home 2023. január 27., Angelika napja
Helyi járulék nélkül nincs fejlődés
Sándor Zoltán
2005.02.16.
LX. évf. 7. szám
Helyi járulék nélkül nincs fejlődés

Az új gyermekorvosi rendelőMuzslyán december 31-én lejárt az öt évvel ezelőtt megszavazott kétszázalékos helyi járulék. Ha a meghosszabbítását elősegítő referendum, amelyet ebben a hónapban bonyolítanak le, nem lesz sikeres, akkor félő, hogy a helyi közösségben szinte teljesen leáll a társa...

Az új gyermekorvosi rendelő

Muzslyán december 31-én lejárt az öt évvel ezelőtt megszavazott kétszázalékos helyi járulék.
Ha a meghosszabbítását elősegítő referendum, amelyet ebben a hónapban bonyolítanak le, nem lesz sikeres, akkor félő, hogy a helyi közösségben szinte teljesen leáll a társadalmi élet és megszűnnek a kommunális munkálatok. Jórészt ebből a pénzből finanszírozzák ugyanis a több mint húsz helybeli társadalmi szervezet és sportegyesület tevékenységét. Az utóbbi négy évben a helyi közösség tanácsának az irányításával megvalósított projektumok pénzügyi alapját is a helyi járulékból befolyó összeg biztosította, amelyet kiegészítettek az egyéb forrásokból befolyó eszközökkel.
Az eddigi helyi járulék 50%-át kommunális munkálatokra, 35%-át a társadalmi szervezetek működtetésére, 15%-át pedig a tanács munkájára, a hagyományos muzslyai rendezvények (búcsú, aratóverseny stb.) megszervezésére, a zöld övezetek tisztántartására, a mindszentiekkel és a szlovákiai muzslaiakkal való együttműködésre, az intézmények (óvoda, iskola) segítésére és egyéb, kisebb kiadásokra fordították. Öt év alatt csaknem 40 km hosszúságban szennyvízlevezető csatornát építettek (2001-ig mindössze 1800 méter volt készen). Kibővült a Hófehérke óvoda épülete, amely most 420 négyzetméter nagyságú, elkészült a helységet a Bega folyóval összekötő esővíz-lecsapoló csatorna, a gyermekorvosi rendelő épülete, a Lehel kézilabdapálya mellett egy lelátó 300 személy részére. A helyi közösség 45 000 eurós áron megvásárolta az egykori mozi épületét, ahova nyilvános szabadidő- és sportközpontot tervez, parkosítottak, szemétkihordási akciókat szerveztek, felújították a Vadászlakot és a Nyugdíjasotthont, továbbá meszelés, tetőcsere és javításokat voltak több társadalmi szervezet épülete esetében: Nők Klubja, Petőfi Sándor MME, Teleház, Muzslyaiak Klubja stb. Emellett vállalták valamennyi muzslyai társadalmi szervezet rezsiköltségének kifizetését, és részt vettek azok tevékenységének támogatásában, valamint a Muzslyai Újság megjelentetési költségeinek fedezésében.
Most viszont, január elseje óta, teljesen jövedelem nélkül van a falu, ezért nem tudják befejezni az elkezdett kommunális munkálatokat. A gyermekorvosi rendelő felépítéséért a kivitelezőnek még tartoznak 500 000 dinárral, hogy a legkisebbek részére a földszinten be tudják indítani a rendelő működését, szükség van bútorzatra és felszerelésre, ami legalább 600 000 dinár. Az iskolás korú gyerekeknek előirányzott emeleten a munkálatok váratnak magukra, erre még kábé másfél millió dinár kellene. Az egykori mozi épületéért tartoznak még egymillió dinárral, annak külső-belső tatarozására és átalakítására pedig még ugyanennyit kellene előteremteni.
Muzslyán nagyon kevés az olyan magánvállalat, amely képes lenne jelentősebb mértékben támogatni valamelyik társadalmi szervezet működését, ezért a legszükségesebb eszközöket a tanács átutalásával a helyi járulékból szerzik be, ami évente, a fűtéssel és a rezsiköltséggel együtt 2,5-3 millió dinár. Ennek az összegnek mintegy a felét a Lehel Labdarúgócsapat, a Lehel leány kézilabdacsapata és a Petőfi Sándor MME igénylik, de mivel ez utóbbi épületét mások is használják, a rezsiköltség nem hárítható teljesen rájuk. A többi szervezet az említett összeg másik felére számít, ami azt jelenti, ha nem lesz helyi járulék, és Muzslya jövedelem nélkül marad, akkor a falu dinamikus társadalmi élete teljesen befagy.
A helyi közösségben remélik, hogy február közepétől megkezdhetik az aláírások összegyűjtését a pótadó bevezetésére. Ez a folyamat várhatóan öt-hat napig tart. Utána hozhatják meg a határozatot, amely attól függ, hogy a polgárok az igen vagy a nem választ részesítik-e előnyben.
A tanács terve alapján az újonnan megszavazott helyi járulékból befolyó összeget a gyermekorvosi rendelő befejezése, a bútorok és a szükséges felszerelés beszerzése, valamint a néhai moziépület tatarozása és a rekreációs központ beindítása mellett még a temető rendezésének, körülkerítésének és a kápolna kibővítésének, valamint a faluban még néhány utca aszfaltozásának társfinanszírozására, továbbá a muzslyai főútvonal mellett egy kerékpárút kiépítésére, egy kombinált kosárlabda- és röplabda-pálya létesítésére és a helyi közösség területén levő mesterséges tó, a közismert Homokos környékének a rendbe tételére kellene fordítani.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..