home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Emlékezés az Akácfánál
(T. T.)
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám
Emlékezés az Akácfánál

Vasárnap a bajmoki Hagyományápoló és Kegyeleti Bizottság, valamint a Dózsa György Magyar Művelődési Központ szervezésében huszadik alkalommal emlékeztek meg az ártatlanul kivégzett áldozatokról az Akácfa emléktemetőben.

Hetven éve a partizánok Bajmok, Királyhalom, Hajdújárás, Nemesmilitics, Madaras, Tavankút, Györgyén, Nagyfény, Pacsér és Bácskossuthfalva településekről mintegy 540 ártatlan magyar, német, bunyevác és horvát személyt végeztek ki, akik közül 252 az Akácfa emléktemetőben nyugszik. Az emlékezés a lélekharang megkondításával kezdődött, majd Janó Sándor, a Dózsa György MMK elnöke mondott alkalmi beszédet. Mojzes Antal, a Dózsa György MMK tiszteletbeli elnöke történelmileg tekintette át a véres eseményeket, majd dr. Kovács Gábor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja szólt az emlékezőkhöz.

— A 70 évvel ezelőtt történtek az egész magyar nemzet lelkében hosszan gyógyuló sebeket okoztak. A gyógyulás a jövő békés építkezésének alapja, a múlt tisztességes lezárása, és a történtek, valamint az áldozatok emlékének megőrzése, meg nem szűnő ápolása. A szerb és a magyar köztársasági elnök tavalyi csúrogi főhajtása a délvidéki áldozatok emléke előtt példaértékű történelmi lépés, mely visszafordíthatatlan folyamatot indított el a kölcsönös megbékélés és a jövő közös építése szempontjából — mondta a konzul.

Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke beszédében elmondta: erőt kell merítenünk ezekből a megemlékezésekből.

— Ma három olyan megemlékezést tartanak Szabadkán és környékén, amely bizonyítja, hogy erős a mi magyar nemzetünk, a magyar közösségünk ebben az országban, ahol élünk. A kegyelet virágainak elhelyezése után egy könyvet mutatunk be, melyben mindaz benne van, ami hetven évvel ezelőtt történt velünk, csak azért, mert magyarok voltunk, és hittünk abban, hogy az ártatlanságot nem lehet megbüntetni — emelte ki Pál.

A Szózat után az emlékezők elhelyezték a kegyelet virágait, majd a Dózsa György MMK-ban bemutatatták Mojzes Antal Тömegsírból emléktemető (Bajmok 1944—2014) című könyvét.

Szabó Attila felvételei a helyszínen készültek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..