home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Félelem és rettegés, Hangyabefőtt és más mesék, amelyek jól végződnek
Gyurkovics Virág
2016.11.07.
LXXI. évf. 44. szám
Félelem és rettegés, Hangyabefőtt és más mesék, amelyek jól végződnek

A délvidéki színjátszás napjának idei ünnepségsorozata több szempontból is megerősítette, hogy a vajdasági magyar színházi szakma igen jelentős helyet foglal el az egyetemes magyar szcénán, hiszen ennek az összművészeti alkotóformának szinte minden területén jeles alkotókkal büszkélkedhetünk.

Legyen szó drámaírásról, kosztümtervezésről, a darabok rögtönzött vagy éppen nagy igényességgel való színpadra állításáról, de legfőképp a színészi jelenlétről, alakításról. Ez utóbbiban az elmúlt évad során Mezei Kinga tűnt ki a leginkább, hiszen az idén ő vihette haza legrangosabb színházi díjunkat, a Pataki-gyűrűt.

Kiállításokkal és könyvbemutatókkal, valamint a hagyományos felolvasószínházzal és vendégjátékkal ünnepelte a szakma a délvidéki magyar színjátszás napját október 27-e és 29-e között.


Fotó: Szerda Zsófi/Hét Nap 

A szabadkai Népszínház drámapályázata egész évben nyitva áll, a legjobban sikerült drámákat pedig felolvasószínház keretében is bemutatják. Az idén tizenegy szerző tollából tizenhárom pályamű érkezett, s ezzel az elmúlt évek drámatermése már mintegy százra tehető, ami mindenképp előremutató a műfaj tekintetében. A drámákat a magyarországi dramaturgcéh közvetíti tovább a szakmának, így megvan rá a lehetőség, hogy betöltsék rendeltetésüket, és színpadra állítsák őket. Az idei zsűri tagjai Radnay Annamária, Gyarmati Kata és Brestyánszki Boros Rozália dramaturgok voltak. A pályaművek közül Szegedi Szabó Béla Hangyabefőtt című mesejátékát, valamint Kucsov Borisz Félelem és rettegés Szabadkán című drámáját díjazták -- ezeket mutatták be a Danilo Kiš Alapítvány Raktár Ifjúsági Klubjában. Előbbiről a szerzője úgy nyilatkozott, hogy egy kortalan mesedrámáról van szó, mely szürrealista, egyszersmind nevelési célzattal is született. Kalózok, állatok, fák, bokrok, világpolgárok is részt vesznek a történetben. Van költői és mitikus rétege, de valóságos tartalommal is bír, így korosztálytól függetlenül mindenkinek szól. Utóbbi darabot korunk hőseinek hiánya ihlette meg, pontosabban az a jelenség, hogy jóllehet az embereknek szükségük van hősökre, manapság egyre kevésbé vesszük észre őket. Szabadkának van egy hőse a város főterén, a Pókember, aki szappanbuborékokat fúj a gyerekeknek, s akit egy elképzelt történetben még nagyobb hőssé avatott a szerző. Kucsov Borisz számos gondolatot beleszőtt történetébe arról, mit jelent ma hősnek lenni. A darab rendezője, Forgács Péter már többször vett részt felolvasószínházban, igaz, Szabadkán először járt. Ennek ellenére elég volt egy séta a városközpontban, hogy ráérezzen a darab lokális célzásaira. Forgács szerint a felolvasószínház lényege, hogy ezt az olvasás szempontjából kevésbé népszerű műfajt, a drámát is olvassuk, a színész pedig valójában csak kölcsönadja a hangját, hogy egy-egy szöveg megszólalhasson.


Fotó: Dancsó Andrea/Forum Kiadó

A két felolvasószínházat csütörtökön a kanizsai fénybárkások Időtlenek című megható performance-a egészítette ki, melynek szereplői fogyatékkal élő felnőttek voltak.

A programsorozat folytatásában másnap Ljubica Ristovski, a színház igazgatója (akit azóta leváltottak) a Klein house galériában megnyitotta Pilinyi Márta és Janovics Erika Kosztümvarázs című kiállítását. Mint azt Ristovski hangsúlyozta, a színházi kosztümöknek nem csupán szépeknek, mutatósaknak kell lenniük, hanem abban is segíteniük kell az előadást, hogy a közönség könnyebben „olvassa”, értse a darabot. A vázlatok pedig, noha valószínűleg sokan szívesen tennék ki őket a falukra, mégis a színpadon mutatnak a legjobban. A megnyitón Brestyánszki Dína és Bernadett zenejátékával közreműködött, majd az irodalomra irányult a figyelem. Hogy a drámairodalom legfrissebb alkotásai mellett se menjünk el szó nélkül, Husnyák Andrea moderálásával két drámakötetet, Lénárd Róbert Skizopolisz, valamint Terék Anna Vajdasági lakodalom című könyvét is bemutatták a nagyérdeműnek. A Forum Kiadó gondozásában megjelent kötetekről a kiadó igazgatója, Virág Gábor is szólt néhány szót. Mint mondta, az irodalom érettségét bizonyítja, hogy vannak drámák, s ezt az évtizedekkel ezelőtt még népszerűnek számító műfajt ismét műveli a szakma. A kiadó szempontjából drámát kiadni azért kockázatos, mert manapság regényt és verset is szívesebben forgatnak az olvasók. A két szerző részletesen is mesélt arról, hogyan kezdte művelni ezt a műfajt, miért olyan fontos a csapatmunka a színházon belül, és hogy mi a különbség a rendelésre, illetve a kedvtelésből született drámák között. És míg ebben megoszlanak a vélemények, abban azért egyetértenek a szerzők, hogy mind az újvidéki drámaíró verseny, mind a szabadkai drámapályázat nagyon inspirálóan hat a munkára, s tény, hogy sokat köszönhet ezeknek az alkalmaknak a vajdasági magyar drámairodalom újbóli fellendülése. A könyvbemutatók után az Újvidéki Színház vendégjátéka, a Csókos asszony című előadás is megtekinthető volt a Jadranban.

A délvidéki magyar színjátszás legrangosabb díjának, a Pataki-gyűrűnek az átadására szombatig, az ünnepélyes gáláig kellett várniuk a kíváncsiaknak. A gálaműsort Lénárd Róbert rendezte, és valamennyi társulat tagjai részt vettek benne. Az értékelőbizottság -- Döbrey Dénes színész, Jónás Gabriella színésznő, Góli Kornélia dramaturg, Antal Szilárd rendező, valamint az újvidéki színművészeti akadémia hallgatói -- a Piaf Marché-ban nyújtott alakításáért Mezei Kingának adta a Pataki-díjat. A 10-es díjat, melyet az akadémia 10-es számú osztálytermének szőnyegéből metszenek ki, Crnkovity Gabriella kapta a Guppi című előadásban nyújtott alakításáért.

A délvidéki magyar színjátszás Napját 2001 óta ünnepli a vajdasági magyar közösség, évfordulója pedig október 29-én van, 1945-ben ugyanis ezen a napon avatták fel a Vajdasági Magyar Színházat, s ekkor mutatták be Balázs Béla Boszorkánytáncát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..