home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy zöld színű színházjegy
Tóth Lívia
2020.06.17.
LXXV. évf. 25. szám
Egy zöld színű színházjegy

Hónapok óta egy színházjegyet őrizgetek a pénztárcámban. Egy olyan színházjegyet, amelyet nem használhattam fel. Hogy is szokták mondani? Önhibámon kívül. A zöld színű szelvény alapján az első sor harmadik széke lett volna az enyém, hogy megnézzem Carlo Goldoni A fogadósnő című darabját a Zentai Magyar Kamaraszínház társulatának előadásában. Az esemény azonban elmaradt, a jegy dátuma ugyanis 2020. március 16-a. Szerbia kormánya előző este hirdette ki a rendkívüli állapotot az új típusú koronavírus-járvány miatt.

Március 16-án, hétfőn zártak be az óvodák, az iskolák és az egyetemek, valamint számos korlátozás lépett érvénybe. Érdekes, hogy ez a dátum mennyire pontosan bevésődött az emlékezetembe, pedig híres vagyok arról, hogy nehezen, illetve alig jegyzem meg a számokat, legyenek azok telefonszámok, születésnapok vagy történelmi dátumok. Annak például, hogy mikor fogadta el a szerbiai parlament ugyanennek a rendkívüli állapotnak a megszüntetését, már utána kellett néznem a világhálón.

Pedig arra is emlékeznem kellene, hiszen a kényszerű bezártság hosszú hetei után állítólag akkor kezdett az életünk visszatérni a rendes kerékvágásba.

Azóta több mint egy hónap telt el, de a hétköznapjaink és az ünnepeink még mindig nem olyanok, mint március 16-a előtt voltak. Továbbra is a visszailleszkedésen dolgozunk. Mely nehezebb, mint hittük volna.

Furcsa ez a köztes állapot. Események hellyel-közzel már vannak, lesznek táborok és fesztiválok, a hétvégén pedig megtartják az április végéről június 21-ére halasztott választásokat is. Sokan a nyaralást tervezik, mert alig várják, hogy végre kimozduljanak valahova. És ettől az sem tántorítja el őket, hogy a fürdőkben vagy a strandokon különféle, korábban nem ismert szabályokat kell betartaniuk. Még többen viszont azt mondják, az idén nem mennek sehova. Mert nincs kedvük. Vagy nem tartják biztonságosnak az utazást. Mert a fészket rakó bizonytalanságot, a táptalajra lelt szorongást, a lappangó félelmet nem lehet rendeletekkel megszüntetni. Különösen, ha nemrégiben még gondosan táplálták.

Van egy kisebb, koncert- és más belépőjegyekből álló gyűjteményem. Főleg kellemes emlékek, de azért hozzájuk csatolom ezt a március 16-ai színházjegyet is. Az idei tavasz be nem teljesült terveinek jelképeként. És annak reményében, hogy nem ismétlődik meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..