home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Decemberi visszatekintő
Kónya-Kovács Otília
2013.12.31.
LXIX. évf. 1. szám
Decemberi visszatekintő

A legtöbben már az év legvidámabb éjszakájára készülnek, ugyanakkor még mindenkiben élénken élnek az adventi időszak eseményei, rendezvényei, melyek a decembert az év legszebb hónapjává varázsolják. Az érdeklődők Közép-Bánátban is számos eseményen vehettek részt.

Karácsonyi hangverseny a székesegyházban

A nagybecskereki székesegyházban harmadízben tartottak karácsonyi koncertet. Az első alkalommal a főszervező Németország nagykövetsége volt. A sikeren felbuzdulva a nagybecskereki püspökség, a helyi plébánia és az Emmanuel kamarakórus ismét — immár másodszor — karácsonyi hangversenyt szervezett. Az alkalmi műsor elején msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspök köszöntötte az egybegyűlteket, akik öt kórus rendhagyó ünnepi koncertjét élvezhették.

A nagybecskereki Josif Marinković Zeneiskola középiskolásaiból álló énekkar lépett először színre. A kórus tagjai már világviszonylatban is szép sikereket értek el. A művelődési központ gyermekkórusa a város aprajából verbuválódott, az előadásmódjuk igencsak egyedi. Az aradáci evangélikus énekkar is karácsonyi dalokkal mutatkozott be, majd negyedik fellépőként a nagybecskereki Planika szlovén egyesület kicsi, ám annál tisztább hangú kórusa szerepelt. A hangversenyt a házigazda, az Emmanuel kamarakórus zárta. A koncert végén a kórusok közösen énekelték el a Csendes éj című dalt Konrád Emma karnagy vezényletével.

Ünnepi jótékonykodás

A muzslyai civilszervezetek gondoltak egyet, és összefogtak, hogy jótékonysági rendezvénnyel próbáljanak segíteni mindazokon, akik nem, vagy igencsak szegény, szerény módon ünnepelnének karácsonykor. A program a Mária neve plébánia templomkertjében zajlott. Először fenyőfát ültettek, azzal a céllal, hogy jövőre ismét ott találkozzanak. Az első napon, 21-én a muzslyai, másnap a lukácsfalvi kancsikások produkciója után vette kezdetét a műsor. Mindkét napon karácsonyi tartalmak váltogatták egymást: alkalmi dal, szavalat, jelenet, betlehemezés került a repertoárra.

A kirakodóvásáron dísztárgyat, könyvet, egyedi kidolgozású ajándéktárgyat, képeslapot, ízletes süteményt lehetett vásárolni. Az amatőr királyi szakácsok mindkét napra finom ebédet főztek, bablevessel és csirkepaprikással kedveskedtek az odalátogatóknak. A Szent Márton Borkedvelők Egyesülete forralt bort készített, a Nők Klubjának tagjai pedig forró teát kínáltak.

A gyerekeknek a Road Flyers Motorosklub tagjai is kedveskedtek: aki szeretett volna, ráülhetett az óriási járgányra. A bátor kis motorozóknak édesség és gyümölcs is dukált. A három, rénszarvasnak öltöztetett póni is jól járt, ennyi cirógatást ugyanis még a gazdájától sem kaphat. A fiatalok csoportjának akciója, az ingyen ölelés sem vallott kudarcot: mindenki kihasználta ezt az alkalmat a szeretet ünnepe előtt. Ha valaki cukormázas almát vett, puszit is kapott mellé!

A templomban tartott koncerten a nagybecskereki Emmanuel kamarakórus és a Muzslai Petőfi Sándor MME vegyes kórusa adott elő karácsonyi dalokat.

A bevételből a helyi közösségben élő sérült gyerekeknek készítenek ajándékot, és a rászoruló, szegény sorsú családoknak juttatják el az adományt.

Két nagybecskereki iskola karácsonya

Egy gyertya nem veszít semmit, ha meggyújt egy másikat — ezzel a mottóval tartották meg advent negyedik vasárnapján a Sonja Marinković Általános Iskola és a nagybecskereki Gimnázium közös karácsonyi műsorát a Toša Jovanović Népszínházban.

A szervezők a régi karácsonyi ünnepségeket szeretnék feleleveníteni. Bíznak benne, hogy évről évre többen csatlakoznak hozzájuk, és előbb-utóbb a város mindegyik középiskolája — melyben magyar nyelven is folyik oktatás — bekapcsolódik a rendezvény megvalósításába. A cél, hogy mindenkiben tudatosodjon: megmaradásunk érdekében tenni kell!

A muzslyai iskola ünnepi műsora

Nagy lelkesedéssel készülődtek az idei karácsonyi műsorra a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola diákjai és pedagógusai. A rendezvényt a muzslyai Petőfi Sándor MME nagytermében tartották meg. Az iskolaigazgató, Hallai Zoltán köszöntője után mintegy kétszáz gyerek lépett színpadra. A szavalatokon és a dalokon kívül alkalomhoz illő jeleneteket, betlehemezést adtak elő. Az esten fellépett az iskola egykori tanulója, Rácz Robertó fiatal hegedűművész is, aki a kárpátaljai, luhanksi Taras Schevchenko Nemzeti Egyetem zeneszakának elsőéves hallgatója.

Szentmihályi betlehemezők Nagybecskereken

A nagybecskereki Petőfi MME vendégei voltak a szentmihályi József Attila MME népzenei hagyományőrző csoportjának tagjai, akik hagyományos szentmihályi betlehemezést mutattak be. A szöveget Flaman István több mint tíz éven át gyűjtötte Tóth Nándortól (akit mindenki Holc Nándi bácsinak ismer). Tőle tudták meg, hogy az ötvenes években ugyanezzel a betlehemezéssel járták a falut. A magyarországi, Debrecenben megrendezett nemzetközi Betlehemes Találkozóra több mint tíz éve rendszeresen visszajárnak. A rendezvényen ettől az évtől kezdve csak meghívással lehet részt venni, és a szentmihályiak nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy ők is bekerültek a huszonöt hagyományőrző betlehemező csoport közé. A lelkes csapat előadásában néhány alkalmi dal és szavalat is elhangzott.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..