, egyszerre fájdalmas és felemelő — az erőssége azonban mégis kegyetlen racionalitásában rejlik.

A bestiárium szócikkeinek legfontosabbika maga az ember, mind közül a legkegyetlenebb szörnyeteg. Ha Kevin Spacey, a Hetedik sorozatgyilkosa nem úgy fejezi be pályafutását, ahogyan azt a filmben láthatjuk az utolsó pillanatban, értelmetlen, indokolatlanul sötét és bugyuta film maradt volna Fincher alkotása. Így viszont egy olyan ördögien mesteri terv precíz végrehajtásának lehetünk tanúi, amelynek végén — ha látszólag felülkerekedik is a jó, és a gonosz elnyeri méltó büntetését — el kell ismernünk, Spacey antihőse valójában piszkosul legyőzte a vele macska-egér játékot játszó két nyomozót. Ez az egyik ok, amely miatt mindenképpen pótolni kell a mulasztást, ha még nem láttuk a Hetediket. Emellett persze számos más ok is van. David Fincher rendező nem túlságosan optimistán állt hozzá a forgatókönyv megfilmesítéséhez, mely végül 33 millió dollárba került. Ezt a filmet valóban elkerülték a díjak, de olyan alapmű kerekedett belőle, amellyel 300 milliót sikerült kasszírozni.

Ami viszont egy filmesnek mindennél nagyobb elismerés, hogy a legkülönfélébb horrorfilmek és thrillerek mindmáig lopnak belőle. Már a főcím stílusa és hangulata is egyedi, a napfényes Los Angelest még sohasem láttuk ilyen sötétnek és komornak. A látványt bevallottan az Ördögűző ihlette, és valószínűleg Scorsese Taxisofőrje is hatással volt rá. A Brad Pitt--Morgan Freeman nyomozópároshoz persze kellett egy karakteres sorozatgyilkos is, a választás pedig az utolsó pillanatban Kevin Spacey-re esett, akinek nevét még a stáblistában sem közlik, hogy aztán váratlanul, a film háromnegyedénél felbukkanjon a semmiből.

Az öreg, kiégett Somerset nyomozónak mindössze egy hete van a nyugdíjig, amikor utódjával, a lelkes és fiatal Millsszel egy gyilkosság helyszínére sietnek. A hét főbűn alapján sorban gyilkoló elmebeteg nyomába erednek, a nyomasztó történet pedig elindul a sötét és keserű végkifejletig vezető útján. Előbb egy halálra etetett, „mohó” áldozatot találnak, akivel brutális kegyetlenséggel végeztek, majd szép sorban következik a kapzsiság, a lustaság, a kevélység, a bujaság, az irigység és végül a harag.

Egyik gyilkosság követi a másikat, újabb és újabb bűnösök lakolnak meg. Érdekes, hogy a nyomasztó légkör ellenére a Hetedikben mindvégig nem látunk egyetlen gyilkosságot sem. A brutálisan megkínzott áldozatok holtteste jelzi a pokol felé kikövezett utat, a happy end pedig elmarad. Fincher filmjét 1995-ben mutatták be az Egyesült Államokban, és mindmáig előkelő helyen szerepel a legtöbb internetes filmes fórum legjobb filmeket összesítő listáján. Annak pedig külön örülhetünk, hogy egy-egy magyar kereskedelmi tévécsatorna időről időre műsorra tűzi — szigorúan a késő esti órákban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..