home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egyre kevesebb a fiatal
Sándor Zoltán
2005.01.25.
LX. évf. 4. szám

Hertelendyfalva Dél-Bánátban, Pancsova mellett terül el, de talán még pontosabban fogalmazunk, ha azt mondjuk, Pancsova egyik külvárosa, hiszen teljesen összenőtt a várossal. Lakosságát többnyire a 122 évvel ezelőtt Bukovinából elszármazott székelymagyarok, csángók képezik. Hertelendyfalva mellett e...

Hertelendyfalva Dél-Bánátban, Pancsova mellett terül el, de talán még pontosabban fogalmazunk, ha azt mondjuk, Pancsova egyik külvárosa, hiszen teljesen összenőtt a várossal. Lakosságát többnyire a 122 évvel ezelőtt Bukovinából elszármazott székelymagyarok, csángók képezik. Hertelendyfalva mellett ezen a vidéken a bukovinai székelyek még Székelykevére és Sándoregyházára telepedtek.
Hertelendyfalván 1961-ben létesült a művelődési egyesület Ady Endre néven, majd 1969-ben vette fel Tamási Áron nevét, és ezt viseli ma is. A különféle szakosztályokban azóta is megszakítás nélkül folyik a munka. Szorgalmasan gyakorol a tánccsoport és a népművészeti csoport, a népdalkórus és a vegyes kar, amely egyházi énekeket dolgoz fel. A gyerekekkel az irodalmi csoportban próbálják megőriztetni a székely nyelvjárást. Ennek érdekében színdarabokat mutatnak be. Sajnos, az utóbbi időben ez egyre nehézkesebb, mivel nemcsak hogy kevés a fiatal, hanem sokan közülük nem magyar nyelven tanulnak. Igaz, hogy a falu általános iskolájában vannak magyar tagozatok, de jelenleg a nyolc osztály tanulóinak száma mindössze 30-40. Az egyesület keretében anyanyelvápolással, a hagyományok és szokások megőrzésével próbálják pótolni mindazt, amit az oktatás nem tud nyújtani.
Sajnos a nagyváros, Pancsova közelsége óriási hátrány, mert csak azok a gyerekek maradnak később is az egyesület vonzáskörében, akiknek a szülei is ott tevékenykednek. Jelenleg mintegy tíz családnak a gyerekei járnak be rendszeresen, esetleg az ő társaságukból még néhányan, de a tapasztalat azt mutatja, hogy amikor felnőnek, akkor már nagyon nehéz őket a faluhoz kötni.
A pancsovai Börcsök Erzsébet Módszertani Központban gyermekkórus működik, melynek a három székely településen, Székelykevén, Sándoregyházán és Hertelendyfalván kívül még Ürményházáról is van néhány tagja. Alkalomadtán találkoznak, próbákra és fellépésekre járnak. A művelődési egyesületek is ápolják a kapcsolatot, vendégszereplésekre hívják meg egymást.
A pancsovai helyi jellegű televízióban egyébként már több éve működik magyar szerkesztőség. A Magyar percek című heti 25 perces tájékoztató jellegű műsorukban a dél-bánáti eseményeket összegzik, minden ottani magyarlakta településről, közösségről ismertetik a híreket, történéseket. A műsor csak Dél-Bánátban látható, és a visszajelzések alapján igen nézett. A teljes anyagot lefordítják szerb nyelvre, és feliratozzák, így a nem magyar ajkúak is követhetik.
A Dél-bánáti szemle elnevezésű rendezvényt Hertelendyfalván tartották meg először 1969-ben, a legutóbbit, a tizenötödiket pedig tavaly Székelykevén. Ez a rendezvény nem szorítkozik a három székely településre, hiszen mások is részt vesznek rajta egész Dél-Bánságból. A műsorokban a népdalokon és a népi szokások felelevenítésén kívül szavalatok és népmesék is elhangzanak. Kitűnő mesemondókkal büszkélkedhetnek, akik már több elismeréssel tértek haza az anyaországból is. Az idén a gyerekek Kevevárán, a felnőttek pedig Fehértemplomon találkoznak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..