home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy bank sikertörténete
Tóth Tibor
2008.10.29.
LXIII. évf. 44. szám

Október utolsó munkanapja a takarékossági világnap. A dátum az 1924-es milánói nemzetközi pénzügyi konferenciának állít emléket, amelyen három földrész takarékpénztárainak küldöttei két fő témában folytattak eszmecserét: egyrészt számot adtak a pénzintézetek működésének jellemző tapasztalatairól, cé...

Október utolsó munkanapja a takarékossági világnap. A dátum az 1924-es milánói nemzetközi pénzügyi konferenciának állít emléket, amelyen három földrész takarékpénztárainak küldöttei két fő témában folytattak eszmecserét: egyrészt számot adtak a pénzintézetek működésének jellemző tapasztalatairól, céljairól és terveiről, másrészt azokról a hatósági és takarékpénztári feladatokról, amelyek a betétesek érdekeinek és jogainak fokozottabb védelmét szolgálják.
A takarékossági világnap alkalmából Kasza Józseffel, az Agrobank Rt. szabadkai fiókintézetének igazgatójával többek között az elmúlt időszak tapasztalatairól, a bank által nyújtott szolgáltatásokról és a további tervekről beszélgettünk.
- Az Agrobank immár több mint négy éve működik Szabadkán, s ez alatt az idő alatt rendkívüli sikereket mondhatnak magukénak.
- Az Agrobank szabadkai fiókintézetét 2004 közepén alapítottam meg, a harminc-egynéhányadik bankfiókként jött létre az országban. Úgy érzem, hogy a hatalmas konkurencia közepette becsülettel helytálltunk, az elért eredményeink magukért beszélnek. Számbelileg, valamint a vállalkozói szerkezetet tekintve is jelentős ügyfélhálózattal rendelkezünk, valamint jelentős a takarékbetétjeink száma dinárban és devizában egyaránt.
- Az elmúlt négy év közül melyik volt a legsikeresebb?
- Az elmúlt időszakban kirendeltségünk folyamatosan fejlődött. Az első év, tehát az indulás volt a legnehezebb, de a kezdeti nehézségek leküzdése után évről évre javultak az eredményeink. Büszkeséggel tölt el, hogy országos szinten az Agrobank 136 fiókintézete között a szabadkai az első tíz listáján szerepel. Addig nem nyugszom, míg nem a mi fiókintézetünk kerül az első helyre.
- Milyen bankszolgáltatásokat nyújtanak ügyfeleiknek?
- Teljes körű bankszolgáltatást nyújtunk nekik, így lehetőség van dinár vagy deviza alapú takarékbetétek létrehozására, továbbá a lakosság, a vállalatok és az intézmények számára lebonyolítható a fizetésforgalom, különböző hitelfolyósítással is foglalkozunk és így tovább. Bankunk egyik sajátossága, hogy tanácsadással is szolgálunk. A legapróbb kérdésektől kezdve a nagy beruházásokkal kapcsolatos kérdésekig mindenben szívesen állunk az érdeklődők rendelkezésére. Tapasztalatomnak és szakmai tudásomnak köszönhetően e téren is kiválóan együttműködünk az érdekeltekkel.
- A tőzsdén is jelen vannak. A világban egyre inkább terjedő pénzügyi válság mennyire érinti a bankokat és a társadalmat?
- Jelen vagyunk a részvénypiacon, mindennap megtekinthető az árfolyam változása, nem szigeteltük el magunkat a piac hatásaitól. A begyűrűzött krízis a bankokat is érintette, de a legkisebb mozgás éppen az Agrobank részvényei körül történik. Ez annak köszönhető, hogy részvényeseink belföldiek, részvényeink szerkezetében nincs külföldi tőkerész, s ezért a külhoni pénzügyi megrázkódtatások kevésbé érintettek bennünket. Saját erőnkből, részvényeseink és a belföldi piacon szerzett források segítségével gazdálkodunk. A pénzügyi válság magát a bankot kis mértékben érinti, azt azonban téves lenne feltételezni, hogy társadalmunkat, azaz Szerbiát és Vajdaságot elkerüli. A szerbiai gazdaság és az ország gazdaságpolitikája a külföldi beruházásokra épül, a külföldről beáramló tőkét és beruházásokat helyezi előtérbe, s ezeknek a forrásoknak a megcsappanása éreztetni fogja hatását a szerbiai gazdaságban is. Mindennek az árát mi, polgárok is megfizetjük majd. A válság a jövő év első felében ér ide, s a dinár gyengülésében, a munkahelyek számának csökkenésében, illetve stagnálásában nyilvánul meg. Beruházás nélkül nincs munkahelyteremtés, ami a vásárlóerő csökkenéséhez vezet, s ennek hatását mindannyian megérezzük.
