home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Harmatozzatok, egek!
(Tha)
2005.01.19.
LX. évf. 3. szám
Harmatozzatok, egek!

Kónya Sándor egy szabadkai fellépésen Sass László fotójaA zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kiadásában jelent meg a csókai Kónya Sándor Harmatozzatok, egek! (Népünk vallásos énekei Észak-Bánátban) című könyve, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a tóthfalusi Logos...

Kónya Sándor egy szabadkai fellépésen Sass László fotója

A zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kiadásában jelent meg a csókai Kónya Sándor Harmatozzatok, egek! (Népünk vallásos énekei Észak-Bánátban) című könyve, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a tóthfalusi Logos Önálló Grafikai Műhely is támogatott.
Észak-Bánságot északon és keleten a magyar, illetve a román országhatár, nyugat felől a Tisza határolja. A volt Torontál megye része ma egybeesik a nagybecskereki püspökség északi esperességének területével. Katolikus magyarjainak száma 22 300 körüli, zömük a szegedi kirajzáshoz tartozik, vagyis ö-ző nyelvjárásban beszél. A munka az életformájuk, még akkor is, ha alig gyümölcsözik. Sehol másutt nem hallható ez a mondás: jobb hiába dolgozni, mint nem csinálni semmit. A kukoricán és a búzán kívül jelentősebb mértékben dohányt és hagymát termelnek. A folyamatos elvándorlás következtében a falvak nemcsak elöregednek, de jó néhány már meg is szűnt: a Magyarmajdány melletti Sasülés, az Aranyhegy Egyházaskérnél, a Csókához közeli Lőrinczfalva, Erzsébettelep...
Az észak-bánsági magyarság az élet bizonyos területein ragaszkodik a hagyományaihoz, némely esetekben viszont, mint például a keresztnévadás, könnyen megválik tőlük. Hitét, vallásos szokásait megtartotta a tiltás évtizedei alatt is, az újabb időkben pedig feléledt a körmenetek tartása, a búcsújárásnál jármű váltotta fel a gyaloglást, és ez lehetővé teszi nagyobb távolságok megtételét is. Gyakran szerveznek közös imadélutánt, a rózsafüzér-mozgalom igen erős, főleg az idősebbek körében. A temetői ravatalozók felépítésével lassan megszűnik a halottvirrasztás, de a virrasztóénekek tovább élnek. Nagyon fontos, hogy a népi ájtatosságok végzésére szánt időnek legalább a fele minden esetben énekléssel telik el.
,,A könyv, amelyet a tisztelt Olvasó a kezében tart, vallásos népénektár, hiszen az énekek sorrendje szövegeik tartalmától függően az egyházi év eseményeit követi. Ez az énektár azonban néprajzi jellegű is, és a változatok bemutatásával élő költészetet, élő dallamvilágot hirdet. Rajtunk múlik, hogy tovább élnek-e hagyományos énekeink, elődeink bánatát, bizakodását, reményeit hordozva magukban. Ezért ajánlom az Észak-Bánságban gyűjtött kincseinket minden éneket kedvelő ember, különösen fiataljaink figyelmébe, hiszen az énekeinkben rejlő szépség lenyűgöző, a belőlük áradó nyugodt erő biztonságot nyújt” -- írja az előszóban Kónya Sándor.
A könyvben található vallásos énekek gyűjtése hangszalagos rögzítéssel történt olyan embereknél, akiket a közösségük jó énekesnek, előénekesnek tart. Az élő forrásokon kívül felhasználták a kéziratos kántorkönyveket is. A szerző bevallása szerint ilyenhez csak Csókán jutott hozzá, de csalódottságáért bőségesen kárpótolta a több emberöltőt átfogó anyag rendkívüli gazdagsága, változatossága, sokrétűsége. A miseénekek mellett kilencedes, búcsújáró és halottasénekeket is tartalmazott, valamint a mára elsorvadt ájtatosságokat, mint amilyenek a hajnali mise, a keresztjáró napok. Szerencsére a Csókán szolgáló papok és kántorok általában nemcsak elfogadták, hanem le is írták a nép templomon kívüli ájtatosságának énekeit.
Kónya Sándor a közreadás szempontjáról és módjáról elmondja: célja volt egyrészt az értékes, szép énekek bemutatása, másrészt kötelességének érezte, hogy legalább keresztmetszetszerűen az olvasó elé tárja az Észak-Bánságban régen és ma énekelt vallásos énekeket. Természetes, hogy a nyilvánvalóan idegen eredetű dallamok mellett a magyar nóták világába illő dallamok is bekerültek a kötetbe. Az énekek kezdő sora címként van feltüntetve a sorszámuk alatt. A kottakép elején metronómszám mutatja az ének tempóját, a nyolcados metronómszám a dallamvezetés aszimmetrikus voltára utal. Az ének alatt a gyűjtés helyszíne és éve, valamint az énekes neve, életkora van feltüntetve.
A kötet az ádventi énekekkel kezdődik, a karácsonyiakkal és az újéviekkel folytatódik. Következnek a farsangi idő énekei, valamint a nagyböjtiek, a húsvétiak, majd a búzaszentelésiek, a pünkösdiek. Ezután a szentháromsághoz szólók vannak soron, majd pedig az úrnapiak és a Jézus szívéhez írottak. Az érdeklődők megtalálhatják a Mária-énekeket, a búcsújárók énekeit, a szentekről szólókat, a kilencedek énekeit, a halottasénekeket és végül a különféle alkalmakra valókat.
A farsang vízkereszttől (január 6-a) hamvazószerdáig tart. A kimaradt a farsangból szólásunk jelentése: nem házasodott meg, pedig a kora megvan hozzá. Valamikor ugyanis a farsang volt a párválasztás ideje, ezért az esküvői énekek is ebbe a fejezetbe kerültek. Mivel most a farsang időszakában vagyunk, álljon itt egy ének a csókai kéziratos kántorkönyvből:

Nézz e földi jegyesekre

Nézz e földi jegyesekre, mennyei jegyes
Jöjj alá most a szívekre, s hozz áldást, kegyes.
Hogy benned reméljenek, nagy nevedtől féljenek,
S neked éljenek.

Házasoknak sűrű jaját vidd messze tőlük,
Páros élet nagy igáját vinni légy velük.
Legyen ez a nagy szentség terheikben könnyebbség
És sok boldogság.

Valamint a szőlőtőnek a vessző a híve,
Úgy az eggyé vált kettőnek legyen egy szíve.
Ez az első szeretet soha ne lásson véget,
Míg tart az élet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..