home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy korszak autói (5.)
Berta Attila
2017.05.16.
LXXII. évf. 19. szám
Egy korszak autói (5.)

Wartburg, nem csak ahogy mi ismertük (II.)

Nyomot hagy a kétütemű

A gyár azért döntött a kétütemű motor mellett, mert ez az egyszerűség csúcsa, csak hét mozgó részből állt: három dugattyúból, három hajtókarból és a főtengelyből. Az újabb változatokban a hűtő már nem a motor mögött volt, hanem kikerült elé. A motorral való fékezés veszélyes volt, mert nem volt kenése, így a gyár csinált egy úgynevezett szabad futást, azaz lassuláskor a motor nem hatott a kerekekre (nem volt motorfék), mint a biciklihajtásnál.

„Rázd fel gyengéden” — A gyár azt tanácsolta a tulajdonosoknak, hogy indulás előtt rázzák fel a tartályban levő üzemanyagot (így a leülepedett olaj összekeveredik a benzinnel) oly módon, hogy megmozgatják az autó hátsó részét. A jól beállított autó és a nem túl erős benzin-olaj keverék nem  füstölt nagyon. Tehát nem mindig volt kétméteres füst a négyméteres autó mögött. Az erős alvázon a standard limuzinon és kombin kívül a gyár speciális változatokat is készített kis befektetéssel. A legismertebbek az utasszállító kombi és kis kamion, a Barkas, illetve a katonai négyajtós kabrió, a Kübelwagen. Legendás státusza volt a sport kupé változatnak a Melkus RS concept modellhez képest, lényeges változásokon ment át. Akkoriban mást és másképpen szerettünk, más dolgok vonzottak bennünket, vagy lehet, hogy csak sokkal gyakorlatiasabbak voltunk?

A klasszikus: Melkus RS 1000  

Ma már nagy érték a gyűjtők számára, kelet-európai Ferrarinak is nevezték. Leginkább azért, mert a 250 GTO modellre emlékeztetett. Köztudomású, hogy az autógyártás Kelet-Európában, vagyis a Varsói Szerződés alá tartozó országokban lemaradt a nyugatitól. A kommunizmus bukása idején a vasfüggöny mögött megjelent néhány érdekes autó, mely értékes a gyűjtők számára. Egyik ezek közül a Melkus RS 1000, melyet 1969-től 1979-ig gyártottak Drezdában, az akkori Kelet-Németországban. A Melkus nem túl ismert autógyár, mely mögött Heinz Melkus autópilóta állt. Az üzem 1956-tól 1986-ig létezett, a cég versenyautók gyártásával foglalkozott. Az egyetlen kocsi, melyet a közutakra terveztek, az RS 1000 volt. Az attraktív külső egy kevésbé vonzó belsőt takart. Tíz év alatt csak 101 darabot készítettek belőle. A Melkus RS 1000 a bája egy részét elveszítette a kétütemű 1.0 háromhengeres motor beindítása után. A 70 lóerős motort a Wartburg 353-ból kölcsönözték, és a hangja nem illett az autó sportos kinézetéhez.

A konkurencia előtt – A Melkus RS 1000 valamiben mégis fejlettebb volt a konkurenseknél. A Fiberglas karosszériájának köszönhetően csak 680 kg önsúlya volt, és ez valamennyire kompenzálta a lóerőhiányt. Az autókba, az első szélvédő fölé be volt építve a biztonsági roll bar arra az esetre, ha felfordulna a jármű. Az ajtók különlegesek voltak, mivel fölfelé nyíltak. A kis súly viszont mégsem tudta kompenzálni a nem megfelelő motort, így az ötsebességű kézi váltóval — mely a hátsó kerekekre küldte az erőt — 100 km/h-ig 12 másodperc alatt gyorsult, mielőtt elérte a maximális 165 km/h-t. Némely modellbe 1,2 literes benzines motort raktak, de a maximális sebesség továbbra is szerény maradt (175 km/h). Valamennyivel jobb eredményei voltak a versenyváltozatnak (modifikált motor, 118 LE), mellyel a Melkus RS 1000 elérte a 210 km/h-s végsebességet.

Az utód — A Melkus márka 2009-ben megújult, amikor a frankfurti autókiállításon bemutatták szellemi utódját, a Melkus RS 2000-et. Viszont az érdekes dizájn és a Toyota 1,8 literes benzines turbómotorja ellenére is csak 25 példányt gyártottak le belőle, mert 2012-ben a cég csődbe ment.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..