home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Események, meglátások, nézőpontok
Tóth Lívia
2020.07.06.
LXXV. évf. 27. szám
Események, meglátások, nézőpontok

Németh Ferenc és Milan Micić Bánát — 1918. november című kötete 2019-ben jelent meg szerb nyelven, majd az idén tavasszal napvilágot látott a magyar nyelvű kiadás is. A járványhelyzet miatt elmaradt könyvbemutatókat a szerzők később pótolják, és remélik, hogy munkájuk, a kuriózumnak számító tartalma miatt, az olvasók széles rétegének az érdeklődését kelti fel.

Németh Ferenc a következő gondolatokkal ajánlotta figyelmembe a monográfiát: Szerzőtársammal megkíséreltük egy kötetben bemutatni mindkét felet, a győztest és a vesztest is. A szerb hadsereg bánáti/vajdasági bevonulására összpontosítottunk, és arra, miként élte meg az impériumváltás sorsfordító eseményeit a bánáti magyarság.

Valóban, Németh Ferenc és Milan Micić könyve — mivel hozzáértően és árnyaltan összegzik a történteket — fontos adalék Bánát 1918. évi történelmének kutatásához, pontosabban ahhoz a döntő időszakhoz, amikor szétesett az Osztrák—Magyar Monarchia, és létrejött az SZHSZ királyság. Az államok, ideológiák, eszmék, határok és jelképek megváltozása nagy hatással volt a történelmi események hétköznapi résztvevői, illetve szemlélői számára, éppen ezért érdemes a háború végének jelentős szegmenseit egy lokális közösség sorsán keresztül megfigyelni.

A nagybecskereki Torontál című lap 1918 novemberében közölt cikkeinek magyarról szerbre való fordításával, továbbá a legjelentősebb írások és a kísérőszövegek beválogatásával az volt a cél, hogy a szerb tudományosságnak és kulturális nyilvánosságnak felkínálják 1918 novembere bánáti eseményeinek új szemléletét. Azt a nézetet, amely bemutatja a „másik oldalt”, hiszen a Torontál a nagybecskereki, azaz a bánáti magyar politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális elit szócsöve volt, annak meglátásait, félelmeit, elvárásait és előítéleteit képviselte — vallják a kötet előszavában a szerzők. 

Az összeállítás három részből áll. Németh Ferenc tanulmánya Az első világháború és a nagybecskereki Torontál című lap elnevezést viseli.

A mai Bánátban, az egykori Torontál megye területén a lakosság közvéleményének a formálására döntő hatással volt az 1872-től megjelenő nagybecskereki Torontál napilap. A háborús események sorjázása, valamint Bánát lakosságának gyors és lehetőleg pontos tájékoztatása arra késztette a lap szerkesztőségét, hogy 1914. július 30-ától rendkívüli megjelenéseket, esetenként pedig napi két kiadást is beiktasson. A hírek Pál Jób budapesti tudósítótól, illetve a Wolff, a Havas, a Reuter Hírügynökségtől, a Magyar Kormány Sajtóosztályától származtak, valamint az európai lapokból és a korabeli magyar sajtóból is merítettek.

Milan Micić Bánát 1918 novemberében, a nagybecskereki Torontál című lap cikkeinek tükrében című írásában megállapítja: az újság szemlélete alapján az érkező szerb hadsereg megszálló, melynek az itt-tartózkodása várhatóan ideiglenes, de a cikkek azt sem hallgatták el, hogy a katonaság a nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül biztosította a békét, valamint óvta a polgárok életét és vagyonát.

A Mellékletek című rész válogatást tartalmaz a Torontál lap azon cikkeiből, amelyek 1918. X. 28-a és 1918. XI. 30-a között jelentek meg.

Néhány adat a két szerzőről: Németh Ferenc a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken szerzett doktori fokozatot, 2013-tól a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon dolgozik, jelenleg rendkívüli tanár, a Társadalom- és Humántudományi Tanszék vezetője. Több mint három évtizede kitartóan foglalkozik Vajdaság, különösen a többnemzetiségű Bánát kultúrtörténetével, ez alatt az idő alatt mintegy száz cikket és tudományos munkát, magyar és szerb nyelven több mint húsz önálló kötetet jelentetett meg. Milan Micić a történelemtudományok doktora, harmincnégy irodalmi és történelmi mű, történelmi esszé, dokumentum- és rövid próza, verseskötet szerzője. Munkáit német, román és magyar nyelvre fordították le.

A kötet magyar nyelvű megjelenését a temerini Lukijan Mušicki Művelődési Központ, a beodrai Bánáti Művelődési Központ, a pancsovai Városi Könyvtár és a szőregi Vidovdan egyesület támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..