home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egyre nagyobb ütemben bővül a gázhálózat
Kartali Róbert
2022.02.18.
LXXVII. évf. 7. szám
Egyre nagyobb ütemben bővül a gázhálózat

A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat eddig évente 10 kilométerrel bővítette hálózatát, az idén 13 kilométerre növelte a terjeszkedési terveket. Februártól lehetővé vált a csatlakozás költségének részletekben történő törlesztése, így az egyik legkényelmesebb, ám takarékos fűtési megoldás egyre elérhetőbb a szabadkai polgároknak. A közvállalat fejlesztéseiről és a csatlakozás könnyített feltételeiről, gyakorlati tudnivalóiról Horvát Tímea, a gázművek igazgatója nyilatkozott lapunknak. 

Az idén a gázhálózatra való csatlakozást jelentősen megkönnyíti, hogy lehetővé vált a csatlakozási díj részletekben történő kifizetése. Ennek lehetőségét jogi és pénzügyi szempontból a vállalat tavaly kezdte el vizsgálni, dr. Pásztor Bálintnak, a vkt elnökének kérésére. Az idén februárra sikerült ezt realizálni, így ettől kezdve minden érdeklődő élhet a lehetőséggel. A bekötés ára 100 566 dinár adóval együtt. Az első részt a kivitelezésről szóló szerződés aláírásakor kell befizetni, ez 24 000 dinárt tesz ki. A következő 11 havi részlet 7000 dinár, melyet a hónap utolsó napjáig kell törleszteni. Biztosítékként a kérelmezőnek a saját jövedelméből vagy harmadik személy jövedelméből való részlettörlesztési meghagyásról szóló igazolást kell mellékelnie. A hálózatra való csatlakozási munkálatokat a harmadik részlet kifizetése után kezdik meg.


Horvát Tímea

— A csatlakozás csakis legalizált ingatlan esetében igényelhető, ha van már kiépített gázvezeték az utcában, akkor a vállalat kiadja a jóváhagyást. A kérelmezőnek ezután el kell készíttetnie az ingatlanon belüli installációk terveit egy tervezőirodával, majd a városházáról ki kell kérnie az építkezési engedélyt. Ezeket a dokumentumokat kell visszajuttatnia a gázműveknek. A bekötés árát az Energetikai Ügynökség határozta meg, ez most már részletfizetéssel is törleszthető. Ez tartalmazza a sárga doboz felszerelését is az ingatlanra, legfeljebb 20 méter távolságra az utcai gázvezetéktől. Minden egyes további méter költsége a kérelmezőt terheli, vagyis számolni kell a tervezőiroda tiszteletdíjával, mely hozzávetőlegesen 15 000 dinár, a szükséges engedélyek beszerzése még mintegy 5000 dinárba kerül, illetve a gázkazán beszerzése a hivatalos forgalmazótól, valamint a fűtés kiépítésével járó egyéb költségek. A bekötés után már kényelmesen és költséghatékonyan fűthet a felhasználó. Az Energetikai Ügynökség a felmérései alapján közölt hivatalos adatot arról, hogy egy 60 négyzetméteres, megfelelő mértékben szigetelt lakásban a napi 16 órán keresztül történő fűtéssel, 20 fokos hőmérséklettel a 180 napos idény alatt a gázszámla összege 42 100 dinár. Ez havi 7000 dinár, de a felhasználónak arra is lesz lehetősége, hogy villany helyett gázzal főzzön, és a használati meleg vizet is áram helyett a központi gázkazánnal állítsa elő, ami további megtakarításokat tesz lehetővé. Az energetikai piacon ugyanis jelenleg a gáz a legolcsóbb, valamint a legtisztább — magyarázta az igazgató, aki azt is elmondta, hogy a gáz ára stabil, 2017 óta nem változott: a kisfogyasztók esetében 33,73 dinár köbméterenként. Mennyiségét tekintve pedig van belőle elegendő. Az árat egyébként az Energetikai Ügynökség határozza meg, az előrejelzések szerint pedig változatlan lesz a következő időszakban is. Kiemelte, az sem lényegtelen, hogy a távfűtéssel összehasonlítva a gáz egész évben használható, és pontosan annyit kell fizetni, amennyit elhasznált. A közvállalat évi 24 millió köbméternyi földgázt juttat el a szabadkai fogyasztók felé, a gázművek hálózata pedig folyamatosan bővül. — Tavaly a szokásos 10 kilométer kiépítését terveztük 8 helyi közösségben, így Zorka, Sétaerdő, Újfalu, Kisradanovác, Radanovác, Kér, Gát és Sándor területén. Egy része ezeknek a munkálatoknak még nem fejeződött be, április 1-jétől folytatjuk őket, amint ezt lehetővé teszik az időjárási körülmények — nyilatkozta az igazgató.

