home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Figyeljen oda a babonákra!
(Összeállította: re)
2014.12.24.
LXIX. évf. 52. szám
Figyeljen oda a babonákra!

A legtöbben nem hiszünk a babonákban, mégis mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne következzen be a szerencsétlenség. Tudjuk, hogy a babonák nem igazak, de mégis figyeljük, mikor esik péntekre a hónap 13. napja, és lekopogjuk az asztalon a még nem biztos jó hírt. Mert sosem lehet tudni...

Ezúttal a szilveszterhez és az új év első napjához kapcsolódó babonákat, hiedelmeket és szokásokat gyűjtöttünk össze — mert sosem lehet tudni...

Általános tudnivalók:

• Az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat.

• Szilveszter éjjelén pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. Ha ugyanis nem távozik, az új év nem tud bejönni.

• Az újév különös jelentőséggel bír, mert elárulja, mit tartogat számunkra az elkövetkezendő tizenkét hónap.

• Amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz az egész évre, ezért tartózkodjunk például a vitáktól, veszekedésektől. Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki erőtlennek, betegnek érzi magát, az egész évben gyengélkedni fog.

• A jó évkezdésnek velejárói a jó italok és a bőséges étkezés.

• Aki újév napján édeset eszik, annak az egész éve édes lesz.

• Újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét — szárnyast semmiképp, mert az elkaparja!

• Étkezéskor részesítsük előnyben a szemes terményeket (lencsét, rizst, kölest), mert a sok apró mag a pénzbőséget szimbolizálja az elkövetkezendő évben.

• Újév napján az üres zsebek, szekrények vagy polcok látványa a következő évre szegénységet vetít előre, ezért a kamrát, a zsebeket meg kell tölteni, a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során a bőség legyen a jellemző.

• Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt ki kell egyenlíteni.

• Újév napján ne adjunk ki semmit a házból, mert ha ezt tesszük, egész évben sok kiadásunk lesz .

• A pénzhez jutási esélyeinket növelhetjük, ha szilveszter éjjelén pénzérmét kötünk madzagra, kilógatjuk az ablakon, majd éjfél után a madzag segítségével behúzzuk a házba.

• Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, és ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

• Ha emeletes házban lakunk, az éjféli óraütés után menjünk fel az emeletre, mielőtt lemennénk egy alacsonyabb szintre.

• Fontos az első újévi látogató. Ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét. Szerencsés, ha az első látogató férfi.

• Akitől ezen a napon csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket.

• A szilveszteri északi szél hideget, a déli szél enyhe telet jelez.

• Ha nem tudunk ólmot önteni, szilveszter éjszaka próbálkozhatunk nyers tojással, melyet forrásban levő vízbe kell önteni. A jövőt a csorgatott tojás sárgájának alakjából tudjuk kiolvasni.

• Szintén következtethetünk a jövőre, ha szilveszter éjjel egy tetszőleges oldalon felütjük a Bibliát, és egy pálcika vagy egy tű segítségével csukott szemmel rábökünk egy sorra.

Kiegészítő tippek:

• Pontban 12 órakor 12 korsó sört kell meginni, hogy az új évben szerencsések legyünk. (Svájc)

• Amint elkezdődik az új év, minden órát fel kell húzni a házban. (Görögország)

• Éjfélkor tizenkét szőlőszemet kell megenni; újév napján új, piros alsó- és felsőruhát kell viselni; a megunt, régi dolgokat egyszerűen ki kell tenni az ajtón; a pénztárcába lencsét kell rakni. (Olaszország)

• Az ünnepi asztalterítő alá pénzt kell tenni. (Szlovákia)

• Balszerencsét hozhat, ha az új naptárt előre kiakasztjuk, vagy előre írunk a jövő évi határidőnaplóba. (Anglia)

• A szilveszteri álmunk beteljesedik, ha elalvás előtt rózsafüzért vagy megszentelt tárgyat teszünk a párna alá. (Bajorország)

