home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fujkin és a Felhő(n)járók
Szerda Zsófi
2020.09.11.
LXXV. évf. 37. szám
Fujkin és a Felhő(n)járók

A 68. Kanizsai Írótábor keretében rendezték meg Fujkin István Felhő(n)járók — Témavariációk című kiállítását Magyarkanizsán, a Dobó Tihamér Képtárban, majd a Fujkin-monográfiát is bemutatták. Az írótábor Vándorkulacsa is Fujkin Istvánhoz került. 

Fujkin művészete különböző, már létező stílusokra épül, ebből születik meg valami egészen egyedi, egy sajátos világ. Képeit ismert alkotók zenei kompozíciói ihletik. 1974 óta állít ki rendszeresen, csoportosan és egyénileg is. 1985-ben alapító tagja volt az azóta is működő Q csoportnak. Ugyanabban az évben felvették az UPIDIV-ba. 1985-től készített képregényeket a jugoszláviai Rock magazin számára, John Lennon, Tina Turner és helyi zenekarok dalait illusztrálta. Számos lemez- és könyvborítót készített, illusztrátorként rendszeresen dolgozott az IPM-nek és a Galaktikának is. A Lézer Színház látványtervezőjeként 1990-ben települt át Magyarországra. Az ő nevéhez fűződik az egy-, illetve többoldalas, szöveg nélküli képregény meghonosítása Magyarországon. 1993-ban tagja lett a MAEO-nak is. Az 1993-ban Nyíregyházán megszervezett országos képregénytalálkozón megválasztották az év képregényrajzolójának. 1994-ben jelen volt a Kretén humormagazin indulásánál, ő tervezte a lap ma is használatos logóját, valamint az első számok oldalain következetesen feltűnő tyúkokat és egyéb szárnyasokat. Kiss Ferenc forgatókönyve alapján ő rajzolta Szekfű Sanya félbeszakadt kalandját. 1997-ben Torontóban telepedett le, ahol 2001-ig Rófusz Ferenc Super Fly Films nevű animációs stúdiójában dolgozott karaktertervezőként. A kanadai Metronome Múzeum arculatának kialakításában is részt vett, és a művészeti tervezőcsoport tagjaként számos egyedi alkotását állították ki a létesítményben. A múzeum központjában Fujkin ötemeletes szoborkompozíciója kap helyet.

A kiállítás megnyitóján lapunk is jelen volt, Szalai Attila képriportját láthatják.


Fotók: Szalai Attila

 

Kapcsolódó cikkek
Heti Interjúnk
„A zene ujja érinti meg lelkem membránját”
Szerda Zsófi
2020.10.15.
LXXV. évf. 42. szám
Fujkin István. Festő, képregényrajzoló, illusztrátor. Szerbia, Magyarország, Kanada életének állomásai. D…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..