home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Gróf-palota — Szeged valódi gyöngyszeme
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.02.09.
LXXVII. évf. 5. szám
Gróf-palota — Szeged valódi gyöngyszeme

Talán mindannyiunk számára ismert a Szeged belvárosában található épület, a Gróf-palota. A maga nemében igazán páratlan ingatlan építését Gróf Árpád Márton egykori városi főügyész kezdeményezte, majd Raichle J. Ferenc tervei alapján alig egy év alatt, 1913-ra el is készült.

A szegedi századfordulós épület bérpalota néven is ismert, és a szecesszió jegyeit hordozza magán. Három utcára néz, háromszintes, van saroktornya és pincéje is. A külső nézete eleve nagyon érdekes, hiszen hátrahúzott és előreugratott homlokzati felületek játéka. Az ablak- és erkélyformálások, a hullámos ívű oromzat mind-mind egyedivé teszik az épületet, és még nem is említettem a keleties ornamentikára emlékeztető, arany mozaik-, valamint kék és sárga díszeket, illetve a magyar népművészetből kiemelt mintákat, kerámia faldekorációt.

Raichle J. Ferenc tervei alapján a földszint utcafrontján ügyvédi irodák kaptak helyet, az emeleten pedig lakásokat alakítottak ki. A háromszög alakú telekre épített, valamint három utcára néző épület méretében is impozáns.

A bejárati ajtón belépve korabeli lépcsőház tárul elénk, mely modern vasszerkezetű, és különleges, finoman ívelt kovácsoltvas lépcsőkorlát tartozik hozzá. Az enteriőrt gazdagon díszített stukkók ékesítik.

Napjainkban a földszinti utcafronton üzlethelyiségek találhatóak, az emeleti lakások nagy része pedig apartman, melyet ki lehet bérelni. Néhány lakás az utóbbi években fel lett újítva, és teljesen modern belső tereket kapott. Az egyik apartmanban a szürke és a zöld szín a domináns, és fehér falak ölelik körbe. Pontosabban: szürke, modern alapbútorokkal (konyhabútor, médiafal) építették be. A konyha szürke asztala köré zöld színű étkezőszékek kerültek. A nappaliban egy barna ülőgarnitúra a pihenés, tévénézés színtere. A nappali sarkában kapott helyet a franciaágy is — bizonyára a lakás adottságai miatt nem tudtak elszeparált helyet találni számára. A lakásban lévő dupla szárnyas, üvegberakásos, fehér ajtók a régi kor megmaradt elemei, és igazán jól illenek az épülethez. Az előszobában szürke cementlapok találhatóak — talán ezt is megmentették az enyészettől —, a lakás többi részét viszont matt, barna, nagy méretű burkolattal tették egységessé. A magas mennyezetet is meghagyták, ez igazán grandiózus hangulatot teremt a lakásban.

Visszatérve a külső részre: az első emeleti erkélyek zártak, de áttört kőrácsos mellvéddel bírnak, a második emeletiek finom kovácsoltvas korlátot kaptak, a harmadik emelet középtengelyben lévő erkélye a hátrahúzott felületből az alapsíkig előnyúló, a két szélső tengely erkélyei félkörívesek, előreugró mellvéddel.

Az ékkő a homlokzati, horgolt csipkére emlékeztető oromzat, mely a leglátványosabb eleme a palotának. Az oromzat közepén két kisebb, festett ablak látható, mely festett mintájával tűnik ki. Az ablakocskák körül ugyancsak megtalálható a keleties hatású mintázat, mely arany, kék és sárga színben pompázik. A minták a ház más részein szintén feltűnnek.

A szegedi bérpalota még mindig őrzi a századfordulós hangulatát, korabeli állapotát, noha a külső homlokzata ennyi év alatt sajnos „egy kissé” megfakult, mi több, a vakolat sok helyen leomlott, és a díszítőmotívumok is hiányosak, a falfirkákról nem is beszélve. A tetőt néhány évvel ezelőtt sikerült felújítani, ám maga az épület is renoválásért kiált.


A felvételek forrása: Szallas.hu, Szecesszio.szegedvaros.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..