home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Domborművet szenteltek a kórházkápolnában
Tóth Lívia
2018.10.08.
LXXIII. évf. 40. szám
Domborművet szenteltek a kórházkápolnában

Ünnepi szentmisét tartottak a Zentai Közkórház kápolnája felszentelésének évfordulója alkalmából.

Az eseményen megáldották azt a Szűz Máriát ábrázoló domborművet, amelyet Túri Török Tibor magyarországi szobrász ajándékozott Zentának.

A kórházban a kápolnaépítés „ötletgazdája” az intézmény akkori igazgató-főorvosa, dr. Komlós Sándor volt. Az intézményben 1945-ig működött egy kápolna, de miután betiltották ezt a tevékenységet, több mint négy évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy ismét bevezessék az istentiszteletet azoknak a benn fekvő betegeknek, akik arra igényt tartottak. 1991 közepétől a vasárnapi szentmisét a kórház egyik folyosóján szervezték meg. Miután az illetékesek elfogadták az építkezésre vonatkozó javaslatot, 1992. október 25-én a kórház udvarában lehelyezték a kápolna alapkövét. Ft. Nagy József mindent megtett, hogy az építkezés megkezdéséhez szükséges pénz összegyűljön és később is teljes erőbevetéssel küzdött azért, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a munkálatok ne szakadjanak meg. Kérését számos támogató hallgatta meg, sokan önkéntes munkával járultak hozzá az építkezéshez.

Mivel a kápolnát ökumenikusnak tervezték, úgy döntöttek Szent Lászlóról és Szent Lukácsról nevezik el. A létesítmény Boros Gyevi Ottília és Boros Gyevi Vendel építészmérnökök tervei alapján, dr. Berecz Ferenc szobrászművész közreműködésével készült, aki magára vállalta a belső elrendezést is.

A felszentelését 1994. október 2-án ünnepélyes keretek között dr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök, és dr. Irinej Bulović újvidéki pravoszláv püspök, valamint több száz hívő és érdeklődő részvételével tartották meg. A kápolna alapterülete 19x13,5 méter, mintegy 130 személy befogadására alkalmas. a szentmisén a fekvő- és a tolókocsiban ülő betegeknek is részt vehetnek.

Ez az objektum gazdagodott most a zentai születésű, jelenleg Adán élő Törökné Dancsó Katalin közbenjárására a keszthelyi Túri Török Tibor Szűz Máriát és a kisdedet ábrázoló alkotásával. A 170x50 cm nagyságú, bronzzal bevont, speciális égetett kerámia dombormű eszmei értéke kétmillió forint.

Túri Török Tibor festőművésznek, szobrásznak az egykori történelmi Magyarország területén több tucat műve található a köztereken, amelyeknek a java része felajánlás. Szívesen formázza meg a magyar történelem nagyjait.

Az ünnepi szentmise előtt Czegledi Rudolf polgármester szólt az egybegyűltekhez. Többek között elmondta, az önkormányzat kiemelt fontosságúnak tartja a község kulturális, oktatási és vallási értékeinek a fejlesztését és gyarapítását.

Az elmúlt időszakban erre számos példa volt: az Emléktemplom befejezése, a Jézus Szíve templom folyamatban lévő renoválása, a Zentai Gimnázium patinás épületének teljes felújítása, a Művelődési Ház kamaratermének kialakítása. A végrehajtott beruházásokkal Zenta a Tisza-mente egyik legfontosabb magyar művelődési, oktatási és egyházi központjává vált.

— Nagy örömünkre szolgál, hogy városunk egy újabb értékkel gazdagodik. A domborműnek méltó helye lesz itt, a Zentai Közkórház kápolnájában, amelynek falai között nem csak a kórház betegei és alkalmazottai, hanem a környék lakosai is megtalálhatják a lelki nyugalmukat — hallottuk a polgármestertől.

A szentmise celebrálásában Nagy József atya mellett részt vett Orcsik Károly, Bővíz László, Vreckó Ferenc plébános úr és Lehoczki Gábor állandó diakónus.

Vasas Mihály, a Zentai Közkórház főigazgatója szerint ez a kápolna valóban Isten ajándéka. Elmondta, az ajtaja éjjel-nappal nyitva áll a hívek előtt.

— Délelőttönként sűrűn megfordulok a kápolnában, és mindig találok ott valakit, beteget vagy hozzátartozót, aki imádkozik. A vasárnapi szentmise sem csak a betegeknek fontos, hanem a környéken lakóknak is.  

A domborművet Lehoczki Gábor állandó diakónus szentelte fel:

— A Szűzanya, mint édesanya jelenik meg mindannyiunk életében. Ő az, aki együtt érez az emberrel, akihez folyamodni lehet, ha úgy érzik, Isten túl messze van, az édesanya viszont mindig ott van, hogy segítsen.

A Szűzanya gyermekével című dombormű Túri Török Tibor negyedik alkotása, ami Vajdaságba került. Tóthfaluban II. János Pál pápának, Horgoson az általános iskola névadójának, Kárász Karolinának a mellszobra, és szintén Horgoson a Szent Orbán szobor található.


A szerző és Herédi Krisztián felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..