Fiatalok a fenntarthatósági problémákról
2020.11.06.
LXXV. évf. 45. szám
Fiatalok a fenntarthatósági problémákról

2020 októberének utolsó hetében rendezték meg a TIT Kossuth Klub Egyesület szervezésében a IV. Budapest Science Camp elnevezésű angol nyelvű tudományos tábort. Az 50 fős táborban 16—25 éves tehetséges diákok vettek részt. Az előző évek személyes együttléte után, a járványhelyzetre való tekintettel, a vajdasági fiatalok az idén online formában látogatták a tábor plenáris előadásait. Az élő közvetítést 20 diák az újvidéki Európa Kollégiumból Snejder-Sára Ildikó igazgató asszony vezetésével tekintette meg.

A tábor megnyitóján, az előző évek hagyományának megfelelően, a fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Rácz Zsófia mellett Vicsek Annamária, a Szerb Köztársaság oktatási államtitkára köszöntötte angolul a résztvevőket.

Az idei tudományos tábor témája: „Save The Planet!” A rendezvény célja, hogy a fiatalok csoportokban dolgozva, külső inspirációs forrásokat felhasználva megismerjék korunk nagy fenntarthatósági problémáit, és így dolgozzanak tovább saját kiválasztott témájukon. A szervezők külön figyelmet fordítottak a kutatói, a vizuális és a verbális kompetenciák fejlesztésére.


BSC tábor díjkiosztó (fotó: Tóth Bence)

Az előző években sikeresen kifejlesztett módszertan alapján 10 különböző, 5 fős tematikus csoportokat alakítottak ki. Az egyhetes program során 10 nagy fenntarthatósági probléma kidolgozása volt a feladat: globális felmelegedés, vízkrízis, túlnépesedés, biodiverzitás csökkenése, fenntarthatatlan fogyasztói szokások, hulladékkrízis, műanyag-túltermelés, nagyüzemi élelmiszer-termelés, energiaválság, antropogén katasztrófák.

A tábor vezérvonala a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” elv volt. Ennek megfelelően a résztvevők az inspirációs napokon megismerkedhettek az általuk kiválasztott környezeti probléma átfogó helyzetével, majd olyan módszerekkel, innovációkkal, amelyek megoldást nyújtanak egy-egy probléma enyhítésére vagy a negatív hatás késleltetésére. Ebben segítségükre volt többek között dr. Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár, Bódi Balázs biológus-ökológus, dr. Kuslits Béla fenntarthatóság-szakértő, Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas éghajlatváltozás-kutató.

A csoportok feladata volt bemutatni a kiválasztott környezeti problémát, elhelyezni a témát a többi környezeti probléma összefüggési rendszerében, és felvázolni a lokális megoldási lehetőségeket, amit a tábor zárásaként, pitchshow keretében szakértő zsűri előtt adtak elő. A pitchshow-ra való felkészülést coachok mellett a tehetséges fiatalokból álló Budapest Innovation Group animátorai segítették.

A tábor megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Tehetség Program keretében támogatta.

A beszámolót Vida János (TIT Kossuth Klub Egyesület) juttatta el a sajtóhoz 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fiatalok Fiataloknak rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..