home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Európai Filmek Palicsi Fesztiválja
Szakáll Laura
2022.07.19.
LXXVII. évf. 28. szám
Európai Filmek Palicsi Fesztiválja

130 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők az Európai Filmek Palicsi Fesztiválján. A péntekig tartó szemlén több kategóriában vetítik a filmeket. A versenyprogramot a palicsi szabadtéri színpadon, az új magyar filmeket pedig az Eurocinema moziban vetítik, de az Abbázia, valamint a Lifka Sándor Art Moziba is várják a filmkedvelőket.

A nemzetközi zsűri elismeréseit pénteken, a fesztivál utolsó napján adják át, de a szokásokhoz hűen a Lifka Sándor-díjat a megnyitón vehette át az idei kitüntetett Mira Banjac művésznőtől. Dušan Kovačević író, forgatókönyvíró és rendező úgy fogalmazott, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy a szerbiai filmművészet legendás alakja nyújtotta át az életműdíjat, mellyel azok munkáját ismerik el, akik hozzájárulnak az európai filmművészethez. A rendezvényt hivatalosan Dušan Kovačević nyitotta meg.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić is köszöntötte a megjelent művészeket és a nézőket. Hangsúlyozta, a szemlét 1992-ben, a legnehezebb időkben indították útjára a szervezők a szebb holnapban bízva. Azóta egy alkalommal, a világjárvány miatt maradt el a palicsi fesztivál, így a jubileumi harmincadikat jövőre tartják meg.

A fesztivál idején több kísérőprogram is várja a közönséget. Egyebek mellett koncertekkel, kiállításokkal és műhelyfoglalkozásokkal is készültek a szervezők.

Az eseményt a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, Szabadka Városa, valamint az Európai Unió Kreatív Európa MEDIA programja támogatja.


Fotók forrása: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..