home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Elment a nagymenő: a Ray Liotta-életmű
Brasnyó Zoltán
2022.06.16.
LXXVII. évf. 24. szám
Elment a nagymenő: a Ray Liotta-életmű

Meghalt A törvény két oldalának emlékezetes karakterszínésze, akiről Jack Nicholson szavai jutnak eszünkbe A téglából: Zsaru leszel, vagy bűnöző? Ha egy töltött pisztolyt fognak rád, nem teljesen mindegy? Ray Liottának valóban mindegy volt, hiszen mindkét szerepet kiválóan eljátszotta. Két dolog volt biztos vele kapcsolatban: leginkább vagy rendőrt, vagy bűnözőt alakított, illetve az, hogy a filmek, melyekben felbukkant, általában jelentős kritikai sikerek lettek.

Pedig mi sem állt tőle messzebb, mint a bűn. Elmondása szerint soha még csak nem is verekedett. Amikor megkérdezik Martin Scorsesét, hogy miért választotta őt a Nagymenők főszerepére, általában egy anekdotát mesél el: Ray, hogy Scorsese közelébe férkőzzön, egy alkalommal olyan meggyőzően szerelte le a biztonsági őröket, hogy a laza, de magabiztos attitűd lehengerelte a Taxisofőr, a Casino és a Kundun rendezőjét. A Nagymenők Henry Hillje aztán valódi ugródeszka volt számára: jött az Őrjítő vágy, a Menekülés Absolomból vagy az 1997-ben készült Cop Land, melyben újra olyan kaliberű sztárokkal játszhatott, mint Robert De Niro, Sylvester Stallone vagy Harvey Keitel. A Cop Land bemutatásakor már biztossá vált, hogy sohasem lesz belőle akkora hollywoodi legenda, mint pályatársai egy részéből. Gyakran keserédes karrierként hivatkoznak az övére, figyelembe véve, hogy a Nagymenők után mindenki azonnal sztárnak kiáltotta ki. Ha nem is lett világsztár, Ray Liotta egy mindig bevethető és megbízható karakterszínész maradt, akivel mindenki imádott együtt dolgozni, és akit ugyan a nézők többsége ismert, sokszor mégsem jutott eszükbe, hogy is hívják ezt a sármos, olasz—amerikai színészt. A vicc az, hogy valójában nem is volt olasz: munkásosztálybeli szülei örökbe fogadták, és csak negyvenévesen kutatta fel valódi gyökereit, melyek egészen Skóciáig vezettek. Ennek ellenére olasz—amerikai identitását sohasem akarta levetkőzni.


Kép: www.imdb.com

Kezdetben szappanoperákban szerepelt, majd amikor már harmincéves lett, érezte, hogy a nagy lehetőségek ideje leáldozóban van: saját elveit áthágva felhívta Melanie Griffith színésznőt, hogy juttassa be a Valami vadság című filmbe. A castingon az alkotókat, a szerepben pedig a közönséget kápráztatta el, olyannyira, hogy Golden Globe-díjra is jelölték. Sorra jöttek az ajánlatok, játszott például Kevin Costnerrel a Baseball álmokban, illetve Tim Burton is felajánlotta neki a Batman főszerepét, melyet végül nem fogadott el. Mivel a szakma a rendőr-bűnöző karakterei miatt hajlamos volt őt beskatulyázni, igyekezett új dolgokat is kipróbálni. Sőt, arra is képes volt, hogy egy, a komfortzónájába határozottan beletartozó, nagy sikerrel kecsegtető szerepre nemet mondjon. Ilyen volt például a Maffiózók, ahol Tony Sopranót kellett volna eljátszania, neki viszont már elege lett a gengszterekből. Viszont a két éve bemutatott Maffiózók-előzményfilmben mégis elvállalt egy mellékszerepet. A mozin kívül időről időre a kisképernyőre is visszatért: vendégszerepelt például a Vészhelyzetben is, amiért kapásból meg is kapta az Emmy-díjat. Egészen haláláig fáradhatatlanul dolgozott. A Házassági történetben Laura Dern partnere volt, emellett több, még be sem mutatott produkcióban is láthatjuk majd, ezek egyike a Black Bird című bűnügyi drámasorozat, illetve a Cocaine Bear című film is.

2004-ben elvált, egy huszonéves lánya van. Tavaly arról is gyakran nyilatkozott, hogy eljegyezte szerelmét, részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni a hölgyről. Annak ellenére, hogy elsősorban a Nagymenőkből ismerhetjük, Ray Liotta életműve rendkívül gazdag. Scorsese maffiaeposza gigantikus siker volt, olyasmi, amiről minden hollywoodi színész csak álmodozik. Hiába gondolnánk, hogy ez volt az egyetlen valamirevaló filmje, az igazság az, hogy a Nagymenők fénye inkább túlragyogta, mintsem beárnyékolta volna Liotta életművét. Álmában érte a halál hatvanhét évesen, a Dangerous Waters című film forgatásán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..