home 2024. június 20., Rafael napja
Online előfizetés
Egy kiszáradt kút margójára
Gyurkovics Virág
2016.03.21.
LXXI. évf. 11. szám
Egy kiszáradt kút margójára

Keszég László rendezésében mutatta be Tennessee Williams Camino Real című darabját a szabadkai Népszínház Magyar Társulata március 11-én, a Jadran Színpadon. A művet először fordították le magyar nyelvre — a fordítást Upor László készítette —, így az előadás magyar nyelvterületen, ahogyan a régióban is, ősbemutatónak számít.


Molnár Edvárd felvételei

Mit tegyen az ember, ha egy hosszú útról fáradtan megérkezve szeretne felfrissülni a kút vizétől, de még mielőtt odaérne hozzá, a kéretlen tanácsadók azt mondják neki, ne is próbálkozzon, mert a kút kiszáradt.

Kilroy (Hajdú Tamás) is pontosan ezzel a csalódással az arcán ült le Camino Real terén, és vette számba a lehetőségeit, próbált meg észszerűen kiutat találni, miután a semmiből odavetődve senki nem tudta neki elmondani, mi az a hely, ahová keveredett. Nehéz is volna elmagyarázni egy olyan szürreális hely mibenlétét, mint amilyen Camino Real, a város, melyet falak vesznek körül, és melybe csak befelé vezet út. Ahol megállt az idő, és a múltbéli korszakok meg a jelen figurái úgy járnak-kelnek ott, mintha összefutottak volna egy kínos nyaraláson, és kénytelenek volnának egymást elviselni, maguk sem tudják, meddig még.

Casanova (Mezei Zoltán) és Byron (Pálfi Ervin), a Kaméliás hölgy (G. Erdélyi Hermina) meg Esmeralda (Pámer Csilla), a Kártyavető (Vicei Natália) és Gutman (Csernik Árpád) karaktere olyan archetípusokat vonultat fel a darabban, amelyek mindenkor jelen vannak a társadalmunkban. A pénzember, aki mindent kézben tart, csak épp a lelkükkel fizetnek neki ezért, és ha az ember megpróbál egy kicsit önálló lenni, gondolkodni, ellenszegülni, azonnal nevetség tárgyává teszik, hogy aztán megalázva, összetörve még hálás is legyen azért, ha adózhat. A csapdába ejtett ember, aki legfőképp saját kétségbeesésének fogja, ezen a helyen is csak a számára fenntartott illúzióba kapaszkodik. El sem tudja képzelni, hogy nincs szüksége mankóra, mert nagyot estek mellette azok, akik megpróbáltak ez ellen tenni, akiket később nagy művészekként és gondolkodókként vésett emlékezetébe a társadalom, valamint az elfeledett hősök, akik hiába voltak becsületesek, mégsem becsülte meg őket senki.

A pénz, a hatalomvágy, a fényűzés csak néhány azok közül a hamis értékek közül, amelyeket Camino Realban uralkodó jelentőségűvé igyekeznek emelni a szemfényvesztés nagymesterei. A legfőbb értékek ezen a különös helyen mégis a tiltott szavak és tabuk: a testvér, az őszinteség, a becsület vagy az igaz szerelem fogalma meg a közelünkben lévő ember melegsége. Az már más kérdés, hogy egy hamis világban meddig tarthatóak fenn ezek az igaz értékek. De talán erre is tanulság, hogy hagyjuk-e magunkat becsapni, ha választ keresünk a kérdésre, kiapadt-e az emberség forrása, vagy odalépünk a kúthoz, és megmosdunk benne, ahogyan azt Don Quijote (Péter Ferenc) tette.

Összetett szimbólumrendszerrel átszőtt intelligens kirakós ez az előadás, mely agyserkentő és nemesítő jellegénél fogva valósággal életet lehel a nézőbe. Teszi mindezt nagyon szórakoztatóan, pontosan ügyelve rá, hogy a súlyos monológokat könnyű jelenetekkel tompítsa, s így a nézőnek legyen ideje feldolgozni a látottakat.

Az előadásban szerepelt még Baráth Attila, Pesitz Mónika, Sziráczky Katalin, Szilágyi Nándor, Szőke Attila, Ralbovszki Csaba, valamint Takács Tibor — Faki. További munkatársak: Marija Kalabić (díszlettervező), Marina Sremac (jelmeztervező), Zságer-Varga Ákos (zeneszerző), Gyarmati Kata (dramaturg), Szőke Attila (koreográfus), Bíró Tímea (rendezőasszisztens), valamint Dudás Szilvia (ügyelő, súgó). 


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..