home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Elhunyt Grosics Gyula
(—)
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám

Pénteken, 88 éves korában, súlyos betegségben elhunyt Grosics Gyula, a magyar labdarúgó-válogatott egykori legendás kapusa, aki 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben pedig vb-ezüstérmes volt.

A Nemzet Sportolóját az elmúlt években többször is kórházban ápolták, 2008-ban például kilyukadt a tüdeje, és a focista az intenzív osztályra került. Az 1926. február 4-én született Grosics szülővárosában, Dorogon kezdte futballkarrierjét. 1947-ben a fővárosi MATEOSZ-hoz, majd a Bp. Honvédhoz került, pályafutását Tatabányán fejezte be. A kispesti csapattal három bajnoki címet nyert.

A válogatottban 1947 és 1962 között 86 alkalommal védett, megjárt három világbajnokságot (1954, 1958, 1962), az elsőn ezüstérmet szerzett. 1952-ben olimpiai bajnok lett. Remek kifutásai és a védelem hangos irányítása miatt a negyedik hátvédnek nevezték.

Pályafutása befejezése után edzősködött, dolgozott Tatabányán, Salgótarjánban, a KSI-nél és Kuvaitban is. Később a Bp. Volán elnöke volt.

82. születésnapján szimbolikusan leigazolta őt a Ferencváros: annak idején azért hagyott fel a labdarúgással, mert nem engedték, hogy a klubhoz szerződjön.

A legendás, klasszikus Aranycsapatból, abból az együttesből, amely 1953-ban 6 : 3-ra nyert Londonban az Anglia elleni mérkőzésen, már csak a jobbhátvéd Buzánszky Jenő van közöttünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..