home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Eurobot
Talpai Lóránt
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám
Eurobot

Európa élen szeretne járni a robotika területén — A világegyetem színpompás portréja — Világító esernyő Japánból — Pihe-puha fejhallgató

Európa élen szeretne járni a robotika területén

Az Európai Bizottság 180 vállalattal és kutatóintézettel karöltve indította el a világ legnagyobb polgári célú kutatási és innovációs projektumát a robotika területén. A program az iparon kívül a mezőgazdaság, az egészségügy, a közlekedés és a közbiztonság területére, valamint a háztartásokra is kiterjed. Az Európai Bizottság 700 millió eurót, a 180 vállalatot és kutató intézetet tömörítő euRobotics ernyőszervezet pedig 2,1 milliárdot fordít majd a SPARC névre keresztelt kezdeményezésre. Az euRobotics elnöke, Bernd Liepert szerint a projektum Európa versenyképességének megőrzését segíti, és sok társadalmi kihívásra is választ adhat. „A robotok nem csak felválthatják az emberi munkaerőt, olyasmire is képesek, amit az emberek nem akarnak vagy nem tudnak megtenni, és ami javítja életszínvonalukat vagy biztonságukat” — hangsúlyozta Neelie Kroes, a brüsszeli testület digitális területért felelős holland tagja.

A világegyetem színpompás portréja

A világegyetem színpompás portréját készítették el csillagászok az amerikai űrkutatási hivatal Hubble-űrteleszkópja által készített felvételek segítségével. A lenyűgöző portré elsőként ad képet az emberi szem számára láthatatlan ibolyántúli fényről. A Hubble-űrtávcső 2003 és 2012 között készített több mint 800 felvételén nagyjából 10 000 színes galaxis látható. A képekhez a NASA szakemberei ultraibolya és infravörös fényt adtak, amellyel a világegyetem látványát még színpompásabbá tették.

Világító esernyő Japánból

Japánban az esős évszak idején igen gyakran van szükség esernyőre. A lehangoló esős időszakot próbálja vidámabbá tenni a divatos világító ernyő. Nemcsak divatos és praktikus, hanem állítólag rendkívül tartós is. Fő jellemzője, hogy két kriptonlámpa található benne, s az égőket ki-be kapcsolhatjuk. Amikor a lámpa be van kapcsolva, az esernyő alól észrevehetjük azokat az embereket és tárgyakat, amelyek harminc méterre vannak tőlünk. A világító esernyő hatféle mintában kapható, valamint van egy kisebb méretű, gyerekek számára fejlesztett változata is. Az ára 20 és 30 euró között van.

Pihe-puha fejhallgató

A zenerajongók bizonyára sokféle fejhallgatót használnak, ilyet azonban valószínűleg kevesen. A NoiseHush BT500 típusjelzésű terméke egy rendkívül egyedi darab, az egész készülékházat és a fülpárnákat ugyanis puha plüssel borították be. A meglehetősen eredeti zenei eszköz biztosan felhívja a figyelmet tulajdonosára. Emellett valószínűleg igencsak kényelmes is. Kérdés azonban, hogy a szennyeződésekre miként reagál, illetve hogy a tisztítást mennyire viseli jól. A 27 milliméteres meghajtóegységekkel ellátott modellnél a frekvenciaátvitel 20 Hz és 20 kHz közé esik. Támogatja a Bluetooth-alapú adatátviteli technológiát, és van egy, a készülékházra helyezett mikrofonja is, úgyhogy telefonhívások lebonyolítására is alkalmas. 180 mAh-s lítiumion-akkumulátora tízórányi beszélgetéshez vagy nyolcórányi zenehallgatáshoz szükséges energia tárolására alkalmas.  

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..