Georges Abou Khazen püspök nyilatkozata az Iszlám Államról
FODOR Gábor
2015.08.23.
LXX. évf. 33. szám
Georges Abou Khazen püspök nyilatkozata az Iszlám Államról

„Az Iszlám Állam a nagyhatalmak kezében levő eszköz, melyet ők hoztak létre, fegyvereztek fel és támogatnak” — nyilatkozta Georges Abou Khazen püspök, latin rítusú aleppói apostoli helynök az olasz Tv2000 híradójának.

A püspök szavai szerint a nagyhatalmak támogatják az Iszlám Államot — ahelyett, hogy küzdenének ellene. Természetesen úgy tesznek, mintha harcolnának, vagyis az ellenállás látszatát keltik. A püspök atyának arról is tudomása van, hogy Törökország területén kiképzőtábor is működik a török hatóságok tudtával és engedélyével. A püspök a Szíriával határos országokról is beszélt. Ők sem küzdenek az Iszlám Állam ellen, hanem kőolajat és rablott régészeti leleteket vásárolnak tőle, ezzel is támogatva a terroristákat, azaz lehetővé téve számukra a további harcokat.

Az Iszlám Állam emberei elfoglalták azokat a területeket, ahol kőolaj található. Az olajat eleinte 10 dollárért árulták, most már 30-at is elkérnek hordónként. Az aleppói püspök ennek kapcsán azt a kérdést fogalmazta meg, hogy vajon kik vásárolják meg a kőolajat és az archeológiai leleteket, majd hozzátette: bizonyára nem a szomáliaiak vagy a mauritániaiak.
A katonai műveletekkel kapcsolatban, melyeket Törökország Szíriában hajt végre az Iszlám Állam ellen, illetve Irakban a kurdok ellen, a püspök azt mondta, hogy Törökország — mivel engedélyezte az Iszlám Államnak a belépést, a felfegyverkezést és a kiképzést — valójában már nem is az Iszlám Állam ellen harcol, hanem ennek ürügyén a kurdokat támadja.

Nagy várakozás előzi meg Ferenc pápa látogatását az amerikai kongresszusban

Ferenc pápa szeptember 22-e és 27-e között első alkalommal látogat az Amerikai Egyesült Államokba. Különösen nagy érdeklődés övezi a beszédet, melyet a szentatya szeptember 24-én fog megtartani a kongresszus ülésén.

Amerikai újságok beszámolója szerint már minden hely elkelt, a képviselőház ugyanis július 28-án, kedden jóváhagyott egy speciális határozatot arról, hogy ki lehet jelen az eseményen. Az AP hírügynökség „szokatlan lépésnek” nevezte a döntést.

A Capitolium alsóházában 440 szék van a 435 képviselőnek és a szavazati joggal nem bíró tagoknak. Különleges esetekben, mint például az elnök beszéde, további székeket hoznak be a száz szenátor és az érdekelt személyek elhelyezésére. A kedden elfogadott határozat szerint viszont az egyéb kategóriába sorolt személyeket, például a volt kongresszusi tagokat, kizárják a pápa beszédéről. Ezt a korlátozást a jelenlévők biztonsága érdekében hozták meg, mondta a CNN-nek Emily Schillinger, John Boehner katolikus vallású, republikánus házelnök sajtómegbízottja. A történelemben ez lesz az első alkalom, hogy a pápa felszólal az Egyesült Államok kongresszusában. Azok számára, akik a teremben nem kapnak helyet, a nyugati ajtónál egy óriáskivetítőt állítanak fel, melyet Ronald Reagan elnöksége óta használnak.

A pápa beszédének tartalmáról csak találgatni lehet, de a szentatya nagy valószínűséggel a jelenlegi legsúlyosabb gondokra fog majd megoldást keresni, a világ legerősebb hatalmának segítségét kérve. Nyilván szót fog ejteni a közel-keleti válságról, a terrorveszélyről és a nagyfokú környezetszennyezésről is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..