• A bejárat felé szalmaköteget kell feszíteni, hogy távol tartsuk a rossz szellemeket, és egy jót kell nevetni, hogy jól induljon az új év. (Japán)

• Az újévi kívánságokat tizenkét papírdarabra kell felírni, és amikor az óra elkezdi ütni az éjfélt, gyújtsuk meg a cédulákat. Az fog teljesülni, amelyik a tizenegyedik ütésig még nem égett el. (Fehéroroszország)

• Támasszunk lapátokat, gereblyéket és rostákat a házfalhoz, hogy védelmet nyerjünk a gonosztól. (Korea)

• Ajánlatos imádkozni az ősökért, de a boldogságért nem, ilyenkor jó vadászni és halászni, házasságot kötni, kerülni kell a ház körüli javításokat és az építkezés elkezdését. Aki újév napján söpör, az kisöpri a házból a szerencséjét. (Kína)

És még néhány szokás...

Skóciában bizonyos falvakban kátrányos hordókat gyújtanak meg, majd végiggörgetik őket az utcákon. Ezáltal a régi év elég, és kezdődhet az új. A skótok szerint az első újévi látogató szerencsét vagy bajt hoz a családra. Különösen szerencsésnek tartják, ha az első vendég a háznál egy magas, sötét hajú, ajándékot hozó férfi.
A görögöknél az új év első napja egyúttal a kedvességéről híres Szent Vazul ünnepe is. A görög gyerekek újév napján a tűz mellett hagyják a cipőjüket — abban a reményben, hogy Vazul eljön, és ajándékokkal tölti meg.
A svédek reggel részt vesznek egy istentiszteleten, melyet este a karácsonyihoz hasonló, nagy családi vacsora követ.
A litvánok szerint, ha az újévkor vaktában eldobott cipő a bejárati ajtónál ér földet, az eladósorban lévő lány hamarosan férjhez megy, ha pedig valamelyik sarokba esik le, akkor a hajadonnak várnia kell még legalább egy évet.
Az indiaiak körében általánosan elterjedt szokás, hogy újév napján semmi, még a szemét sem hagyhatja el a házat, a portörlő rongyot sem szabad kirázni. Dél-Indiában a tamilok a téli napfordulón tartott évkezdetükön elzarándokolnak a szent helyekre, megfőzik az új rizst. A tehenek szarvát színesre festik, virágfüzéreket és gyümölcskoszorúkat aggatnak rájuk, körmeneten vonulnak végig velük. Az Észak-Indiában élő bengáliak ilyenkor virágokat viselnek. A férfiak rózsaszínű, piros, lila és fehér virágokat hordanak, az asszonyok a sárga virágokat, a tavasz színét kedvelik. A hinduk házi oltáraikat ágyuk közelébe teszik, hogy az új esztendőre ébredve valami szépet lássanak először. A nyugat-indiai Gudzsarátban az újév október végén van, a divali fesztivállal egyidejűleg ünneplik. Divali idején sok kis olajmécses világít, ez a fény ünnepe, ilyenkor a hinduk elsősorban Laksmira, a jólét istennőjére gondolnak.
Bangladesben újévkor a szent folyót, a Gangeszt ünneplik. A buddhista papok elűzik a szellemeket. Felajánlásokat tesznek isteneiknek, és a játékos ünneplőket vízzel fröcskölik le.
A thai emberek lelocsolják egymást abban reménykedve, hogy megfelelő csapadék hullik a következő évben. Tisztára mossák az összes Buddha-szobor lábát, a szerzeteseknek rizst, gyümölcsöt, édességet ajándékoznak. A jó szerencse érdekében szabadon engedik a madarukat a kalitkából, vagy fogva tartott kis halukat. Háromnapos újévi ünnepükön szívesen játszanak a tekéhez hasonló játékot.
A tibetiek a februári újévünnepükön egy jót lakmároznak, még a fegyelmezett szerzetesek is lazítanak egy kicsit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..