home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy segítő kéz, amelyre mindig lehet számítani
PALKOVICS Fülöp Mária
2005.05.04.
LX. évf. 18. szám
Egy segítő kéz, amelyre mindig lehet számítani

Nehéz idők járják manapság, a túléléssel küszködünk. Mindenki a saját kis pecsenyéjét sütögeti, a maga hasznát lesi. Lassacskán elhidegülünk egymástól, mert az önös érdekek vezényelnek bennünket. Az egyszerű, csendes és igazán nagy embereket észre sem vesszük, ők viszont nem hozzák fel érde...

Nehéz idők járják manapság, a túléléssel küszködünk. Mindenki a saját kis pecsenyéjét sütögeti, a maga hasznát lesi. Lassacskán elhidegülünk egymástól, mert az önös érdekek vezényelnek bennünket. Az egyszerű, csendes és igazán nagy embereket észre sem vesszük, ők viszont nem hozzák fel érdemeiket, hanem nagy-nagy szorgalommal szebbé és jobbá teszik a világot. Közéjük tartozik Lukáts Márta is, aki többek között költő, humanista, gyógyszerész -- a szegények gyógyszertárát hozta létre. Gyermekkoráról így vallott:
- Törökbecsei születésű vagyok, ott fejeztem be az elemi iskola négy osztályát, a gimnáziumot pedig, amely akkoriban nyolcéves volt, Nagybecskereken. Örökmozgó, vékonyka gyermek voltam. Fára, háztetőre másztam. Szerettem cirkuszba járni, otthon próbálgattam a mutatványokat. A gimnáziumban jó sportoló voltam, futásban, rövid távon első Vajdaságban, de a magas- és távolugrás is az erősségeim közé tartozott. Már diákkoromban megkedveltem a magyar nyelvet, az irodalmat. Verseket írtam, tagja voltam az önképzőkörnek, ahol felolvashattam a műveimet. Rajongtam a természetért is, a mezőért, a virágos rétért, a fákért, és persze az állatokért is, amelyek olyan varázslatossá teszik a környezetünket. Figyeltem a hangyákat, a gyíkokat, csodáltam a szitakötőket, fecskéket, éneklő madarakat. Az állatmesék közül a 18. században élt La Fontaine történetei nyűgöztek le. Ezek olyan szépek, változatosak, megható gyöngédséggel telítettek, hogy rendre együtt éreztem a szereplőivel. Később a kezembe került Carmen Bernos de Gastold könyve, amelyet le is fordítottam Imák a bárkából címmel. Az írónő az állatoknak tulajdonított sajátosságokban emberi érzelmeket szólaltatott meg. Ezek közül is a legszebbeket: az imádkozó ember gondolatait. Kevesen vannak azok, akik a hód imája szerint az árral szemben úsznak, ,,türelemmel és leleményességgel a szétmálló talajra is maradandót építenek'. Amíg az állatok imáit fordítottam, sokszor a virágaimra, a gyógynövényeimre gondoltam, amelyekben már gyermekkoromban megcsodáltam Isten remeklését. Például azt, hogyan nőhet ki a sötét földből egy gyönyörű virágszál. Amikor egy-egy verset írtam, mindig meghatározott személyre gondoltam.
* Milyen sikere volt a Virágok imájának?
- A könyv 1984-ben jelent meg, és többször is kinyomtatták. Az első kiadás, sajnos, elég sikertelen külsővel került az olvasók elé, de a későbbiek már sokkal szebbek voltak. A virágok imáiról szól, és arra hivatott, hogy figyelmünket Istenre irányítsa. Az Istennek gondja volt arra is, hogy ne csupán szürke egyhangúság vegyen körül bennünket, hanem örüljünk a Teremtő gondoskodásának, aki nemcsak kenyeret adott az embereknek, hanem megteremtette a búzavirágot, a pipacsot, búfeledtetőnek a pásztortáskát, a sok szenny és romlottság mellé kivirágoztatta a liliomot. Két színdarabot is írtam, Szent Erzsébet és Szent Gellért életéről, mindkettőt színpadra vitték, több helyen bemutatták.
* A szegények gyógyszertára az Ön kezdeményezésére a 90-es évek elején kezdte el működését. Hogyan indult e munka?
- Amikor megírtam a bogáncs (szamártövis) imáját, amelyben magamról vallok, nem is gondoltam, hogy valóban szükség lesz még rám: ,,Gyökerem gyógyszerraktár, / készséggel nyitom meg, / ha szükség van rám.' 1993-ban, a nagy infláció idején, sok szegény sorsú beteg kereste fel a plébániát, segítséget kérve. Tietze Jenő prelátus urat a részvét irányította, hogy tegyen valamit. Jó ötletnek tartottam, hogy azokat a gyógyszereket gyűjtsük össze és osszuk szét a rászorulók között, amelyekre az embereknek otthon már nincs szükségük. Ezzel kezdődött a tevékenységünk, amelybe később bekapcsolódtak az elszármazottak is, a Magyarországon, Németországban élő bánságiak, akik együtt éreztek az itthoniakkal és elindították a gyűjtést. Később a Máltai Szeretetszolgálat szervezetei is csatlakoztak hozzánk, Németországból, Franciaországból már kamionokkal érkeztek a gyógyszerek, gyermekruhák, orvosi kellékek. A máltai patika lassan feltöltődött, önzetlenül jöttek a szakemberek segíteni, orvosok, gyógyszerészek összefogásával megindult a rendszeres munka. Szinte fáradtságot nem ismerve ment a gyógyszerosztás. A betegek hosszú sora várakozott már kora reggel, de sajnos nem mindig volt a keresett gyógyszer. Főként az első években nagy szerepük volt ebben az áldozatos munkában a tanácstagoknak, akik sokat segítettek a gyógyszerek számolásában, a rendfenntartásban. Aztán lassan-lassan, mintegy tíz év után csökkentek a küldemények, kezdtek feltöltődni az állami patikák, de az utóbbi hónapokban ismét többen térnek be hozzánk, mert sok mindenért fizetni kell.
* A betegek, illetve a páciensek mennyire tudják értékelni a munkáját?
- Amikor 1949-ben leérettségiztem, szerettem volna gyógyszerészetre iratkozni, de nem vettek fel. Akkor nem éppen az érettségi eredményeket nézték, de végül sikerült magánúton Újvidéken letennem a szükséges vizsgákat, és elhelyezkedtem a nagybecskereki gyógyszertárban. Mindig szerettem a munkámat, a mostanit főként, szívesen és szeretettel csinálom, habár -- nem tagadom -- néha én is kijövök a béketűrésből. Érthető, hogy azok, akiknek nem tudunk gyógyszert adni, csalódottan mennek el. De vannak olyanok is, akik a meghatottságtól alig tudnak köszönetet mondani. A munka sokszor fárasztó, de jó tudni, hogy vannak adakozó, segítőkész, nagylelkű emberek, akik minden ellenszolgáltatás nélkül feláldozzák az idejüket, erejüket, hogy segítsenek a rászorulókon, a szegényeken. Ezt a szolgálatot kívánom teljesíteni, amíg szükségük van rám az ,,ingyenpatika' betegeinek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..