Ez nekem kínai!

Ez nekem kínai!

Szeptembertől választható tantárgy lesz a gimikben a kínai — Péntekig tart Újvidéken a Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás — 30 millió dinár a nemzeti közösségek projektumaira

Szeptembertől választható tantárgy lesz a gimikben a kínai

Az Országos Oktatási Tanács javaslatára várhatóan szeptember 1-jétől Szerbia minden gimnáziumában választható tantárgy lesz a kínai nyelv. A Konfuciusz Intézetnek és az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának szakemberei dolgozták ki a tantervet, az Oktatásfejlesztési Intézet pedig jóváhagyta, most már csak a miniszter rábólintására vár. Az indoklás szerint az elmúlt időszakban egyre többen vetik fel a kínai nyelv tanításának bevezetését az itthoni iskolákban, jórészt gazdasági okok miatt, hiszen az ország az „új selyemút” több projektumában is részt vesz. A két állam együttműködése az elmúlt egy-két évben minden téren erősödött. Egyre több kínai tanul szerbül, Újvidéken már az óvodások is belevághatnak, nemrégiben pedig a belgrádi, az újvidéki és a niši egyetemek együttműködési szerződést írtak alá a Sanghaji Jiao Tong felsőoktatási intézménnyel. Az elvárások szerint a szorgalmas gimnazisták egy év alatt képessé válhatnak egy szolid kínai beszélgetés lefolytatására, a mintegy 100 000 karaktert tartalmazó kínai írás viszont már nagyobb kihívás lehet — megnyugtató azonban, hogy egy átlagos, egyetemi diplomás kínai is csak mintegy 2500-at használ, a szerbiai diákok pedig két év alatt akár 1000 kínai írásjegyet is elsajátíthatnak. A szerbiai oktatási minisztérium adatai szerint Szerbiában jelenleg 2000 diák tanul kínaiul, 34 általános és 24 középiskolában, a kínai oktatási minisztérium által delegált 24 tanártól. Az illetékesek szerint Szerbiában ezen a téren is hatalmas a lemaradás, egyes országokban több évtizede oktatják a kínait az iskolákban. (Politika)

 

Péntekig tart Újvidéken a Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás 

A legszerencsésebb látogató egy középteljesítményű traktorral térhet haza, a nyereményt csütörtökön sorsolják ki a vásár szervezői. Az idei kiállításon 1518 cég és szervezet van jelen, a kiállítók 61 országból érkeznek. A rendezvény baráti támogatója az idén Tunézia, partnerállamként Olaszország vesz részt a kiállítás megvalósításában. A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. közreműködésével 24 magyarországi cég képviselteti magát a 86. alkalommal megrendezett újvidéki nemzetközi mezőgazdasági vásáron május 11-e és 17-e között. A CED tájékoztatása szerint a vásár a régió egyik legmeghatározóbb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, ezért kiemelt figyelmet fordítanak a magyar vállalkozók jelenlétére. A cégek egyebek között speciális minőségvizsgáló eszközöket, permetezőgépeket, méhészeti eszközöket, valamint különféle étrend-kiegészítő készítményeket mutatnak be a rendezvényre látogató több tízezer szakmai érdeklődőnek. Csík László, a CED ügyvezetője szerint Szerbia az elmúlt években fontos célpiaca lett a magyar vállalkozásoknak, folyamatosan nő a kereslet a magyar termékek és szolgáltatások iránt. A szerb piacra irányuló magyar kivitel 2010 óta csaknem 90 százalékkal bővült, tavaly átlépte az 1,6 milliárd eurót. A CED egy ágazatspecifikus szakmai fórummal egybekötött üzletember-találkozó megszervezésével is elő kívánja segíteni partnerei sikeres szerbiai piacra való lépését, a részt vevő magyar vállalkozások átfogó tájékoztatást kapnak a többi között az ágazatot érintő aktualitásokról, az innovatív iparági megoldásokról, technológiákról, valamint lehetőségük nyílik termékeik és szolgáltatásaik bemutatására a meghívott helyi vállalkozók, cégvezetők, illetve disztribútorok előtt. (Szerbiai RTV, MTI)

 

30 millió dinár a nemzeti közösségek projektumaira

Június 7-éig nyújthatják be kulturális projektumaikat a nemzeti közösségek intézményei, szervezetei a szerbiai államigazgatási és önkormányzati minisztérium által meghirdetett pályázatra. Branko Ružić tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az országos kisebbségi alap két évvel ezelőtt, tizenöt év után kelt ismét életre, és évről évre több pénzt fordítanak belőle a projektumokra. Az idei 30 millió dinár 37 százalékkal több a tavalyi keretnél. (Szerbiai RTV)


Nyitókép: Beta/Dragan Gojić

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Ez nekem kínai!
Belgrádi Szemmel
Facebook

Támogatóink