home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Helyi járulék nélkül nincs fejlődés
Sándor Zoltán
2005.02.16.
LX. évf. 7. szám
Helyi járulék nélkül nincs fejlődés

Az új gyermekorvosi rendelőMuzslyán december 31-én lejárt az öt évvel ezelőtt megszavazott kétszázalékos helyi járulék. Ha a meghosszabbítását elősegítő referendum, amelyet ebben a hónapban bonyolítanak le, nem lesz sikeres, akkor félő, hogy a helyi közösségben szinte teljesen leáll a társa...

Az új gyermekorvosi rendelő

Muzslyán december 31-én lejárt az öt évvel ezelőtt megszavazott kétszázalékos helyi járulék.
Ha a meghosszabbítását elősegítő referendum, amelyet ebben a hónapban bonyolítanak le, nem lesz sikeres, akkor félő, hogy a helyi közösségben szinte teljesen leáll a társadalmi élet és megszűnnek a kommunális munkálatok. Jórészt ebből a pénzből finanszírozzák ugyanis a több mint húsz helybeli társadalmi szervezet és sportegyesület tevékenységét. Az utóbbi négy évben a helyi közösség tanácsának az irányításával megvalósított projektumok pénzügyi alapját is a helyi járulékból befolyó összeg biztosította, amelyet kiegészítettek az egyéb forrásokból befolyó eszközökkel.
Az eddigi helyi járulék 50%-át kommunális munkálatokra, 35%-át a társadalmi szervezetek működtetésére, 15%-át pedig a tanács munkájára, a hagyományos muzslyai rendezvények (búcsú, aratóverseny stb.) megszervezésére, a zöld övezetek tisztántartására, a mindszentiekkel és a szlovákiai muzslaiakkal való együttműködésre, az intézmények (óvoda, iskola) segítésére és egyéb, kisebb kiadásokra fordították. Öt év alatt csaknem 40 km hosszúságban szennyvízlevezető csatornát építettek (2001-ig mindössze 1800 méter volt készen). Kibővült a Hófehérke óvoda épülete, amely most 420 négyzetméter nagyságú, elkészült a helységet a Bega folyóval összekötő esővíz-lecsapoló csatorna, a gyermekorvosi rendelő épülete, a Lehel kézilabdapálya mellett egy lelátó 300 személy részére. A helyi közösség 45 000 eurós áron megvásárolta az egykori mozi épületét, ahova nyilvános szabadidő- és sportközpontot tervez, parkosítottak, szemétkihordási akciókat szerveztek, felújították a Vadászlakot és a Nyugdíjasotthont, továbbá meszelés, tetőcsere és javításokat voltak több társadalmi szervezet épülete esetében: Nők Klubja, Petőfi Sándor MME, Teleház, Muzslyaiak Klubja stb. Emellett vállalták valamennyi muzslyai társadalmi szervezet rezsiköltségének kifizetését, és részt vettek azok tevékenységének támogatásában, valamint a Muzslyai Újság megjelentetési költségeinek fedezésében.
Most viszont, január elseje óta, teljesen jövedelem nélkül van a falu, ezért nem tudják befejezni az elkezdett kommunális munkálatokat. A gyermekorvosi rendelő felépítéséért a kivitelezőnek még tartoznak 500 000 dinárral, hogy a legkisebbek részére a földszinten be tudják indítani a rendelő működését, szükség van bútorzatra és felszerelésre, ami legalább 600 000 dinár. Az iskolás korú gyerekeknek előirányzott emeleten a munkálatok váratnak magukra, erre még kábé másfél millió dinár kellene. Az egykori mozi épületéért tartoznak még egymillió dinárral, annak külső-belső tatarozására és átalakítására pedig még ugyanennyit kellene előteremteni.
Muzslyán nagyon kevés az olyan magánvállalat, amely képes lenne jelentősebb mértékben támogatni valamelyik társadalmi szervezet működését, ezért a legszükségesebb eszközöket a tanács átutalásával a helyi járulékból szerzik be, ami évente, a fűtéssel és a rezsiköltséggel együtt 2,5-3 millió dinár. Ennek az összegnek mintegy a felét a Lehel Labdarúgócsapat, a Lehel leány kézilabdacsapata és a Petőfi Sándor MME igénylik, de mivel ez utóbbi épületét mások is használják, a rezsiköltség nem hárítható teljesen rájuk. A többi szervezet az említett összeg másik felére számít, ami azt jelenti, ha nem lesz helyi járulék, és Muzslya jövedelem nélkül marad, akkor a falu dinamikus társadalmi élete teljesen befagy.
A helyi közösségben remélik, hogy február közepétől megkezdhetik az aláírások összegyűjtését a pótadó bevezetésére. Ez a folyamat várhatóan öt-hat napig tart. Utána hozhatják meg a határozatot, amely attól függ, hogy a polgárok az igen vagy a nem választ részesítik-e előnyben.
A tanács terve alapján az újonnan megszavazott helyi járulékból befolyó összeget a gyermekorvosi rendelő befejezése, a bútorok és a szükséges felszerelés beszerzése, valamint a néhai moziépület tatarozása és a rekreációs központ beindítása mellett még a temető rendezésének, körülkerítésének és a kápolna kibővítésének, valamint a faluban még néhány utca aszfaltozásának társfinanszírozására, továbbá a muzslyai főútvonal mellett egy kerékpárút kiépítésére, egy kombinált kosárlabda- és röplabda-pálya létesítésére és a helyi közösség területén levő mesterséges tó, a közismert Homokos környékének a rendbe tételére kellene fordítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..