home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Eleget tenni a szakma követelményeinek és a közönség elvárásainak
Martinek Imre
2016.09.19.
LXXI. évf. 37. szám
Eleget tenni a szakma követelményeinek és a közönség elvárásainak

Szeptember 24-én és 25-én rendezik meg Torontálvásárhelyen a sorrendben 21. VIVE magyarnóta- és csárdásfesztivált. A részletekről a VIVE fesztiválbizottságának elnök asszonyával, a szervezési zökkenőmentességért is felelő Bába Lúciával beszélgettünk.  

Összhangban a hagyományokkal, az idei VIVE is magán viseli majd a rendhagyó jelzőt. Ezúttal abból eredően, hogy noha nem marad ki belőle a versenyrész, a bemutatott tizenhárom pályaműnek valójában már 2014-ben bizalmat szavazott a bírálóbizottság. Mindössze a produkciók nyilvános bemutatása maradt el annak idején. Időközben a VRTV és a VIVE fesztivál között megszakadt az együttműködés, így aztán — zenekar és stúdió hiányában — a hanghordozók és a nótás füzetek sem készül(het)tek el. Többszörös egyeztetés eredményeképpen született meg végül a döntés, hogy az idei fesztiválon ezek a szerzemények is közönség elé kerülnek. Az ismét két részre tagolt zenei rendezvény első estjén a nevezett debütáló nóták és csárdások mellett további hat olyan, a korábbi években díjazott produkciót is előadnak, amely szövegét vagy zenéjét, esetleg mindkettőt, torontálvásárhelyi szerzők alkották meg. A második esten, a dobogós szerzemények újrajátszása után, a fesztivál szólistái adnak majd koncertet.

* Mennyire lehet/szabad ideiglenesnek elkönyvelni ezt az állapotot?

— Pillanatnyilag valóban csak annyit tudunk, hogy belátható időn belül sem a VRTV-re, sem pedig az M-stúdióra nem számíthatunk. A dolgoknak sajnos anyagi vetületük is van. Érdekes mód a kommercializálódás ebben az esetben nagyon egyoldalúnak tűnik. Mert például amíg nekünk, vagyis a VIVE fesztiválnak a fölvételezési helyszínért, a zenekar igénybevételéért és magáért a hangfölvétel rögzítéséért is fizetnünk kell(ett), addig a másik fél ingyen és bérmentesen sugározhatta, illetve forgalmazhatta a helyszínen készült anyagot. Bízunk benne, hogy a közeljövőben azért mégiscsak a megfelelő mederbe kerülnek a dolgok! Elvégre 1995-ben, illetve az 1996. évi fesztiváli rajtkor a jelenlegitől merőben eltérő „játékszabályokat” fogalmaztak meg a rendezvény létrehívói: saját produkcióban gyarapítani az Újvidéki Rádió és Televízió zenei anyagát.

* A felmerült akadályokat végül mégiscsak sikerült kiiktatniuk...

— Nagyon örülünk, hogy végre ismét meg tudjuk jelentetni a hanghordozókat és a nótás füzeteket. A fentebb már említett tizenhárom plusz hat produkciónak a hanghordozóra való rögzítésére a táborzárást követő napokban kerül(t) sor Futakon, egy rádiós kolléga magánvállalkozásában. Ami pedig a nótás füzeteket illeti, a  versenykategóriás, valamint az újrajátszott szerzemények kottája és szövege mellett kiadványunk lapjain az alkotók — zeneszerzők és szövegírók, előadók, továbbá a 2014 és 2016 közötti időintervallum fesztiváli tagjai — életrajzát is közöljük. Méltatjuk továbbá a fesztiváli zenekar állandósult prímását, valamint a helybéli prímást is. Ez utóbbi szinte gyerkőcből vált kiforrott, többszörösen díjazott hegedűművésszé az elmúlt két évtized alatt, akire nótaénekeseink a nótatáborok alkalmain túl is bizton számíthattak.

* Az idő múlása mindnyájunkat érint. Meglátása szerint lesz, aki érdemben felkarolja majd a VIVE fesztivált a jelenlegi oszlopos tagok visszavonulása után?