- Általános jelenség, hogy a szabadkai tőke Belgrádba vándorol. Mi tehető annak érdekében, hogy a belgrádi tőkét idecsalogassuk?
- A rendelkezésemre álló adatok alapján állíthatom, hogy belgrádi tőke is vándorol erre a területre, a begyűjtött takarékokból eredő források ugyanis nem a belgrádi központ hitelképességét növelték, hanem az ottani forrásokból helyeztek ki hiteleket erre a területre. Mindenképpen tőlünk függ, hogy mi történik. Ha olyan ötlettel, projektummal állunk elő, ami indokolttá teszi a beruházást, akkor ezzel az ötlettel bombázni kell a belgrádi forrásokat, s a tőke ideáramlik. Az aktuális politika részéről felmerült a Vajdasági Fejlesztési Bank létrehozásának elgondolása, amiben fantáziát látok, hiszen a különböző intézményekbe szétforgácsolt eszközök mobillá tétele, egy helyre összpontosítása, sokkal eredményesebb kihelyezéseket és programmegvalósításokat eredményezhet.
- Az Agrobank - mint nevéből is következtetni lehet - különleges figyelmet tanúsít a mezőgazdasági termelők iránt is...
- Bankunk ügyvitelében a teljes gazdasági struktúra jelen van, a mezőgazdasági termelők problémáinak pedig különleges figyelmet szentelünk. Szeretnénk áthidalni a befektetés és az értékesítés közötti időszakot a termelők esetében, s hitelt nyújtunk számukra.
- Szeptember végén az Agrobank szabadkai kirendeltsége újabb ügyviteli egységgel bővült. A belvárosi kirendeltség (Dimitrije Tucović u. 2.) mellett ezentúl a Tesla telepi piaccal szemben, a Partizan bázisok utca 31. szám alatt is fogadják az ügyfeleket. Miért éppen a város peremén létesült a legújabb részleg?
- Elmúlt az az idő, amikor a bankárok a fotelban ülve várhatták, vajon mikor tér be hozzájuk az ügyfél. A szabadpiac, a konkurencia rákényszeríti az embert arra, hogy kedvezzen az ügyfélnek, hogy minél közelebb kerüljön hozzá, hogy házhoz menjen. Jelen esetben ügyfeleink a mindennapos ügyintézéseiket, befizetéseiket sokkal gyorsabban elvégezhetik helyben, anélkül, hogy bejönnének a városközpontba.
- Az Agrobank Szabadkán kívül jelen van Horgoson (a faluban és a határátkelőn), Zentán, Topolyán, Pacséron, Bajmokon. Mely településeken nyitja meg kapuit a közeljövőben?
- Az idén Bácskossuthfalvával és Magyarkanizsával bővülünk, kora tavasszal Csantavér, a jövő év derekán pedig a Harcosok sorakozója lakótelep kerül sorra.
- Október a takarékosság hónapja az Agrobankban is.
- Kedvezményes kamatokkal vagyunk jelen, de remélem, hogy a Nemzeti Bank által beharangozott intézkedések is hamarosan érvényt nyernek. Eddig ügyfeleinknek a kamatokra adót kellett fizetniük, amennyiben azonban ezt eltörlik, akkor kedvezőbb kamatokat tudunk felkínálni. Ezekre az intézkedésekre várunk, s feltételezem, hogy néhány nappal a takarékossági világnap előtt ez az intézkedés életbe is lép. Természetesen az említett kedvezmények novemberben is érvényesek.
- Milyen üzleti politikát vall az igazgató úr?
- Üzleti politikám teljes mértékben egyezik eddigi életfilozófiámmal. Kizárólag szavahihető és megbízható bankban tudok dolgozni, s csakis ilyet tudok elképzelni és támogatni. Ez nagyon fontos, mivel az elmúlt tíz-húsz év történései miatt - gondolok itt Dafina asszony és Jezdo gazda tetteire - a bizalmatlanság még igencsak jelen van a lakosság körében. Büszkén jelenthetem ki, hogy az adott szó, a kedvesség, a szolgálatkészség bankunk mindennapos jellemzője - zárta beszélgetésünket Kasza József, az Agrobank szabadkai fiókintézetének igazgatója.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..