home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Határaikon túllépve teljesített a kiválasztás során a négy magyar űrhajósjelölt
MTVA
2023.06.09.
LXXVIII. évf. 23. szám
Határaikon túllépve teljesített a kiválasztás során a négy magyar űrhajósjelölt

Kemény kiválasztási folyamaton mentek keresztül a magyar űrhajósjelöltek. Egy éven keresztül, több helyszínen különböző teszteket kellett végrehajtaniuk. Olykor alvás nélkül, saját határaikat is túllépve teljesítettek, de soha nem fordult meg a fejükben, hogy feladják. Hogy milyen konkrét feladatokkal kellett megbirkózniuk, milyen kísérleteket végeznek majd az űrben, és mit adtak fel álmaikért, erről a HUNOR Magyar Űrhajós Program négy űrhajósjelöltje beszél vasárnap 14 órától a Kossuth Rádió új, Irány az űr! című műsorában.

A négy űrhajósjelölt egy csapatként dolgozik együtt, segítik, inspirálják egymást, úgy gondolják, ez egy olyan verseny, ahol magukból kell a maximumot kihozni, nem legyőzni a másikat. Teszik ezt úgy, hogy tisztában vannak azzal, két év múlva csak egyikük tekinthet majd le az űrből a Földre. Szakály András repülőgép-tervezőmérnök, Schlégl Ádám klinikai ortopédsebész, Cserényi Gyula erősáramú villamosmérnök és Kapu Tibor űripari fejlesztőmérnök – ők jutottak el hosszú kiválasztási folyamat végén a lehetőség kapujába. Egyikük a kiképzés után a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén Magyarország második kutatóűrhajósaként tudományos munkát végezhet majd az űrben.

 Mindannyian komoly hivatást adtak fel: Szakály András például egy elektromos, helyből felszálló légi taxikat fejlesztő cégnél volt a gépészmérnöki csoport vezetője, illetve a repülő egyik főmérnöke. Bár különböző területekről és élethelyzetekből érkeztek, egy közös bennük, a kitartás: még a legnehezebb pillanatban sem adták fel. „Az elején elhatároztam, hogy elmegyek a falig, egész életemben bántam volna, ha azért esek ki a programól, mert feladom” – idézi fel érzéseit a beszélgetésben Cserényi Gyula, aki emlékezetes pillanatként az egyik kecskeméti tesztről is mesél. „A Gripen vadászrepülők katapultülésének használatát magyarázták éppen, mikor tudatosult bennem, hogy hamarosan beülünk ebbe a gépbe, és komplex repülőgyakorlatokat hajtanak majd végre rajtunk”. A többszakaszos kiválasztás kölni, hamburgi és csillebérci momentumairól még több érdekességet hallhatnak a Kossuth Rádió műsorában. Az Irány az űr! vasárnapi első adásában az űrben tervezett kísérletekről is elárulják, amit lehet. Az egyik ilyen például a hosszú távú, mélyűri utazások perspektívájában vizsgálja, hogy a különböző gyógyszerek miként reagálnak a kozmikus sugárzásra.

 További részletek a vasárnap 14 órától a Kossuth Rádión hallható Irány az űr! első részében. Ez az exkluzív beszélgetés egyben egy hosszú távú együttműködés kezdete a HUNOR Magyar Űrhajós Program és a Kossuth Rádió, valamint a közmédia csatornái között, amelyben a rádió a következő két évben nyomon követi a felkészülés időszakát a kilövés pillanatáig. A Kossuth Rádió rendszeresen jelentkezik beszélgetésekkel, valamint más tudományos és közéleti műsoraiban is kiemelten foglalkozik a témával egészen a startig.

 Irány az űr!  Magyarok a jövő űrkutatásában
Az új sorozat első része vasárnap 14 órától a Kossuth Rádióban.


fotón: Szakály András, Cserényi Gyula, Schlégl Ádám és Kapu Tibor űrhajósjelöltek, valamint Horváth Ágnes és Balogh Tamás műsorvezetők a Kossuth Rádió Irány az űr! című műsorának felvétele előtt 2023. június 5-én. (fotó forrása MTI/Illyés Tibor)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..