home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Egy gyermek nem gyermek?
(T. T.)
2011.05.25.
LXVI. évf. 21. szám

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az Egyetemes Gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy olya...

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az Egyetemes Gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amelyet megfelelőnek tartanak. A nemzetközi gyermeknapot május utolsó vasárnapján a világ számos országában megünneplik. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920. április 23-án, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. Ezen a napon minden nagyobb településen játékos programokat, versenyeket, báb- és színielőadásokat rendeznek a gyermekek számára. Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett: a gyermekhét, melyet először 1931 májusában tartottak meg, elsősorban jótékonysági céllal. Az utóbbi időben nemzetünk egyre fogy. Nagyon sok család, elsősorban a nem megfelelő anyagi körülményei miatt, csak egy gyermeket vállal, de vannak olyanok is, akik több gyermeket is vállalnak, mert a népes családban találják meg a biztonságot. A héten arra voltunk kíváncsiak, hogy kedves Olvasóinknak mi a véleményük róla: egy családban egy gyerek legyen, vagy talán jobb, ha több gyerek színesíti a család mindennapjait? Egy gyermek nem gyermek? - kérdeztük a héten Olvasóinktól.
KOVÁCS Hajnalka háromgyermekes családanya, szabadkai magánvállalkozó:
- A család nagyon fontos, mert összetartó erő. Olyan családban nőttem fel, amelyben rajtam kívül még három gyerek nevelkedett, s a nagycsaládban szeretetet és összetartást tapasztaltam. Amikor határoznom kellett, hogy egy vagy több gyereket szüljek-e, akkor a több gyerek mellett döntöttem, mert szeretném megadni az enyéimnek is ugyanazt az érzést és átadni nekik ugyanazokat az értékeket, amelyeket nagycsaládban felnőve én is tapasztaltam. Minden egyes gyerek külön egyéniség, ezért több gyermekkel színesebbé válik a család. Igaz, hogy így nagyobb felelősség hárul a szülőkre, több dolgot kell elvégezniük, kevesebb a szabad idejük, de a szeretet, amit a gyerekektől kapnak és az öröm, amit átélnek a családban, átsegíti őket a felmerülő problémákon. Az anyagiasság és az önös érdekek gyakran befolyásolják a fiatalokat abban a döntésben, hogy vállaljanak-e több gyereket. Szerintem azonban ezeket az értékeket nem lehet ilyen aprósággal elintézni, mert az élet mindig úgy hozza, hogy mindenkinek jut. Ezért úgy vélem, hogy a fiatal házasok ne várjanak sokáig a családgyarapítással, mert a család csak gyermekekkel teljes.
KOLECSEVITY ROZS Beáta királyhalmi építésztechnikus:
- Egy gyerek nem gyerek - tartja a mondás. Egyetértek ezzel. Kétgyermekes családanya vagyok, és számomra nincs nagyobb boldogság, mint anyának lenni. Tudatosan két gyermeket terveztünk, és természetesen nem is bántuk meg. Gyerekeink nagyon szeretik egymást, jóllehet teljesen különböző egyéniségek. Ennek azért is örülünk, mert sajnos egyszer eljön az idő, amikor már csak ők maradnak egymásnak. A mai világban a fiatalok többsége a karriert helyezi előtérbe, így a gyermekvállalás háttérbe szorul, ennek következtében pedig általában egy gyermeket vállalnak. A családtervezéskor természetesen figyelembe kell vennünk az anyagi lehetőségeinket is. Ha tehetjük, ne fosszuk meg gyermekünket attól az érzéstől: milyen is az, ha van testvére.
BAKA Anna palicsi jogász, a Kolibri Nagycsaládos Egyesület alelnöke:
- A mi családunkban három gyermek van, két leány és egy fiú. Én is nagycsaládban nőttem fel, hiszen két bátyám van. Régen 9-10 fős sokgyermekes családok léteztek, de ma már ez a múlté. Legtöbb szülő legfeljebb egy gyermeket vállal, pedig egy gyerek nem gyerek. A többtagú családban felnövő gyermek jobban megtanul alkalmazkodni, elfogadni másokat és mások véleményét. A nagycsaládban felnövő gyermekek érzelemvilága sokkal gazdagabb, és több gyerek több öröm forrása is egyben. A sokgyermekes családban pezsgőbb az élet, vidámabbak a mindennapok.
TÓHÁTI Éva királyhalmi földműves:
- Egy gyerek szerintem nem gyerek. Jó, ha van az embernek testvére. Sajnos tudjuk, hogy a szülők nem maradnak örökké velünk, és ha ők elhalnak, nem maradunk egyedül a nagyvilágban. Hiába házasodik meg az ember, a testvéri kapocs talán a legerősebb. Igaz, azért kivételek is vannak.
BICÓK Géza óbecsei földműves:
- Nem is tudom, hogy a mai világban mi a helyes. Jobb, ha az embernek egy gyereke van, és többé-kevésbé képes megadni neki mindazt, amire egy fiatalnak szüksége van. Vagy inkább neveljen több gyereket, s néha röstelkedve azt mondja a csemetéknek, hogy ezt vagy azt bizony nem vásárolhatjuk meg. Régen több volt a két-, három- vagy akár több gyermeket is vállaló család. Akkoriban ritkaságszámba ment az úgynevezett egykézés, jóllehet régen sem éltek túl rózsás anyagi körülmények között az emberek. A fiatalok ma félnek családot alapítani. Már a nősülés, illetve a férjhez menés ideje is jócskán kitolódott, korábban a lányok nagy része 18-19 éves krában párt választott magának, de a fiúk sem vártak tovább a 25-26. életévüknél. Ma már egészen más a helyzet, szabad a szerelem, így a fiatalok sem sietnek lekötni magukat, így a házasság és a gyermekvállalás ideje is jócskán kitolódik. A kérdésre azt tudom válaszolni, hogy azért az egy gyerek is gyerek, hiszen egy család akkor is lehet kiegyensúlyozott és boldog, ha ''csak” egy gyermeket nevel.
NAGY TORMA Henrietta biológus, háromgyermekes kispiaci családanya:
- Anna születése után épphogy hazajöttünk a kórházból, Gergő fiam megkérdezte, miért kell ennyi gyerek. Én azt feleltem neki: azért, hogy anyának és apának legyen kit szeretnie, nektek legyen kivel játszanotok, és azért, hogyha nagyok lesztek, segíthessetek egymásnak. (Gergő akkor 4 és fél éves volt.) Tömören és velősen ez a fő oka annak, amiért három gyereket mertünk vállalni. Mindig is úgy gondoltam, hogy legalább két gyerekem lesz. Az előttem lévő nagycsaládos példa, Szilviéké (4 testvér) nagyon rokonszenves volt. Láttam és látom, hogyan segítenek egymásnak. Örülök, hogy nekem is van testvérem, ezért is törekszem arra, hogy az én gyerekem se nőjön fel testvér nélkül. Már kiskorában is pozitívan hat a gyermek szociális fejlődésére, ha testvér mellet nő fel. Meg tudja osztani játékait, szülei szeretete nemcsak őrá összpontosul. Ha például vásárolunk, és nincs velem mindhárom gyerek, és veszek valamit nekik, akkor mindig számon tartják, hogy annak is vegyünk, aki éppen nincs ott. Örülök, amikor látom, milyen jól el tudnak játszani, de persze olyan is van, mikor csak csérogtatják egymást. Szeretik egymást, és ragaszkodnak egymáshoz. Remélem, ilyenek maradnak, és felnőttként egymás támaszai lesznek, ha már mi nem leszünk.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..