Emléknap ismerős versekkel és díjátadóval

Emléknap ismerős versekkel és díjátadóval

Bácsfeketehegyen a Feketics Művelődési Egyesület szervezésében megtartották a XVII. Podolszki József Irodalmi Emléknapot. A rendezvényen, számos program kíséretében, átadták a publicisztikai pályázat díjait is.

Az esemény kezdetén a helyi temetőben Podolszki József írón, költőn, újságírón kívül dr. Vajda Gáborra, Szilády Jánosra, Sárközi Ferencre és dr. Juhász Gézára emlékeztek, majd a művelődési egyesület udvarában megkoszorúzták az emléktáblát.

A korábbi évek hagyományát folytatva ezúttal Kórizs József és Sárközi Ottília Fényképek Bácsfeketehegy múltjából és jelenéből című könyvének III. kötetét mutatták be. A tárlaton fiatal vajdasági magyar képzőművészek: Klájó Adrián, Szenti Lilla, Tóth Alisa és Vass Szabolcs mutatkoztak be. A jelenlévők megtekintették a Sárközi Ferenc Tájmúzeumot is. Az esti műsor közönségét Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte, majd a Nem mondhatom el senkinek — ismerős versek című összeállítás következett. A kunszentmiklósi Tóth Péter és a bácsfeketehegyi Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók a magyar költészet gyöngyszemeiből színpompás klárist fűzve egyebek között József Attila, Radnóti Miklós, Ady Endre, Kosztolányi Dezső örök érvényű sorait szólaltatták meg. Önkéntelenül felmerül a kérdés, milyen üzenetet tolmácsolhat manapság két versmondó a klasszikus költők segítségével. Talán azt, hogy a nyolcvan, száz éve megélt és megírt szövegek még mindig időszerűek.

A XVII. Podolszki József Irodalmi Emléknap alkalmából meghirdetett publicisztikai pályázatra az idén mindössze tizenhárom alkotás érkezett, amit a Tomek Viktor, Sándor Zoltán és Csordás Katalin összetételű zsűri is szóvá tett. Véleményük szerint nem ártana valamiféle újítás, például meghívni a fiatal újságírókat, bevonni a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületét, az újságírói tanszék magyar ajkú hallgatóit, a Képes Ifjúságot stb.

Sándor Zoltán értékelésében hangsúlyozta: „Az idei pályamunkákról azt lehet mondani, hogy nagyon változó minőségű írásokat olvashattunk: a jó nyelvezettel megírt, időszerű témát boncolgató, érdekfeszítő publicisztikától az egészen csapnivalóig. Az említett tizenhármas szám akkor tűnik igazán kicsinek, ha figyelembe vesszük, hogy a beérkezett pályamunkák egy része minőségi tekintetben jócskán kifogásolható. Szerencsére a díjazott írások teljes mértékben igazolják ennek a pályázatnak a létjogosultságát.”

Első díjas lett a zentai Urbán Anikó, második a topolyai Pató Angéla, harmadik a kishegyesi Zsoldos Bence. Különdíjat érdemelt ki a szabadkai Balog Anikó és az óbecsei Kancsár Izabella.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink