home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Február 24-e
Martinek Imre
2023.02.24.
LXXVIII. évf. 8. szám
Február 24-e

Ezen a napon született 1792-ben a felvidéki Rimaszombat városában Ferenczy István szobrász, a XIX. századi magyar szobrászat kiemelkedő alkotója, Nógrád vármegye táblabírája, az MTA levelező tagja.

Rimaszombat — 2010. szeptember 17.

„A magyar szobrászművészet első úttörőjé”-nek (a dőlt betűs szövegrész a budapest-belvárosi emléktábláján is olvasható még!) ugyan csak hatvannégy esztendőt hagyott jóvá a Teremtő, ellenben ő is megannyi maradandót alkotott ez idő alatt.


Budapest, Belváros — 2022. december 1.

Saját költségén szobrászműhelyt alapított és tanítványokat oktatott. 1832. szeptember 1-jén a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjai sorába választotta. 1840-ben Hunyadi Mátyás emlékműve számára sok tervet készített, de az a pénzhiány és a társadalom közömbössége miatt nem készült el. 1846-ban befejezte Kölcsey Ferenc emlékszobrát, ezután haláláig Rimaszombatban visszavonultan és szegénységben élt. 1856. július 4-én hunyt el szülővárosában.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Az alábbi, saját kezűleg papírra vetett üzenetét ugyancsak Rimaszombatban volt alkalmam lefotózni.

„Ott fizette meg az én verejtékem az én hazámnak azt a kis földet, ahol az én hamvaim a trombitaszót elvárják, amely a feltámadást a földnek egyik sarkáig a másikig hirdetni fogja. Azoknak a seregével, akik a haza ügyébe’ fáradoztak, akarok ismét újra felkelni.”


Rimaszombat — 2010. szeptember 17.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..