— Találó kérdés, hiszen eddig sem önként, sem pedig megbízásból nem akadt efféle jelentkező. Tény, hogy aki nem szereti, aki giccsnek tartja a magyar nótát, akinek nem szívügye, hogy ez a zenei műfaj is szerves része maradjon a magyar zenei kultúránknak, az nem is fogja felkarolni a fesztivált. Már csak azért sem, mert ez a rendezvény is rengeteg önfeláldozást és erőbevetést igényel. Az embernek temérdek olyan munkát kell el elvégeznie, amely nélkül egyetlen fesztivál sem tudna létrejönni. Hiába is szeretnénk szépíteni, mi, a fesztiválbizottság tagjai valóban megöregedtünk. A kezdetek óta többen is kiléptek, aminek egyik lényeges oka a stresszben is rejlik. Hogy a most feltörekvőben lévő fiatal rádiós és televíziós zenei kádereink közül ki vállalja majd ezt a munkát, az a jövő zenéje. Persze a komoly- és könnyűzenei műfajok, továbbá a jazz nagyobb népszerűségnek örvendenek fiatal kollégáink körében. Viszont az is igaz, hogy a mulatságokon, keresztelőkön, esküvőkön azért csak felbukkannak azok a számok is, amelyeket egyébként egy-két kézlegyintéssel szokás letudni. S ilyenkor szerintem egyáltalán nem lényegtelen, hogy teszem azt, a nézésén, a járásán meg a csípőjének a ringásán túl is akad olyan zeneszám, amely „megérinti”, „telibe találja” az illetőt...

* A VIVE fennállásának eddigi évtizedei alatt maradtak-e megvalósítatlan szegmensei az elsődleges elképzeléseknek?

— Személy szerint itt most csak az úgynevezett utánpótlás felkutatásáról és kineveléséről tennék említést. Úgy érzem, ezt a feladatot nem igazán sikerült megvalósítanunk. Nemcsak a zenedéket és a kórusokat, de lényegében azokat a szakközépiskolákat is fel kellett volna keresnünk, ahol még van/maradt zeneoktatás. Tudatosítva már a tizenévesekben is, hogy ez a fajta mozgalom is létezik. Egy olyan zenei mozgalom, amelyben a Megfordítom kocsim rúdját... vagy a Hogy mondjam el néked, mennyire szeretlek... című szerzeményeknek megkülönböztetett helyük van. Nem szorul külön magyarázatra, főleg nem a debelyacsai közönségnek, hogy nagyon sok olyan operaénekesünk, kiemelkedő zenepedagógusunk is van, aki utólag választott zenei műfaja ellenére is hű maradt a magyar nótákhoz és a csárdásokhoz. Itt említem meg Vitkay Kucsera Ágotát, Guzsvány Izabellát, Gábor Zoltánt, Hevesi Tibort...

* Mint megtudtuk, a VIVE gálaműsorát az idén is tervezik megismételni. Ezúttal Hódmezővásárhely a kiemelt helyszín.

— Az idei, a szeptember 24-én és 25-én sorra kerülő magyarnóta- és csárdásfesztivál megrendezését, illetve a vele járó reprezentációs kísérőanyagok elkészítését az MNT, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., továbbá több magánvállalkozó és civil személy mellett Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város is támogatta. Ez utóbbi településen az idei VIVE fesztivál teljes gálaműsora is bemutatkozik. Október 9-én, 19 órai kezdettel. Folytatva, pontosabban továbbépítve azt az elképzelést, amelynek keretében a fesztivál gálaműsorát eddig Újvidéken és az anyaországi Sárrétudvarin is alkalma volt élveznie a nagyérdeműnek. Az elmúlt években folyamatosan formálódott alkalmi fesztiváli zenekart most Toll Gyula óbecsei prímás vezeti. A szeptember eleji nótatáborban kollégájával, Zsadányi Sándor cimbalmossal ők ketten segítették a jelen lévő nótaénekesek (Cára Aranka, Fésüs Mária, Morvai Melinda, Nagy Zoltán, Osztermann Emma, Raic Vilmos, Szabó Dékány Zsófia, Lapcsevity Jovica, Mezei Mónika és Cseri János — a szerző megj.) hangpróbáit, kiegészítve mindezt Kovács Ferenc és Gábor Károly szakmai útmutatásaival. A 21. VIVE határozottan vajdasági jellegű. Reméljük, mind a szakma követelményeinek, mind a közönség elvárásainak egyaránt eleget tud tenni, ezáltal pedig újabb mozaikkockája lesz a szülőföldön való megmaradásunknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..