home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Filmtabletták
Brasnyó Zoltán
2023.07.06.
LXXVIII. évf. 26. szám
Filmtabletták

Minden idők legnépszerűbb Netflix-sorozatai és -filmjei — Kaszkadőrök Oscarja? — A háromtest-probléma

Minden idők legnépszerűbb Netflix-sorozatai és -filmjei

A statisztikák alapján, illetve a jelszók miatti korlátozások ellenére is világszerte még mindig a Netflix az éllovas a streamingplatformok versenyében. Ennek oka minden bizonnyal a másokhoz képest óriási kínálat (bár egyre jobban behozzák őket a többiek is e tekintetben), illetve az app egyszerűsége, kezelhetősége és kényelme — a minőség már más kérdés. A streamingplatformok filozófiája a következő: ne egy bizonyos filmet vagy sorozatot keress rajta, hanem elégedj meg a menüvel, melyet kapsz. Ez pedig látszólag rengeteg felhasználót kielégít. A mozibevételeknél ugyan könnyű beszámolni róla, hogy hány jegyet adtak el egy-egy filmre, a Netflix szeret a megtekintésekkel példálózni. Igen ám, csak ezekbe a megkezdett és be nem fejezett filmek/sorozatok is beletartoznak, így nemrég változtattak, és a megtekintett órák száma lett a faktor, sőt egy egyedi képletet is kidolgoztak: a heti toplistákba ezentúl a megnézett órák mellett a tartalmak játékideje, illetve a nézőszám is belekerült.

Miután a megnézett órákat elosztják a játékidővel, kialakul a nézettségi népszerűségi lista, melynek első helyén jelenleg a Tim Burton-féle Wednesday első évada szerepel. Ezen a listán a második a Stranger Things negyedik évada, a harmadik pedig a sorozatgyilkos Dahmerről szóló alkotás. Ezek tehát a legnépszerűbbek angol nyelvterületen, a szerbiai (valamint az európai) nézők kedvencei azonban már egy másik felsorolásban kaptak helyet. Bizony, a nem angol nyelvű produkciók rangsorában továbbra is a Nyerd meg az életed! első szezonja vezeti a mezőnyt, mögötte pedig ott van A nagy pénzrablás negyedik felvonása. A filmek esetében az első a Különösen veszélyes bűnözők, a második a DiCaprio főszereplésével készült Ne nézz fel! című szatíra, a harmadik pedig az Adam-projekt.

 

Kaszkadőrök Oscarja?

A John Wick rendezője szerint rendkívül pozitívak a visszajelzések azzal a kezdeményezéssel kapcsolatban, hogy a filmakadémia végre a kaszkadőröket is elismerje, akik a háttérben dolgoznak, de gyakran a kórházban kötnek ki egy-egy veszélyesebb jelenet végén, melyért aztán az aktuális sztár aratja le a babérokat. Ezt a szakmát nem kell bemutatni, Chad Stahelski, a négy John Wick-epizód rendezője azonban a negyedik részt követő sajtókörúton már szinte mindenhol mesélt a kaszkadőr-Oscar körüli kérdésekről. A ComicBookMovie.comnak adott interjújában, mely a John Wick 4. Blu-ray megjelenése kapcsán készült, Sahelski bejelentette, hogy már néhány hónapja tárgyalások folynak erről a filmakadémiával. Azt mondta, most végre konkrét előrelépés történt, több utasítást is kaptak az illetékesektől, és szerinte már a következő Oscar-gálán, vagy legkésőbb a következő három-négy évben, végre már ezt a szobrocskát is megkapják az arra érdemesek.

 

A háromtest-probléma

Befutott az utóbbi évek egyik legfontosabb tudományos-fantasztikus regénytrilógiájának alapján készülő sorozat előzetese a Netflix jóvoltából. Sőt, ezen a Trónok harca két alkotója, D. B. Weiss és David Benioff dolgozik! Liu Ce-hszin kínai író, aki egyébként tudós, mérnök és informatikus is, 2008-ban robbant be a köztudatba vaskos hard sci-fi regényével. A történet szerint Wang Miao kínai tudósnak be kell épülnie egy titkos csoportba, az eseményekkel párhuzamosan pedig egy nyomozás is folyik a csoporthoz köthető öngyilkosságok miatt. A háttérben egy idegen civilizáció érkezésének megjövendölése és jó néhány hajmeresztő összeesküvés áll. A regény felrázta a sci-fi műfaját, illetve bebizonyította, micsoda remekművek születnek Kínában is. A regény része még egy virtuális valóságban játszódó videójáték is, mellyel hősünknek határozott célja van, fontos szerepet tölt be az események felgöngyölítésében. A háromtest-probléma 2024 januárjában érkezik meg a Netflixre. A főbb szerepekben majd Benedict Wongot, Eiza Gonzálezt, Jonathan Pryce-ot és John Bradley-t is láthatjuk a Trónok harcából.

Nyitókép: netflix logo wearemotto.jpg wearemotto.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..