Mint mondta, fontos számukra a kültelepülések fejlesztése, ezért törekednek arra, hogy minden évben más helyi közösség területén valósuljanak meg fejlesztések. Az idén Ludason, Palicson és Makkhetesen bővítik a hálózatot 13-14 km hosszúságban, ezenfelül pedig további 20 km hálózat terveztetése is megvalósul. Megnövelték a gázra való csatlakozások számát is, így az idén az eddigi 350 helyett már 500 bekötést terveznek, de ezen a téren már a tavalyi évben is túlszárnyalták a tervet 386 csatlakozási kérelem realizálásával. Hozzátette: a közvállalat minden évben rentábilis és nyereséges.

— A hálózat bővítésének legnagyobb része az idén Ludason történik majd, Palicson a Horgosi úton és a 45. új soron, Makkhetesen pedig a 4. Montenegrói Brigád utcában. Ludason rengetegen kérték a gázhálózatot, nagy igény mutatkozott a lakosok részéről, itt a palicsi kerülőúton és az új soron át, csatlakozva a Kosztolányi Árpád utcára, majd a Halomi soron és a Ludasi soron végig a Gulyás csárda előtt vezető útszakasz utolsó házáig fog húzódni a gázvezeték. Fontos, hogy a lakosok csak akkor tudják jelezni a csatlakozási szándékukat, ha utcájukban már kiépült a gázvezeték. Mi egyébként csak a szabályozott utcákban és városrészekben tudunk hálózatot bővíteni, ezt figyelembe véve Szabadka, Palics és Kelebia vonatkozásában elmondható, hogy 90 százalékos a lefedettség — tette hozzá az igazgató.

A vállalat további kedvezményeket is kilátásba helyezett, így 5 új épülő háztömb csatlakozhat majd ingyenesen a gázhálózatra. A kis üzleti fogyasztók — az úgynevezett egyéb kategóriához tartozók — számára pedig 10 ingyenes csatlakozást hagytak jóvá. Ennek azonban feltételei vannak, mégpedig: a kérelmező korábban nem részesült ingyenes gázbekötésben, üzleti tevékenység céljára fogja használni a földgázt, valamint a bekötéshez szükséges a kiépített utcai gázvezeték és a legalizált objektum. Az ingyenes gázbekötések igénylését szintén februártól fogadja a gázművek, mégpedig a tervben előirányozott számú ingyenes bekötés megvalósításáig.

A régió legnagyobb infrastrukturális fejlesztése, a Budapest—Belgrád gyorsvasút kiépítése miatt számos pluszfeladatot kell a gázműveknek megoldania, hiszen a gyorsvasút nyomvonala több helyen is keresztezi a gázhálózatot. A közvállalatnak akkor is hasonló feladatot kellett elvégeznie, amikor megkezdődött a Szabadka és Szeged közti vasúti pálya kiépítése.

— A gázművek ezért volt kénytelen egy napra szüneteltetni a szolgáltatását az érintett területeken november 11-én. A gyorsvasút kiépítése miatt az idén is egy hasonló feladat vár a vállalatra. December hónap folyamán érkezett az első megkeresés a Srbijagas és a Transportgas részéről, hogy lekapcsolják a város gázellátását. Ha a Srbijagas akkor lekapcsolta volna a fővezetéket, akkor egész Szabadka gáz nélkül maradt volna egy bizonyos ideig, a tél közepén. Mi többszöri megkeresésre sem tudtuk elintézni a halasztást, hogy ne a fűtési idény közepén történjenek ezek a munkálatok és a velük járó kikapcsolások. Ezért az önkormányzathoz fordultunk segítségért, és Kern Imre közbenjárására sikerült előrelépni az ügyben, aki alpolgármesterként segíti a gázművek munkáját a vasútfejlesztési projektum kivitelezése során. Végül Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnökének tartozunk óriási köszönettel azért, hogy a Srbijagas illetékeseivel tárgyalva elérte, hogy a kikapcsolás ne a fűtési idény alatt történjen. A munkálatok ennek köszönhetően a tavasszal lesznek.

A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat az idén az internetes oldalát is modernizálja a fogyasztókkal való sikeresebb kommunikáció céljából. Itt elérhetőek lesznek elektronikus formában a fogyasztók számlái, lehetséges lesz a megtekintésük, valamint ellenőrizhető lesz a számlák státusa.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..