home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Felelősséggel és áldozatvállalással
Tóth Lívia
2021.08.25.
LXXVI. évf. 34. szám
Felelősséggel és áldozatvállalással

Augusztus 20-a, államalapító Szent István királyunk szentté avatásának évfordulója alkalmából az Újvidéki Színház nagytermében szervezett ünnepi műsort a Magyar Nemzeti Tanács. A Tartományi Képviselőház 2018-ban hozta meg A tartományi jelentőségű dátumok megállapításáról és ünnepélyes megjelöléséről szóló rendeletét, melynek egyik kiemelt tartományi jelentőségű ünnepe ez a nap.

Az eseményen a tartományi tisztségviselők, a vajdasági magyarság egyházi méltóságai, parlamenti képviselői, államtitkárai, politikai és közéleti személyiségei körében jelen volt Pálinkás Gábor, Magyarország belgrádi nagykövetségének első beosztottja, valamint Deli Andor, az Európai Parlament képviselője is. 


Az ünnepi műsor közönsége

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, Szent István a mérce, ha az igazságérzetről és az emberségről, a hűségről és az áldozathozatalról van szó.

— Ezeken az alapokon ugyanis nemzetünk az elmúlt ezer év minden megpróbáltatása ellenére mindig újra igent tudott mondani a félelem nélküli életre, becsületre, az emberi méltóságra, szolidaritásra, a szabad vallásgyakorlásra, béketeremtő jóakaratra, kölcsönös tiszteletre. Mi, magyarok ugyanis, bárhol is élünk a nagyvilágban, olyan közösséget alkotunk, amelynek tagjai rendkívül fontosnak tartják, hogy Szent István emlékezetében és tiszteletében megfogalmazzák a saját maguk magyarságát, általa pedig közösségünk egységét — hallottuk a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől, aki kiemelte, a nemzeti közösségeket és azok nyelvét, kultúráját olyan isteni ajándékként fogjuk fel, amelynek megőrzéséért, ápolásáért és továbbörökítéséért felelősséggel, ha kell, áldozatvállalással is tartozunk. — Ennek a felelősségnek hármas a kötődése: az egyik a szülőföld iránti szeretet és elkötelezettség, a másik a nemzeti összetartozás megélése és csodája, a harmadik pedig a szomszédos népek összefogása egy megújított keresztény világban — végleg rátalálva az együttműködés közös és békés útjára.


Hajnal Jenő

Augusztus 20-a alkalmából a vajdasági magyar közösség tagjait Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke is köszöntötte. Beszédében rámutatott, hogy az utóbbi évekre jellemző sikeres közös út bejárásához széles körű politikai jóakaratra volt és van szükség, melyet a szerb és a magyar kormány vezetői teremtettek meg.

— A mi generációnknak volt bátorsága és ereje, hogy előítéletek nélkül tekintsen az évszázadokkal ezelőtt történt hibákra, tévedésekre. Volt bátorsága ahhoz, hogy mindezt maga mögött hagyja a múltban, és az igazi példaképek felé forduljon, akik összekötnek bennünket, és akiknek köszönhetően a közös együttműködés útjára lépett a szerb és a magyar nép, illetve minden más itt élő nemzeti közösség és kisebbség.


Igor Mirović

Az újbúzából sütött kenyeret mgr. Paskó Csaba kelebiai plébános, a Magyar Nemzeti Tanács és a testület végrehajtó bizottsága tagja, Dolinszky Gábor, a Szerbiai-Vajdasági Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház püspökhelyettese, a Magyar Nemzeti Tanács tagja és Orosz Attila bácsfeketehegyi lelkipásztor, bácskai református esperes, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának tagja áldotta meg. 


Az újkenyér megáldása

A „Fényt hagyni magunk után…” című ünnepi műsorban az egybegyűltek megtekintették Lavró Ferenc filmrendező dokumentarista imázsfilmjét, majd fellépett a zentai, Pro Urbe díjas Mécsvirág együttes: Verebes Krnács Erika előadóművész, Baráth Hajnal Anna és Zsoldos Ervin verséneklők.


A Mécsvirág együttes

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..