home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Egyházi hírek
Balázs Szilvia
2021.01.20.
LXXVI. évf. 3. szám
Egyházi hírek

Megújult a Születés bazilika — Január 20-a, Szent Sebestyén ünnepe

Megújult a Születés bazilika

Hét év restaurálási munkálatának eredményeként visszanyerte eredeti szépségét a betlehemi Születés bazilika. A folyamatról egy új dokumentumfilm is készült. Ez azért is különösen fontos, mert a járvány miatt a bazilika nem látogatható, viszont a világ minden tájáról vannak érdeklődők, akik szeretnék megcsodálni az objektumot teljes pompájában. Tommaso Santi Betlehem csodái című dokumentumfilmje olyan ábrázolásokat is bemutat, amelyeket eddig senki sem látott, és egyúttal lehetőséget nyújt arra, hogy legalább virtuálisan ellátogassunk a bazilikába. Az alkotás november 3-a óta megvásárolható DVD-n.


Fali mozaikkép a Születés bazilikában (képernyőfotó a dokumentumfilmből)

A filmben hallhatunk a hatalmas bazilikakomplexum történetéről és művészeti örökségének jelentőségéről is. A templomot egyébként Kr. u. 333-ban emelték az egyszerű barlang helyén, ahol a hagyomány szerint Jézus született. A felújítási munkálatokat a pratói Piacenti cég végezte a Palesztin Nemzeti Hatóság támogatásának köszönhetően, és a tavaszi karanténidőszak során fejezték be a restaurálást.

A betlehemi Születés bazilika építését Szent Ilona Augusta császárnő szorgalmazta 326-ban. Makariosz püspök kezdte meg a munkálatokat, melyek 333-ban fejeződtek be. A templom mindmáig Betlehem leghíresebb látnivalója, az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozik. Oltára alatt található a Születés barlangja, egy 12 méter hosszú és 3 méter széles vájat, melybe  ezrek mentek le nap mint nap a világjárvány kitörése előtt, hogy megérintsék azt az ezüstcsillagot, amely a keresztény hagyomány szerint Jézus születésének helyét jelképezi.(Forrás: Magyar Kurír)

 

Január 20-a, Szent Sebestyén ünnepe

Szent Sebestyén keresztény szent és mártír Narbonne-ban született 256 körül, és 288. január 20-án halt vértanúhalált Diocletianus római császár keresztényüldözéseinek idején. A legnépszerűbb szentek közé tartozik, pestis és más járványok alatt fordultak/fordulnak hozzá segítségért, mind a mai napig.


Marco Palmezzano: Szent Sebestyén (Wikipédia)

Sebestyén a császári gárda tisztje volt, Diocletianus és Maximianus császár nagyra becsülte, ezért közvetlen környezetébe rendelte. Sebestyén egyszerre tudott császári tiszt és hűséges keresztény lenni, aki bátran védte a hitet. A legenda szerint tehetséges szónok volt, és megpróbálta bajtársait megtéríteni, a kereszténységre rávezetni. Bátorította, védőszárnya alá vette a fogságban sínylődő keresztényeket. Végül maga Sebestyén is a császári törvényszék elé került, és hite miatt halálra ítélték. Kinn a szabad mezőn karóhoz kötözték, hogy a katonák halálra nyilazzák. Amikor már halottnak vélték, otthagyták. Sebestyén azonban nem halt meg: egy jámbor római özvegy fogadta a házába, ott is maradt a felépüléséig. Amikor újra megjelent a nyilvánosság előtt, az emberek úgy tekintettek rá, mint aki feltámadott. Végül újra halálra ítélték, kövekkel és bunkókkal verték agyon, holttestét egy csatornába dobták.

Szent Sebestyén számos egyesület és kézművescéh védőszentje, illetve a művészek is gyakran ábrázolják a vértanúságát, sok festményen, szobron látható ennek a története. A szentek római naptára január 20-án emlékezik meg Sebestyénről, Fábián pápával együtt. (Forrás: A szentek élete, Magyar Kurír, Katolikus.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..