home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Földesúri kiváltság
Tomek Viktor
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
Földesúri kiváltság

Szerbia zöld fényt kapott, és állítólag a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátuma is megvan, jóllehet ezzel kapcsolatban több ellentmondásos információ is napvilágot látott a napokban. Két héttel ezelőtt Boris Tadić volt államfő hozta nyilvánosságra, hogy szó sincs konkrét időpontról, most pedig Jelko Kacin, az EP nyugat-balkáni jelentéstevője nyilatkozta szinte ugyanezt.

Ettől függetlenül Szerbia polgárai vajon mit várnak az Európai Uniótól? Magasabb életszínvonalat, munkahelyeket, azt, hogy szabadon utazhassanak a világban, meg hasonlókat. Kevesen mélyültek el azonban az EU szigorú szabályrendszerében. Az unió néhány hónappal ezelőtt például keményen ostorozta Magyarországot a pálinkafőzés szabályozása miatt. A magyar előírások értemében ugyanis személyes fogyasztásra csak évi 50 liter pálinka főzhető jövedékiadó-mentesen egy-egy háztartásban vagy szeszfőzdében. A biztosítékot az ütötte ki az EU-nál, hogy a Magyarországon alkalmazott mentesség meghaladja az uniós szabályozásban megszabott mértéket. Romániában azonban nem ennyire „liberálisok” a hatóságok, ott szigorúan veszik az uniós előírásokat. Néhány héttel ezelőtt székelyudvarhelyi ismerőseim számoltak be a pálinkafőzés ottani menetéről. (Egyébként a pálinkáról az első írásos emlék a 14. századból való: Károly Róbert felesége életvíznek, aqua vitaének nevezte.)

Székelyföldön a pálinkafőzésnek több évszázados hagyománya van, és az uniós előírások ezt a hagyományt sodorták a kihalás szélére. Az érvényben lévő szabályok szerint egy nappal a pálinkafőzés előtt faxon vagy e-mailben a vámhivatalhoz kell fordulnunk pálinkafőzési kérelemmel, és azt is be kell jelenteni, hogy mennyi alapanyagunk van, meg hogy hány napig szeretnénk működtetni a szeszfőzdét. A vámhivatal embere nem restell kimenni a helyszínre és feltörni a pecsétet (hisz minden alkalommal, miután elvégezik a munkát, lepecsételik a pálinkafőző kazánt), majd kiszámolják a nyitás-zárás közti különbséget, és azt kell megfizetni. Az üstöket kalibrálják, így pontosan ki lehet mutatni, hogy 24 óra alatt hány liter szesz párlódott. Romániában adómentesen semmilyen címen se lehet pálinkát főzni, vagyis nem jelent törvény alóli kibúvót a családi használatra való hivatkozás sem. A vámosok a pálinkafőzés befejeztével elővesznek egy táblázatot, mely világosan mutatja, hogy egy liter negyvenfokos pálinka után járó adó 13 lej 40 bani (kb. 300 dinár), az ötvenfokosé 16 lej (kb. 400 dinár), és így tovább — a fokkal emelkedik az adó is. Ám ezzel még nincs leróva az összes kötelezettség, minden év január 31-éig ugyanis az egyéni főzdék tulajdonosainak nyilatkozatot kell tenniük a helyi adóhivataloknál és vámhatóságoknál, hogy abban az esztendőben mennyi pálinkát kívánnak saját használatra főzni. A pálinkafőzés eleinte földesúri kiváltság volt, és most úgy tűnik, újra az lesz.

Szerbiában családi használatra lehet még szeszt főzni, ezt nem tiltja semmilyen szabály, de ennek eredményeként rengeteg a kétes eredetű szeszes ital a piacon.

Ha majd egyszer, valamikor ez az ország is csatlakozik az EU-hoz, akkor talán honatyáink gondolnak majd arra a több ezer kis- és nagygazdára is, aki saját használatra készít pálinkát, hogy ez a tevékenység ne legyen földesúri kiváltság, mint oly sok más dolog az országban.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..