home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gondolatolvasás vagy csak egy jól célzott hirdetés?
Apró József
2022.06.21.
LXXVII. évf. 24. szám
Gondolatolvasás vagy csak egy jól célzott hirdetés?

Valószínűleg mindenkivel megesett már, hogy gondolt valamire, és utána látott róla egy felugró hirdetést, vagy megjelent a Facebook hírfolyamában. Ha ritkán történne, még véletlennek is hihetnénk. Sok szakértő próbált már utánajárni, hogy titokban valóban megfigyelnek-e bennünket, de eddig nem sikerült bebizonyítani.

Viszont nincs is szükség titkos megfigyelésekre és lehallgatásokra, ezek a rendszerek egy kis túlzással saját magunknál is jobban ismernek bennünket. Ehhez persze szükség van arra, hogy minden információt összegyűjtsenek rólunk, melyet csak tudnak, például a tartózkodási helyünkről, számlaegyenlegünkről, naptárbejegyzéseinkről, honnan és mekkora összegért szoktunk rendelni, milyen éttermekbe járunk, milyen filmeket nézünk, milyen cikkeket olvasunk, mennyi ideig olvasunk egy témakörben, milyen az egészségi állapotunk, mennyi a testsúlyunk, és még sok mást. Szóval az adatainkat figyelve a rendszer tökéletesen kiismer bennünket, a vásárlási szokásainkat, és összehasonlítja őket több millió hozzánk hasonló emberéivel.

Tegyük fel, három éve vettünk egy kávéfőzőt, és most egy kávéfőzőszervizre keresünk rá. A többség miután megtudja, mennyibe kerül a javítás, megnézi, hogy mennyi egy új gép ára. Valószínűleg mi is meg fogjuk nézni, már éppen ezen gondolkodunk, de még mielőtt rákeresnénk, a rendszer új kávéfőzőket kezd ajánlani nekünk, és a többség rögtön arra gondol, hogy olvasnak a gondolataiban, pedig (valószínűleg) nem. Ezek csupán a tökéletesen személyre szabott hirdetések, és csak azért nem küldenek nekünk ennél még pontosabban célzott reklámokat, mert a kutatásaikból kiderül, hogy ez negatív hatással van az eladásokra: 31% esély van rá, hogy a vásárló rémisztőnek tartja, és elriasztják vele, ha hatnál több adatdimenziót (nem, kor, hely, vásárlási előzmény, böngészési előzmény, közösségimédia-tevékenység, jövedelem…) használnak fel egy hirdetés célzására.

Olyan korban élünk, ahol a legtöbbünknek van okostelefonja és számítógépe, a személyre szabott hirdetések pedig egyre gyakrabban fognak megjelenni körülöttünk — próbálkozhatunk tiltakozni és ellenállni, de nem sok esély van a sikerre. Ne gondolja senki, hogy ha megtiltjuk egy weboldalnak vagy applikációnak, hogy adatokat gyűjtsön rólunk, akkor már nem fog. Mindig lehet találni kiskaput. Például az iOS rendszerekben minden appnál egy gombnyomásra kikapcsolhatóvá vált az adatgyűjtés, viszont nemrég kiderült, hogy a Facebook cég (újabban Meta) alá tartozó Facebook app, Instagram és WhatsApp is folyamatosan figyeli a gyorsulásmérő szenzor adatait. Szóval, ha 50 ember utazik a buszon, és 49 személy letiltotta az adatgyűjtést, 1 viszont nem, akkor a gyorsítások, lassítások, állási idő, rázkódás összehasonlításával a többi 49 mozgása is beazonosítható lesz. Persze ha valaki készít egy fényképet, akkor azonnal meglesz, mert azt nem is tagadják, hogy a fényképek metaadatait kérdés nélkül begyűjtik, ez pedig a többi közt a pontos helyzetet is tartalmazza.

Szakértők figyelmeztetnek is rá, hogy jobb volna nem használni ezeket az applikációkat, viszont ezt betartani már egy kicsit nehezebb, főleg, ha a jó oldalát nézzük, vagyis sokan csak itt tudják tartani a kapcsolatot a távolabbi rokonokkal, ismerősökkel.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Előre megjósolják a bűncselekményeket
2022.10.17.
LXXVII. évf. 41. szám
Újra bebizonyosodott, hogy a jövőben élünk, méghozzá 2054-ben. Sokan emlékszünk még Steven Spielberg Külö…
Bővebben
Iránytű
Az információbiztonságról mindenkinek
2023.06.10.
LXXVIII. évf. 22. szám
Nehéz az ilyen témáról úgy beszélni, hogy azt is érdekelje, aki ért hozzá, és azt is, akinek fogalma sinc…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..