home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Házasság utáni házaságy — tanulságos póttörténelem
Szilágyi Edit
2024.04.25.
LXXIX. évf. 17. szám
Házasság utáni házaságy — tanulságos póttörténelem

Április 23-án, a könyv és a szerzői jogok világnapján mutatták be dr. Várady Tibor, a jogtudományok doktora, professzor és író Házasság utáni házaságy című dokumentumpróza-kötetét az óbecsei Népkönyvtár dísztermében. A szerzőt és minden megjelentet Fenyvesi Szilvia köszöntött az intézmény nevében. A beszélgetés moderátora e sorok írója volt.

A könyvben az alkotó irodalmi formába szőve a Bánáthoz és ezen belül a szülővárosához kötődő jogeseteket meséli el a nagyapja és az édesapja által vezetett nagybecskereki, családi ügyvédi iroda irattárában fellelhető periratok alapján, kiegészítve a tényeket korabeli újságcikkekkel, levelekkel, a még élő tanúk elbeszélésével és saját emlékeivel. Teszi ezt bemutatva Bánát, de a néhai Jugoszlávia történelmét is, szigorúan követve a periratokba foglaltakat, csak nagyon ritkán engedve meg magának a személyes gondolatokat, egészen a könyv utolsó fejezetéig, amikor nagyobb teret hagy az írói szabadságnak.

Póttörténetei mellett érinti a valódi történelmet is, a II. világháború hozadékát. Nagybecskerek soknemzetiségű életében jelen vannak a háború szörnyűségei. Ezek mellett — talán, hogy eltakarják vagy kizárják magukat a háború borzalmából — pitiáner pereskedéseket indítanak. Szó esik álházasságról, álvállasról, álellenségről, álmunkaadásról, mind pereskedésről, mind megbékélésről. Az események néha komikusak, máskor tragikusak.

Dr. Várady Tibor írása sajátos. Elindul egy téma nyomán, aztán kitérőre bukkan, gondolatával magával ragadja az olvasót, majd visszavezeti a megkezdett mederbe. Az egyszerű emberek sorsát írja le, a hősökről a történelem számolt be. A felek az ügyvédhez egy teljes történettel fordulnak, az ügyvéd feladata, hogy eldöntse, mit érdemes a bíróság elé vinni. Ezért az irattárban több az adat annál, mint amennyit a bíróság tárgyal.

— Legújabb könyvemben a II. világháború pereiről írok, ahol Bánát van fókuszban. A megszállás tény, de vannak emberek, akik nem hősök és nem árulók. Tyúkperekbe kezdenek, ebbe fektetnek energiát — magyarázta a szerző. Igyekszik a múlt kutatását folytatni, mert tudtával ez az egyetlen ügyvédi irattár, melyben a XIX. századból is maradtak iratok, és általuk megmutatkozik a mindennapok világa.

Sorjáznak a kérdések konkrét esetek kapcsán. Például házastársakról, akik egymással versengve saját kis háborút folytatnak. Pereikbe beférkőzik történéseik és követeléseik teljes leltára, még a bádog töpörtyűforgató, a harapófogó meg a konyharuhák pontos száma is. Nem okozott gondot, hogy Becskerek többnemzetiségű közeg volt. A tárgyaláson vagy az ügyvéd előtt olyan nyelven beszéltek, amelyen a legjobban tudtak. És megértik egymást. Szó esik a hírek közlésére szolgáló kidobolásról, távoli országokban történő eseményekről. A háborúról, melynek közvetett résztvevői. Arról is, mi történik, ha az iratok szétcsúsznak, az egyik oldalon reked a szó fele, mely egészen mást jelent, mintha a másik oldalon lévő szótöredékkel egybeolvadna. A kutató feladata, hogy megértse. Megoldja.

A sok érdeklődőt vonzó könyvbemutató egy újabb kérdéssel fejeződött be: mikor és mi lesz a folytatás? Lesz — ez a lényeg. És hogy az olvasótábor várja.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..