home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Haladni a korral
Tóth Péter
2023.08.14.
LXXVIII. évf. 32. szám
Haladni a korral

Sokszor hallhatjuk és olvashatjuk, hogy korunkban a digitalizáció nélkül nincs előrelépés. A megállapítás valóban igaz, és létünk minden szegmensére vonatkozóan érvényes.

Sajnos már az emberek elpusztításában, a háborús konfliktusok során is mind nagyobb szerepe van a modern, digitális technológiának. Amikor viszont versenyképesség és eredményesség szempontjából hasonlítjuk össze a cégeket, nem mindig tapasztalhatunk szignifikáns különbségeket az informatika legújabb vívmányait alkalmazó és az ilyen téren „elmaradottabb” vállalkozások között. Vannak olyan sikeres cégek, amelyek éppen a legújabb fejlesztésű IT-megoldások alkalmazásával váltak kiemelkedően nyereségessé. Más esetekben még mindig azt látjuk, hogy a cégvezetők vagy nem ismerik fel, vagy nem tudják megfelelő hatékonysággal alkalmazni az előnyösnek ígérkező innovációkat. Mindez részben normális, úgyszólván előrelátható jelenségnek tekinthető, mert az újdonság elterjedése sosem történt egyik napról a másikra. Az egyes iparágak, azokon belül is az egyes cégek tevékenysége sokban különbözik a versenytársakétól. Nem vizsgálhatjuk őket, nem mérhetjük a teljesítményüket az információs technológiák alkalmazása szempontjából anélkül, hogy közben ne vennénk figyelembe a sajátosságaikat.

Ha példával szeretnénk ezt illusztrálni, azt mondhatnánk, egy növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozás még ma is kiemelkedően nyereséges lehet egyetlen számítógép megléte, egyetlen informatikus alkalmazása nélkül is. Ám egy internetes áruforgalmazásra szakosodott céget már nem lehet számítógépes fejlesztések és alkalmazások, valamint informatikusok nélkül elképzelni. A növénytermesztéssel foglalkozó vállalat tehát még lehet kiemelkedően nyereséges digitális technológia nélkül is, de a modern technológiákat alkalmazók ezen a területen is előbb-utóbb dominánssá válnak. Forradalmi újdonságok vannak ugyanis terjedőben. Az ültetvényeket drón által hordozott kamerákkal figyelik meg, korszerű alkalmazások segítségével a levelekről visszaverődő fény színskálája alapján tudják összeállítani a tápoldatot, melyet aztán a magasabb hozam elérése érdekében szintén drónnal juttatnak ki, precízen adagolva. Ez a jövő, de ezek a modern technológiák és az azokhoz szükséges eszközök még mindig nincsenek kellő mértékben elterjedve ebben az ágazatban. A legfontosabb agrártechnológiai trendek közül kiemelkedik az automatizálás és a robotok alkalmazása, melyek az állattartásban és a növénytermesztésben is jelentősen megnövelik a hatékonyságot.

A fenntartható mezőgazdaság irányába mutatnak az olyan megoldások is, mint a beltéri növénytermesztés vagy az ott használatos mikrocsepegtetéses öntözési rendszer, mellyel akár 50 százalékkal is csökkenthető a vízfelhasználás. A népességnövekedés, az ezzel járó egyre nagyobb globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége és az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények miatt világszerte mind nagyobb figyelem övezi az ilyen agrártechnológiai megoldásokat.

A mezőgazdaságban most különösen nagy szükség van az innovációra, hiszen a klímaváltozás és az egyéb kihívások egyre nagyobb terheket rónak a szektor szereplőire. Pedig számos modern, de viszonylag egyszerű eszköz vagy megoldás alkalmazásával sokkal eredményesebben lehet az agráriumban is tevékenykedni. Egy digitális kártevőcsapda vagy egy talajszkenner is jelentős mértékben hozzájárulhat a mezőgazdaság fenntarthatósági törekvéseihez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..