home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Felvételi jelentkezés és kerekasztal-megbeszélés az MTTK-n
Miskolci Krisztina
2024.06.25.
LXXIX. évf. 25. szám
Felvételi jelentkezés és kerekasztal-megbeszélés az MTTK-n

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon június 25-én megkezdődött a felvételizők fogadása. Az egyetemre vágyó hallgatók 25-én, 26-án és 27-én, 9 és 12 óra között jelentkezhetnek személyesen a kar épületében, vagy pedig online is kitölthetik a jelentkezési lapot.

Az idén a tanítóképző kar három szakot hirdet, melyekre 70 hallgatót vesznek fel, ebből 45 diákot a költségvetés terhére, 25-öt pedig önköltséges alapon. A felvételihez szükséges dokumentumok a következők: az igazolvány fénymásolata, középiskolai bizonyítványok fénymásolata (minden évről), a középiskolai diploma vagy érettségi bizonyítvány fénymásolata, illetve elismervény a képességvizsga díjának befizetéséről. Június 25-én, az első napon, a kezdeti órákban 17-en jelentkeztek.
Június 28-án képességvizsga várja a jövendő hallgatókat, akik ugyanis az okleveles tanító vagy óvodapedagógus szakra jelentkeznek, azoknak képességvizsgát kell tenniük zenéből, beszédkészségből, testnevelésből, azoknak pedig, akik az okleveles kommunikátor szakot szemelték ki, csak beszédkészségből és kommunikációs képességekből kell vizsgázniuk. Július 2-án írásbeli felvételi vizsga lesz, ahol magyar nyelv és irodalomból, majd általános tájékozottságból kell megfelelni. Azok se keseredjenek el, akik lecsúsznak a júniusi felvételiről, hiszen szeptember 5-én lesz egy második körös jelentkezés is.


Cvitkó Annát, az egyik jelentkezőt kérdeztem, miért az MTTK-t választotta:
— A kommunikátor szakra jelentkezek. Először az iskola volt az, ami elnyerte a tetszésemet, az egész épület. Megismerhettük jobban a szakokat, megmutatták, mit is tanulhatnánk, és ez nagyon megtetszett nekem. Még nem tudom pontosan, mik a jövőbeli terveim, de szeretnék itt Szerbiában, Vajdaságban maradni. Ezért is választottam ezt az iskolát, mert magyar nyelven szeretnék tanulni, és ezt itthon is megtehetem, nem kell külföldre menni.
A felvételi jelentkezéssel egyidejűleg az egyetem épületében találkoztak az oktatási intézmények vezetői, a gyakorló iskolák tanítói és a kar gyakorlatvezető tanárai, aminek során megvitatták az eddigi együttműködés minőségét és a jövőbeli közös munka lehetőségeit. A gyakorlatok fontos tapasztalatszerzési lehetőséget nyújtanak a hallgatók számára, testközelből ismerhetik meg, milyen gyerekekkel foglalkozni, láthatják az intézmény működését és a kollégákkal való együttműködést. Ilyenkor az iskolák is kapnak benyomást a diákokról, esetlegesen arról, hogy kínáljanak-e nekik a jövőben állandó munkalehetőséget.
Túró Bogdán Bernadettát, a Majsai Úti Általános Iskola tanítóját kérdeztem az eddigi gyakorlatok tapasztalatairól:
— Első osztályosaim vannak, a hallgatók vizsgaórákat is tartottak nálam, illetve voltak háromhetes gyakorlaton. Didaktikailag megfelelően fel vannak készítve, nagyon jó órákat tartanak, használják a didaktikai funkciós eszközöket, és teljes mértékben meg vagyok elégedve velük. A gyerekek is nagyon szeretik az egyetemistákat, örülnek, ha ott vannak, mert mindig sok játékos feladattal készülnek.

Fényképezte: Miskolci Krisztina

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..