home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Derűteremtők között
Tóth Tibor
2023.12.21.
LXXVIII. évf. 51. szám
Derűteremtők között

Ludason harmadik alkalommal tartották meg az Adventi Forgatag elnevezésű eseményt, mely az idén új tartalommal, a Derűteremtők című karácsonyi összeállítással bővült. A ludasi művelődési otthon színpadán nyolc település (Temerin, Szenttamás, Szabadka, Tóthfalu, Királyhalom, Hajdújárás, Csantavér, Ludas) plébániájáról érkezett 160 gyerek mutatta be a karácsonyhoz kapcsolódó énekét, betlehemi játékát.

A helyi közösség udvarában karácsonyi vásár nyílt, melyen a környékbeli kézművesek kínálták szebbnél szebb, a közelgő karácsonyt idéző portékáikat. A vásár keretében a házigazdák lángossal, teával, forralt borral és mézes pálinkával vendégelték meg az eseményre látogatókat, miközben a háttérben karácsonyi dallamok szóltak. A ludasi Varga Klementina harmadik éve különböző formájú mézeskalácsokat árul.

— Maga a sütés nem ördöngösség, inkább a díszítés időigényes. A családnak, rokonoknak, barátoknak karácsonyra mindig saját kezűleg készített mézeskalácsot adok ajándékba. Szerintem ez sokkal többet ér, mint a boltban vásárolható, sorozatban gyártott termékek. A mézeskalácsokban a szívem-lelkem benne van, és ez a lényeg.


Varga Klementina mézeskalácsai

A Derűteremtők mozgalom Utcai Róbert csantavéri plébános nevéhez fűződik, aki néhány éve paptársaival úgy gondolta, egy-egy plébániáról lehetőséget adnak a tehetséges gyerekeknek arra, hogy ne csak szűk körben, hanem nagyobb közönség előtt is előadják azt, amit a különféle versenyekre vagy önszorgalomból, kedvtelésből begyakoroltak.

— Szeretnénk, ha az énekek vagy a betlehemi játékok azokat a fiatalokat is munkára, saját értékeik felszínre hozására és kamatoztatására serkentenék, akik eddig még nem gondolkodtak el azon, hogy melyik területen tudnák mások szívét és ily módon ezt a világot gazdagítani. Az idén nyolc plébánia fogott össze, és ma 160 gyerek lép színpadra. A gyerekeknek óriási örömet okoz, hogy a többiek megtekintik, megtapsolják őket, a figyelem középpontjába kerülnek, ami további lendületet ad számukra, a többiek pedig kedvet kapnak, hogy ők is felfedezzék magukban, mihez van tehetségük. Ludason nagy-nagy szeretettel fogadtak bennünket, a helyiek sütnek-főznek, takarítanak, az egész falu összefogott.


A csantavéri plébánia hittanosainak betlehemi játéka

A műsor kezdetén dr. Horváth Endre ludasi és hajdújárási plébános köszöntötte az egybegyűlteket, a fellépésre váró gyerekeket és a település lakosait, akik szintén szép számban eljöttek a lélekemelő eseményre.

— A mai találkozóval derűt szeretnénk megélni és megosztani. Kívánom, hogy mindannyian úgy éljük meg a mai estét, hogy a gyerekek készítettek számunkra egy nagy csokor virágot, és ezzel szeretnék szebbé tenni karácsonyunkat, ezzel szeretnének örömre-derűre hangolni bennünket.


A ludasiak is betlehemeztek

A fellépők sorát a ludasi Konkoly énekcsoport nyitotta, melyet a tóthfalui Csillagok ifjúsági zenekar, majd a ludasi Liliom gyerekkórus követett. A hajdújárási plébánia hittanosai karácsonyi történetet hoztak, majd a királyhalmi hetedik osztályos hittanosok és a szabadkai Kisboldogasszony-plébánia hittanosai következtek. A szenttamási Aprószentek kórus két karácsonyi dalt adott elő, a temeriniek, a csantavériek és a ludasiak pedig betlehemezéssel örvendeztették meg a lelkes, tapsban nem fukarkodó közönséget. A műsort megtekintette Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye püspöke, aki örömét fejezte ki, hogy jelen lehetett ezen az eseményen.

— A reményben legyetek derűsek is, hiszen ebben a szomorú világban valóban kell a derű, az öröm, a remény, mert sok elkeseredett emberrel szembesülünk. Gyermekek, ti felvidítottatok bennünket, és a Jóisten adja meg, hogy ez az öröm megmaradjon a szívetekben — mondta a püspök, és mindenkinek áldott, békés, örömteli karácsonyt és boldog új évet kívánt.


Msgr. Fazekas Ferenc, a Szabadkai Egyházmegye püspöke

Az est végén a fellépők és a közönség közösen énekelték el az Adventi hírnök című dalt, minden csoport egy doboz csokimikulást kapott ajándékba, majd az Adventi Forgatag ünnepi hangulatban beszélgetéssel, barátkozással folytatódott a késő esti órákig.


A szabadkai Kisboldogasszony-plébánia hittanosai

A kézművesvásár 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..