home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Felelősségérzet
Az MTI hírei nyomán összeállította Fehér Márta
2019.02.06.
LXXIV. évf. 5. szám
Felelősségérzet

​​​​​​​Mindent a közös európai hadseregért — Vadállatok tömegei pusztulnak el — „Hollywoodnak szégyellnie kellene magát”

Mindent a közös európai hadseregért

Németország és Franciaország felelősséggel tartozik Európáért, a két országnak kell utat mutatnia a többieknek — fogalmazott Emmanuel Macron francia államfő, amikor Angela Merkel német kancellárral kedden Aachenben aláírták a két ország viszonyát az eddiginél is szorosabbra fűző megállapodást. Az európai hadsereg létrehozása mellett megfogadták, hogy megerősítik együttműködésüket a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban, az igazságszolgáltatás, a hírszerzés és a rendőri tevékenységek terén, ígéretet tettek arra, hogy az Európai Unióban a hatékony, erős közös kül- és biztonságpolitikáért, illetve a gazdasági és a valutaunió megerősítéséért, elmélyítéséért fognak dolgozni, valamint a nagyobb uniós találkozók előtt rendszeresen konzultálnak a közös álláspont kialakítása érdekében. A 16 oldalas, 7 fejezetből és 28 pontból álló megállapodást pontosan 56 évvel az Élysée-szerződés megkötése után írták alá, mely megteremtette a történelmi megbékélés alapjait a két ország között. A német—francia barátsági szerződést 1963. január 22-én szignálta Konrad Adenauer és Charles de Gaulle a párizsi Élysée-palotában.

 

Vadállatok tömegei pusztulnak el

Több mint kilencven vadló pusztult el az Ausztráliát fojtogató hőhullámban. A vadőrök az ország északi területén fekvő Alice Springs közelében egy kiszáradt folyómederben bukkantak az állatok tetemére és kimúlóban levő vadlovakra. Mintegy negyven állat kiszáradás és éhezés miatt pusztult el. A kimúlóban levőket kénytelenek voltak később megölni. Ausztráliában már napok óta tombol a hőség, sorra dőlnek meg a melegrekordok: csütörtökön Adelaide-ben 46,2 Celsius-fokot mértek, ekkora hőségre 1939 óta nem volt példa. „Lesújtott, ami történt. Soha nem tapasztaltunk ilyet” — nyilatkozta a BBC Newsnak Ralph Turner vadőr. Ausztrália középső részén, Goldfields térségében mintegy 2500 vadtevét lőttek le, melyek a Gibson-sivatagból kivándorolva vízforrásoknál gyűltek össze — adta hírül az ABC ausztrál tartalomszolgáltató. „Vadlovak és vadtevék pusztulnak el a szomjúságtól és az éhségtől, mivel sok megbízható vízforrás kiapadt a mostani hőhullámban. Az állatok túlszaporulata miatt a térségben eróziónak és a növényzet pusztulásának vagyunk tanúi” — közölte a helyi önkormányzat.

 

„Hollywoodnak szégyellnie kellene magát”

James Bulgernek, a múlt század leghírhedtebb nagy-britanniai gyermekgyilkossága áldozatának a szülei felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy rövidfilm kategóriában Oscar-díjra jelölték a fiuk megöléséről Vincent Lambe rendezésében készült Detainment (Letartóztatás) című alkotást. A 30 perces filmdrámát Lambe a rendőrségi jegyzőkönyvek, valamint a két gyermekkorú elkövető, Jon Venables és Robert Thompson kihallgatásait megörökítő eredeti magnófelvételek alapján készítette el. A két tízéves fiú 1993-ban egy liverpooli bevásárlóközpontból édesanyjától elcsalta, majd egy vasúti töltésen brutálisan megkínozta, végül pedig agyonverte a kétéves James Bulgert. A filmdráma számos nemzetközi fesztiválon díjat nyert. Az amerikai filmakadémia már decemberben kiválasztotta rövidfilm kategóriában Oscar-jelölésre. James Bulger szülei már ekkor a film bojkottjára és a jelölési folyamatból való kizárásra szólítottak fel, mondván: a hozzátartozókkal senki nem konzultált a film elkészítéséről. Az általuk indított internetes tiltakozást 98 000-en írták alá. „Hollywoodnak szégyellnie kellene magát. Vannak dolgok, amelyekhez nem lenne szabad nyúlni, és egy kisgyermek megölése ezek egyike. Hollywood számára ez csak egy újabb film, de számomra és családom számára egy élő rémálom. A jelölések mögött állók tudták, hogyan érzünk a film és rendezője iránt” — nyilatkozta az édesapa.

(Az MTI hírei nyomán)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..