home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Egy festmény, egy történet...
N. K. O.
2016.03.25.
LXXI. évf. 12. szám
Egy festmény, egy történet...

Sáfrány Imre (1928—1980) Hóeltakarítók című festménye 1954-ben keletkezett. A mű 1970-ben került a Szabadkai Városi Múzeum művészeti gyűjteményébe, a festő ajándékaként. A múzeum akkori művészettörténésze, Bela Duranci és Sáfrány Imre ugyanis közeli barátok voltak. Minden augusztus 6-án, az atombomba Hirosimára való dobásának évfordulóján képeslapot vagy levelet váltottak.

Ezt a festményt Sáfrány Imre 1970. VIII. 6-án, Hirosima 25. évfordulója alkalmából a Szabadkai Városi Múzeum Honi Gyűjteményének ajándékozta, mintegy emlékezésül erre a tragikus eseményre.

Mind Sáfrány műterme, mind a Városi Múzeum ekkor a szabadkai városházán volt. A festő augusztusban még nem sejthette, hogy november 5-én a harmadik emeleten keletkezett tűzben műterme és ott található művei a tűz martaléka lesznek. Ez a festmény így élte túl a tűzvészt, és maradt meg az utókor számára örök üzenetül.



A felvételen Ninkov Kovačev Olga és Bela Duranci művészettörténészek Sáfrány Imre Hóeltakarítók című festménye előtt a jugoszláviai festők és szobrászok tárlatának megnyitóján a Szabadkai Városi Múzeumban 2016. március 23-án.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..