home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Galéria — megoldás a lakóterület növelésére
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.04.25.
LXXIII. évf. 16. szám
Galéria — megoldás a lakóterület növelésére

Vannak olyan időszakok, helyzetek — például megnőnek a gyerekek, és külön részt szeretnének, vagy bővül a család létszáma —, amikor lakásunk alapterülete már kevésnek bizonyul.

Akkor vagyunk igazán szerencsések, ha az otthonunk belmagassága nagy, hiszen így könnyedén megnövelhetjük a lakóterületünket.

Ahhoz, hogy felfelé bővítsünk, az a legjobb, ha otthonunk nem új építésű, és legalább 3-3,5 méteres belmagasságú, hiszen ez a galériaépítés alapfeltétele. A szabványos, 2,65 méteres magasságnál ne tervezgessünk ilyesmit, legfeljebb egy nagyobb tárolópolcot, ám ennek valóban nem sok köze van a galériához.

 

A SZERÉNYTŐL A FÉNYŰZŐIG

Fekvőgaléria

Ha megvan a 3 méter, akkor megoldható a fekvőgaléria megépítése — ez persze inkább csak szükségmegoldás arra az esetre, ha pluszfekvőhelyet szeretnénk kialakítani. Nem lesz kényelmes, de a fiataloknak mégis jó megoldás lehet, ha külön hálószobarészt szeretnének kialakítani. A legfontosabb szabály, hogy a galéria alatt maradjon mintegy 2 m, és legfeljebb a lakás 50-60 százalékát építsük be — az ennél több már „összenyomja” a teret.

Állógaléria

Legalább 3,6 méter belmagasságnál van lehetőségünk állógalériát kialakítani. Ekkor már nemcsak teljes értékű használhatóságról beszélhetünk, hanem a kreativitásnak is helyet adhatunk. Ez a magasság ideális hálórésznek vagy dolgozóhelynek, melyet nem használunk folyamatosan, mint, mondjuk, a nappalit vagy az étkezőt.

Értéket növelve

A legnagyobb lehetőségek azok előtt nyílnak meg, akiknek hatalmas, egy légterű nappalijuk van. Ekkor az építési folyamat is sokkal összetettebb kell hogy legyen, viszont a látványnak csak a képzeletünk szabhat határt. A galériát számtalan módon használhatjuk ki, gardrób-, könyvtár-, házimozi- vagy hobbiszobát is kialakíthatunk itt. Alkalmas emellett egy különleges belvilág létrehozására, ehhez viszont legalább 10-12 négyzetméterre van szükségünk odafenn. Sokat nyerünk vele egy egyszobás lakás esetében, hiszen az alapterülethez képest rengeteg tartalmas térrel bővítjük ki az ingatlant, ezáltal pedig az értékét is jelentősen, 30-50 százalékkal növeljük.

 

A GALÉRIAÉPTÉS ALAPSZABÁLYAI

  • Ami a teherbírást illeti, tervezzük túl a szerkezetet. Ügyeljünk rá, hogy a falakba stabilan beékeljék a tartószerkezetet, illetve hogy a tartógerendák megfelelő vastagságúak legyenek, az alátámasztások pedig erősek.
  • Megtörténhet, hogy egy nagyobb családi összejövetel alkalmával több ember is felmegy, emiatt legalább egy tonna súlyt kell kibírnia. Nagyon fontos, hogy hozzáértő mesterek végezzék a feladatokat. Régebbi ház esetében arra is figyeljünk, hogy a falszerkezet mennyire stabil, elbírja-e az építményt, vagy inkább külön alátámasztást igényel.
  • Ha nagyobb, 10 négyzetméter feletti galériát tervezünk, akkor érdemes masszív vasszerkezetet építeni, hiszen ezzel növeljük a biztonságot.
  • Ha fából készítjük, akkor az garantáltan száraz faanyag legyen, mely sok időt töltött el nedvességmentes, zárt helyen. A nedves faanyaggal ugyanis az a baj, hogy a fűtés miatt összeszárad, a szerkezet pedig elkezd recsegni, ropogni, nyikorogni.
  • A leglátványosabb faanyag a fenyő. Ha megtehetjük, borovi fenyőt válasszunk.
  • Fontos, hogy biztonságos korlátot tervezzünk galériánkhoz, kiváltképp, ha gyerekek is vannak a családban.
  • Ha kisebb lakásról van szó, a fa mindenképp legyen világos. A sötét szín ugyanis „összenyomja” a teret.
  • Jellegzetes hatást érhetünk el, ha különleges korlátot építünk be. A nem szokványos megoldásokkal a világítás esetében se spóroljunk.
  • A lépcső alá berakhatunk például egy beépített szekrényt, amivel sok helyet takaríthatunk meg, a tároló pedig eggyé válik a galériával.
  • Ha tetőtérbe terveztük a galériát, nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő szigetelésről is, hiszen a tetőtér télen hideg, nyáron pedig nagyon meleg tud lenni. A fűtés hője felfelé száll, ezáltal meg is reked a magasban.
  • Lakkozás esetén a lépcsőn mindenképp használjunk csúszásgátlót.

A térnövelés magától értetődő módja tehát, ha egy helyiségen belül felfelé terjeszkedünk, ezért bátran használjuk ki a lehetőségeinket.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..