home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
December 17-e
Martinek Imre
2022.12.17.
LXXVII. évf. 50. szám
December 17-e

“Hogy hazámat ne szeressem, a bitorlót meg ne vessem: hatalom nem teheti!”

 Ezen a napon született 1800-ban a felvidéki Andód faluban Czuczor István (rendi nevén: Gergely) Gergely magyar bencés szerzetes, költő, nyelvtudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Költőként a népdal formakészletének egyik legfontosabb elterjesztőjeként, hazafias versek szerzőjeként ismert. Magas színvonalra fejlesztette a nemzeti eposz és a ballada műfajokat. Nyelvészként fő műve a hatkötetes A magyar nyelv szótára (1862—1874, melyet a Czuczor—Fogarasi néven emlegetnek, mert Czuczor halála után Fogarasi János fejezte be). Életében négy kötet jelent meg. 170 000 szócikkével majdnem száz évig nem volt párja. (Külső hivatkozás: Wikipédia)


Budapest – 2022. december 2.

„Lelked szép erejét a sors hullámai edzik: E tó testednek nyújt üde / vidor/ életerőt.”

Erről a (hely)történeti adalékról ad számot egyébként a fürdőház megújított márványtábláján lévő írás is, illetve a Balatonnal „szemező” üvegtáblán olvasható citátum. 


Balatonfüred – 2022. július 25.

Czuczor Gergely 1866. szeptember 9-én hunyt el Pesten, a belvárosban.


Balatonfüred – 2022. július 28.

Ezen a napon hunyt el 1895-ben Vértesen Irinyi János (született a Partium Albis nevű falujában 1817. május 18-án) magyar vegyész, a zajtalan és robbanásmentes gyufa feltalálója. 


Budapest – 2022. augusztus 3.

Az 1848—49-es szabadságharcban jelentős politikai szerepet töltött be, Kossuth őt bízta meg az ágyúöntés és a puskaporgyártás irányításával, valamint az állami gyárak felügyeletével. Őrnagyként a nagyváradi lőporgyár vezetője volt. A szabadságharc bukása után börtönbüntetésre ítélték. Szabadulása után visszavonult a politikai élettől, tudományos munkásságának élt. A mai köztudatban csak a gyufával kapcsolatos tevékenysége ismert, pedig az új szemléletű kémia egyik legelső hazai terjesztője volt, valamint jelentős szerepet játszott a magyar kémiai szaknyelv kialakításában. Mint erősen magyar érzésű nemes ember már korábban is részt vett a forradalmi mozgalmakban, a hagyomány szerint a híres 12 pontot ő szövegezte és küldte Pestre. (Külső hivatkozás: Wikipédia) 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..