home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Főtt a halászlé Martonoson
Tóth Tibor
2023.08.10.
LXXVIII. évf. 32. szám
Főtt a halászlé Martonoson

Hetvenhárom hazai és magyarországi csapat bográcsában főtt a halászlé a martonosi Ponty Sporthorgász Egyesület által 12. alkalommal megszervezett Nemzetközi Halászléfőző Versenyen, a helyi közösség épülete mögötti parkban.

A nyári kánikulában a park fái alatti hűvösben a csapatok többsége a szervezők által adott 3 kg tisztított halat filézte, míg a gyorsabbak bográcsa alatt már égett a tűz és főtt az alaplé, melynek illata belengte a környéket. A felsőhegyi Kólity Róbert rendszeresen próbára teszi kulináris képességeit a hasonló jellegű rendezvényeken.


Hetvenhárom csapat főzte a halászlevet

— A halat először kifilézem, a csontokból alaplét főzök, melyhez hagymát, paprikát és fűszereket adok hozzá. Erős tűzön kell főzni, ennyi a titka. A legtöbb házban csak karácsonykor és húsvétkor kerül hal az asztalra. Tizenhárom évig halasboltban dolgoztam, imádom a halat, családunkban heti két alkalommal vagy folyami, vagy tengeri halat fogyasztunk. Nem olcsó ételről van szó, hiszen a ponty kilója több mint 600 dinárba kerül — mondta Róbert a méretes hal szétdarabolása közben.

A bográcsok között sétálva előbb a hajdújárási nyugdíjasokkal váltottam néhány szót, majd egy igazán vidám társaságra, a Duci csapatra figyeltem fel, mely több száz kilométerről, a Nógrád vármegyében fekvő Karancslapújtőről érkezett Martonosra. Czakó Zoltánné, a csapat vezetője elmondta, tizennyolc éve minden hétvégén járják az országot, és különféle fesztiválokon ragadnak fakanalat. A magyar közmédia főzőműsoraiban rendszeresen szerepelnek, így a vajdasági nézők számára is ismerősek lehetnek.


A Duci csapat Karancslapújtőről érkezett Martonosra

— Mi nem főzzük, hanem sütjük a halászlevet. A hagymát mangalicazsíron félig megpirítom, majd ráteszem az apró haldarabkákat. Miután megsült, hozzáadom az őrölt piros paprikát és a hegyes erős paprikát, majd vízzel felengedem. Miután a csontról minden apró húsdarab lefő, egy másik edénybe passzírozom a halat. Csakis a jó magyar fűszereket használjuk, sót és paprikát, hiszen az étel ízét a hal és a paprika adja meg. Nógrád vármegye egyes részein nagyon nagy a szegénység, több helyen kenyérproblémák vannak, a hal pedig drága. Karácsonykor az emberek nem sajnálják a pénzt halra, az év más szakaszában viszont elenyésző a halfogyasztás. A legtöbb családban talán évente öt alkalommal kerül belőle az asztalra — mondta a Duci csapat vezetője, hozzátéve, hogy a gasztronómia területén már minden létező díjat begyűjtöttek, saját rendezvényükön, a Park Partyn pedig több mint száz csapat főz évente, melyek a lakhelyükre jellemző ételeket készítik el.


A martfűi Mesterhármas

Magyarországot a Nógrád vármegyei településen kívül Martonos testvértelepülései, Martfű és Algyő is képviselték. A Szolnok melletti Martfűről érkezett Mesterhármas tagjai igazi magyaros halászlét főztek.

— Először alapot készítünk, melybe a hal nem igazán nemes részei kerülnek. A hagymát előre megfőzzük, összeturmixoljuk, átszűrjük, és a halászléalapot feltesszük főni. Miután felforrt, előbb beletesszük a paprika mintegy 60 százalékát, majd a halat, de ekkor már nem keverjük az ételt, csak a bográcsot mozgatjuk egy kicsit. Amikor a halak feljönnek a felszínre, akkor még két kanál paprikát teszünk hozzá. A fűszerpaprikát nem szabad sokáig főzni, mert elveszíti a színét, a halászlénél nagyon fontos, hogy piros maradjon. Az elkészült ételt házi halászlétésztával kínáljuk, mellé fánkot sütünk. A fiam Belgiumban él, ahol naponta fogyasztanak halat. Mi, magyarok a hagyományosabb ételeket részesítjük előnyben, de az is igaz, hogy a halat a magas ára miatt lehetetlen a mindennapi étrendbe beiktatni — mondta Bagi Erzsébet, a Mesterhármas főszakácsa.


Kólity Róbert halat szeletel 

Az eseményen a Magyar Nemzeti Tanácsot Mészáros György képviselte, aki a főzőcsapatokhoz és a közönséghez intézett köszöntőjében elmondta, az MNT igyekszik támogatni a nagy hagyománnyal bíró, közösségépítő eseményeket.

— Az MNT sokat tett a martonosi kultúrotthon felújítását illetően, és továbbra is segíti a művelődési intézményeket Vajdaság magyarlakta településein. Támogatásunknak köszönhetően hamarosan a martonosi Mária Neve katolikus templom orgonája kerül felújításra. Szeptember 1-jén 7 magyar ajkú elsős diák kezdi meg tanulmányait a településen, az MNT pedig továbbra is harcol a 15 főnél kisebb létszámú osztályok megmaradásáért. Hamarosan sor kerül a Vackor beiskoláztatási program keretében a tanszercsomagok kiosztására — hallottuk Mészáros Györgytől.

Égető János, a Ponty Sporthorgász Egyesület elnöke elégedetten tekintett körül a parkban, ahol a csapatok lassan elkészültek az étellel. Mint felidézte, huszonegy évvel ezelőtt a horgászegyesületben felvetődött egy gasztroesemény szervezésének a gondolata, és azonnal a halászlé mellett döntöttek, amihez a Tisza közelsége nagymértékben hozzájárult.

— Örülök, hogy Magyarországról is érkeztek csapatok, azt azonban nagyon sajnálom, hogy a határon való többórás várakozás miatt egyesek nem tehettek eleget a meghívásnak. Vajdaságban főleg a disznótoros ételeket kedvelik az emberek, de a martonosiak nagyon szeretik a halat. A horgászegyesületben havonta 40-50 adag halászlét főzünk és ugyanennyi adag halat sütünk, mely minden alkalommal nagyon gyorsan elfogy. Sok egyedül élő, idős ember van a faluban, aki csak saját magának nem készít halat. A halászlé nagy mennyiségben, többfajta halból a legízletesebb. A főzőcsapatok fele díjazásban részesül, a zsűri tíz arany-, ezüst-, valamint bronzminősítést oszt ki közöttük. A legjobb édes és sós sütemény készítője is jutalmat kap, a serlegeket pedig a három legjobb csapat képviselője veheti át — mondta a fő szervező, akitől azt is megtudtam, hogy az eseményre sikeresen pályáztak Magyarkanizsa Önkormányzatánál, a Telek Paprika jóvoltából pedig a csapatok fűszercsomagot kaptak, melyből elkészíthették az ízletes ételt.

A rendezvényt a Budapesti Operettszínház színészei, Dancs Annamari és Kádár Szabolcs színesítették.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..